Drama mamelor din Rusia: Soldatii care lupta in Ucraina, ingropati in morminte nemarcate

Duminica, 31 August 2014, ora 23:49
15614 citiri
Drama mamelor din Rusia: Soldatii care lupta in Ucraina, ingropati in morminte nemarcate

Presa internationala aduce in prim plan si o alta fata a conflictului dintre Ucraina si Rusia prezentand drama familiilor soldatilor rusi implicati in lupta.

Tatiana Arkhipova, in varsta de 42 de ani, este mama unuia dintre parasutistii capturati in Ucraina si a povestit pentru Washington Post cum autoritatile i-au spus ca fiul sau a fost capturat, dar fara sa ii raspunda si la alte intrebari.

"Daca exista un plan sa fie trimisi in Ucraina, cineva trebuia sa le dea un document (ordin scris - n.red.) si nu ar fi plecat", a spus femeia, citata de The Independent.

In imaginea de mai jos este Olga Garina al carei fiu, Egor Pochtoev, s-a numarat printre soldatii capturati in Ucraina.

Rusia si Ucraina, schimb de prizonieri - au eliberat militari capturati

Potrivit unor rapoarte, sute, poate chiar mii de soldati rusi lupta pe teritoriul Ucrainei. Totusi, Rusia a negat ca acestia au fost trimisi intentionat acolo, ci ca au ajuns sa treaca granita din greseala.

Sambata, Lev Shlosberg, editor al unui ziar care reprezinta partidul liberal din opozitie Yabloko in adunarea regionala a orasului Pskov, a spus ca fost batut grav dupa ce a publicat date despre inmormantarea a doi soldati rusi care ar fi murit in timp ce luptau in Ucraina. El a precizat ca atacatorii sai erau profesionisti.

Grupurile pentru drepturile omului, activistii si jurnalistii locali sustin ca Rusia nu permite sa se publice ceea ce se intampla cu adevarat in Ucraina. Acestia sustin ca unii soldati morti sunt ingropati in morminte nemarcate, pentru a li se ascunde rolul in conflict.

In total, 2.600 de persoane, soldati si civili, au murit in lupta in estul Ucrainei din ultimele luni.

UE, ultimatum pentru Rusia

Valentina Melnikova, care conduce Comitetul mamelor soldatilor, a declarat ca ea insasi a fost umilita ca "cetatean al Federatiei Ruse de catre crimele directe comise de comandantul suprem".

Un alt activist pentru drepturilor omului a spus ca a primit un telefon din partea unei mame din Rusia, care i-a transmis ca ramasitele fiului sau i-au fost lasate in fata casei saptamana trecuta. In documentele care il insoteau scria ca a murit din cauza ranilor, dar nu se regasea nimic despre locul in care a murit.

Reuters a anuntat ca, pe 13 august, in urma luptei dintre fortele guvernului de la Kiev si rebeli, peste 100 de soldati rusi si-au pierdut viata. Consiliul pentru Drepturile Omului a declarat ca trupurile au fost gasite fara documentatia care sa dovedeasca ca au fost in Ucraina si cu certificate de deces pe care scrie ca au murit in alte parti.

Si cu cat creste numarul soldatilor rusi trimis in Ucraina, cu atat creste si furia familiilor lasate in urma.

Cu toate acestea, conflictul continua. Sambata, fortele ucrainene au trebuit sa se retraga din fata unui val al rebelilor. Un purtator de cuvant al armatei a anuntat ca tancurile rusesti au atacat Novosvitlivka si ca au distrus aproape fiecare casa.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu

Mii de locuitori au plecat, sambata, din orasul-port Mariupol, alaturandu-se astfel celor 155.800 de oameni care si-au parasit locuintele in timpul luptelor din estul Ucrainei.

Totusi, Reuters a anuntat, duminica, ca Ucraina a predat Rusiei zece parasutisti rusi, iar Moscova a eliberat 63 de soldati ucraineni care intrasera pe teritoriul rus saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
#razboi ucraina rusia, #mame soldati rusi Ucraina, #mama soldati rusi morti , #Ucraina