De ce trebuie sa stam cu ochii pe Ucraina pe 9 mai

Autor: Ana Ilie
Vineri, 09 Mai 2014, ora 11:05
9905 citiri
De ce trebuie sa stam cu ochii pe Ucraina pe 9 mai

Este greu de evaluat cat de mult cantareste Al Doilea Razboi Mondial in Rusia. In primul rand, ca aici se numeste Marele Razboi Patriotic. Apoi, 27 de milioane de cetateni sovietici au murit in urma acestuia.

Evenimentele cutremuratoare petrecute pe sol rusesc, precum Asediul Leningradului si Batalia de la Stalingrad, sunt mereu prezente in mintea rusilor.

Saptamana aceasta, Al Doilea Razboi Mondial cantareste si mai mult in constiinta publica, intrucat se sarbatoreste, la 9 mai, Ziua Victoriei: aniversarea zilei in care Uniunea Sovietica a anuntat ca Germania nazista s-a predat, scrie Washington Post.

Si Ziua Victoriei nu este o zi mare doar pentru Rusia, intrucat toate fostele sale state membre au luptat in razboi. Anul acesta, va fi o zi complicata pentru o tara in special: Ucraina.

In trecut, Ucraina si Rusia au sarbatorit impreuna de 9 mai Ziua Victoriei. Spre exemplu, in 2010, marinarii rusi si ucraineni din Sevastopol au marsaluit intr-o parada comuna pentru comemorarea a 65 de ani, la ordinele fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Au fost si controverse. Pentru unii ucraineni, Al Doilea Razboi Mondial a fost o lupta impotriva atat a Germaniei naziste, cat si a URSS. Nationalistii ucraineni au luptat impotriva armatei sovietice in unele momente ale razboiului, iar unii, precum Stepan Bandera, s-au aliat cu nazistii.

Chiar si inainte de protestele EuroMaidan, scrie publicatia citata, erau divergente cu privire la istorie: in 2011, Ianukovici a revocat o distinctie "Erou al Ucrainei" acordata lui Bandera de predecesorul sau si a certat orasul vestic Liov pentru ca nu a sarbatorit cum trebuie Ziua Victoriei.

Lucrurile sunt si mai impartite acum, cand Rusia a masat zeci de mii de soldati la granitele Ucrainei, intr-o amintire neplacuta a dominatiei sovietice, iar gruparile nationaliste precum Sectorul de Dreapta sunt acuzate de "fascism".

La a 69-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, unii oameni cred ca istoria se repeta. 9 mai este o data importanta, de urmarit, sustine sursa citata.

In martie se zvonea ca Rusia si Ucraina ar putea renunta la sarbatorirea acestei zile, preferand data de 8 mai, data exact a cedarii Germaniei, sarbatorita in multe alte tari. Desi zvonul nu s-a adeverit, Kievul pare ca a anulat planurile pentru o parada militara traditionala si va organiza, in schimb, un serviciu religios pentru victimele celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ucraina 9 mai Ziua Victoriei, #Ucraina Rusia Ziua Victoriei , #Ucraina