Documentul care ar justifica o interventie armata a SUA pentru a apara Ucraina

Duminica, 02 Martie 2014, ora 20:16
14586 citiri
Documentul care ar justifica o interventie armata a SUA pentru a apara Ucraina
Foto: The Telegraph

Memorandumul de la Budapesta este un document diplomatic semnat in decembrie 1994 de catre Ucraina, Rusia, SUA si Marea Britanie, in care tarile semnatare s-au angajat ca niciuna din ele sa nu foloseasca constrangeri de ordin economic sau militar pentru a subordona Ucraina.

Acesta nu reprezinta un tratat formal, ci mai degraba un document prin care semnatarii promit sa protezeje Ucraina, in schimbul predarii armelor nucleare detinute de fosta republica sovietica.

FOTO: Documentul a fost semnat in 1994 de catre Boris Eltin (Rusia), Bill Clinton (SUA), John Major (UK) si Leonid Kucima (Ucraina).

Semnand acest document, Ucraina a promis sa scoata de pe teritoriul sau toate armele nucleare si sa le trimita catre facilitatile de dezarmare din Rusia. In plus, Ucraina a semnat si un tratat de neproliferare nucleara si a reusit sa-si tina toate aceste promisiuni, precizeaza Radio Free Europe.

In schimbul semnarii acestui tratat de catre Ucraina, celelalte tari semnatare, Rusia, SUA si Marea Britanie recunosteau suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei ca fiind un stat independent.

In document, Rusia, SUA si Anglia promiteau ca niciuna din ele sa nu ameninte vreodata Ucraina sau sa foloseasca forta armata impotriva integritatii teritoriale a acesteia. De asemenea, s-au angajat ca niciuna din ele sa nu foloseasca constrangeri de ordin economic pentru a subordona Ucraina.

Cele patru tari s-au mai angajat sa nu faca din teritoriul vreuneia din ele obiectul unei ocupatii militare sau sa se angajeze in folosirea fortei, violand astfel legile internationale. Toate partile au fost de acord ca aceste fapte sa fie considerate ilegale daca vor avea loc, astfel ca, teoretic, documentul accepta o riposta a SUA si a Marii Britanii in cazul unei interventii militare a Rusiei in Ucraina.

Putin a ordonat exercitii militare la granita cu Ucraina: 150.000 de soldati, in alerta

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Parlamentului, sambata, pentru o interventie militara in Crimeea, teritoriu care apartine Ucrainei. Decizia a fost luata in unanimitate, in camera superioara a Parlamentului de la Moscova.

Desi Putin nu a luat inca o decizie, demersul sau a fost criticat de comunitatea internationala si a starnit reactii dure la Kiev. Presedintele interimar al Ucrainei a ordonat armatei sa intre in stare de alerta, avertizand ca interventiile Rusiei vor duce la razboi.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#razboi ucraina rusia, #Memorandum Budapesta Ucraina, #SUA Anglia Rusia tratat , #Ucraina