Dezvaluirile unui luptator rus in Ucraina: Nu eram intr-o armata, ci intr-o banda criminala

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:14
11675 citiri
Dezvaluirile unui luptator rus in Ucraina: Nu eram intr-o armata, ci intr-o banda criminala

Un om de afaceri din Rusia, Bondo Dorovskik, s-a oferit voluntar sa mearga in Ucraina "pentru a lupta impotriva fascismului" si pentru a apara "ideologia rusa", insa a gasit acolo ceva neasteptat.

Voluntarul a descoperit rapid ca situatia din Donbas nu este asa cum a fost facut sa creada si s-a inrolat, de fapt, "nu intr-o armata, ci intr-o banda criminala", a declarat el intr-un interviu acordat variantei in rusa a Radio Svoboda si citat de Euromaidan Press.

Marturiile sale ofera o viziune infricosatoare asupra actiunilor luptatorilor pro-Moscova din estul separatist al Ucrainei, dar, in acealasi timp, si o incurajare ca tot mai multi rusi sunt ingroziti nu doar de ce face Moscova in Donbas, dar si de ce sustine Kremlinul ca se intampla acolo.

Adevarul din spatele razboiului secret al lui Putin dezvaluit de soldatii rusi

"Chiar am crezut ca Rusia este in pericol, ca mercenarii lupta acolo si ca incearca sa ne invadeze tara, ca Donbasul este un loc in care Rusia trebuie sa isi apere interesele", a spus el, marturisind ca nu a durat nici cinci minute de cand a trecut granita pentru a-si da seama ca lucrurile nu stau deloc asa.

Dorovskik a recunoscut ca televiziunile din Rusia au avut o influenta foarte mare asupra lui, spunand ca presa nu prezinta varianta reala a ceea ce se intampla in estul insurgent al Ucrainei.

Omul de afaceri s-a aratat socat ca oamenii care mergeau sa lupte in Ucraina nu erau verificati deloc. Puteau trece granita cu o copie dupa actele de identitate, iar cand treceau frontiera nu erau intrebati decat care este numele lor.

Oricine primea o arma

Voluntarii primeau arme, fara sa se verifice daca erau capabili sa le manevreze. Dorovskik a fost repartizat in Brigada Specter, din care faceau parte cativa ofiteri rusi, iar restul erau localnici. Acesta a precizat ca doar 10-30% erau voluntari din Rusia.

El a dezvaluit ca unii dintre membrii brigazilor isi vindeau armele pe bani gheata, iar altii le foloseau tot pentru a obtine bani. Totusi, unii pareau destul de interesati sa invete cum sa lupte, sustine voluntarul.

Multi dintre luptatorii din Rusia nu erau multumiti de modul in care opera batalionul din care faceau parte si nici locuitorii din zona nu erau prea incanatati de prezenta acestora.

Marturiile unui voluntar rus in Ucraina: Cum sunt recrutati, platiti si antrenati recrutii FSB

"Nu avem nevoie de Putin si nu vrem sa facem parte din Rusia", i-a spus o femeie lui Bondo Dorovskik.

Multi dintre cei care erau in brigada lui nu se interesau de politica, erau niste infractori, cautau doar aventura sau se foloseasca de violenta, a marturisit omul de afaceri.

Dupa ce s-a intors, Dorovskik i-a sfatuit pe voluntarii doritori sa nu se duca in Donbas.

"Este un patriotism fals. Nu e niciun fel de Rusie acolo. In schimb, are loc o adevarata agresiune. Mai mult, daca te duci, vei face parte dintr-o banda criminala", a spus acesta, adaugand ca, daca Moscova nu s-ar fi implicat in estul Ucrainei, acum ar fi fost pace si nu ar mai fi murit mii de oameni.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...