Desi se afla de 4 ani in razboi, Ucraina organizeaza o parada militara fara precedent (Foto&Video)

Vineri, 24 August 2018, ora 16:01
5299 citiri
Desi se afla de 4 ani in razboi, Ucraina organizeaza o parada militara fara precedent (Foto&Video)
Foto: captura video YouTube/ Ukraine Forever

Ucraina, confruntata de peste patru ani cu un conflict devastator cu separatistii prorusi, si-a celebrat vineri implinirea a 27 de ani de la declararea independentei printr-o parada militara de o amploare fara precedent.

Semn al sustinerii americane pentru Kiev, consilierul pentru securitatea nationala al presedintelui SUA, John Bolton, a asistat la aceasta parada pe bulevardul Kresciatik din Kiev, alaturi de mii de spectatori dintre care multi erau imbracati in camasi cu broderii traditionale, devenite un simbol patriotic in ultimii ani ca reactie la criza cu Moscova.

Circa 4.500 de militari si 250 de piese de armament si echipament militar, intre care rachete antiaeriene S-300 si Buk, lansatoare de rachete multiple Grad, dar si rachete antitanc Javelin vandute in acest an de Washington Ucrainei au participat la parada, informeaza AFP.

"Este cea mai mare parada dupa declararea independentei Ucrainei", a afirmat Viktoria Kusnir, purtatoare de cuvant a ministrului Apararii.

Pentru prima oara dupa 2009, aviatia (elicoptere de lupta, avioane de vanatoare, bombardiere) a participat la parada.

Alta noutate, o unitate compusa doar din femei, studente la universitati militare, a participat la eveniment.

Militari veniti din zece tari care sustin Kievul (SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia ...) au luat parte de asemenea la defilare.

Aceasta etalare de forte contrasteaza cu starea precara a armatei ucrainene la inceputul conflictului, cu echipamente depasite si trupe demoralizate. Unitati de voluntari independente fusesera atunci create pentru a lupta impotriva rebelilor sustinuti militar - potrivit Kievului si Occidentului - de Moscova.

"Noi nu numai ca am rezistat, nu numai ca am supravietuit, ci de asemenea ne-am dezvoltat muschii si am creat o armata puternica", a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko, aflat in functie din 2014 si care intentioneaza sa candideze pentru al doilea mandat in primavara viitoare.

Reforma, adica renasterea armatei nationale dupa inceperea conflictului din estul Ucrainei, constituie deja unul dintre argumentele cheie ale campaniei sale.

Joi, el a cerut scuze pentru ca a "facut promisiunea unei reusite rapide a operatiunii antiteroriste" dupa alegerea sa in 2014.

Conflictul cu separatistii prorusi din estul tarii s-a soldat de atunci cu peste 10.000 de morti.

Acordurile de pace semnate in 2015 la Minsk si instituirea a numeroase armistitii au permis reducerea considerabila a confruntarilor, dar violente inca izbucnesc cu regularitate.

Joi, cinci soldati ucraineni au fost ucisi si alti sapte raniti in luptele cele mai violente din ultimele luni.

Iata aici cum a decurs parada:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ucraina independenta parada militara , #Ucraina