Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene: "Rusia desfășoară o operațiune specială de amploare"

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 15:31
4032 citiri
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene: "Rusia desfășoară o operațiune specială de amploare"
Kirilo Budanov. șeful serviciilor de infromații ale armatei ucrainene/ FOTO: espresso.tv

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia desfășoară o operațiune specială de amploare împotriva Ucrainei și a avertizat că manevrele militare ale Moscovei vor atinge apogeul în luna ianuarie.

"Planul Moscovei este foarte simplu: destabilizare în interior, folosind o mulțime de narative, de la cele anti-vaccinare până la nemulțumiri din varii motive. Apoi, avem criza migrației, care a vizat indignarea publică, avem o criză energetică de amploare, care, potrivit estimărilor noastre, va degenera într-o criză economică" - a explicat Budanov planurile Moscovei.

Șeful GUR a remarcat că Rusia masează forțe la o anumită distanță de granița cu Ucraina.

"Toate acestea au loc pe fondul manevrelor la scară largă a armatei ruse, care includ concentrarea de trupe la o anumită distanță de frontiera de stat. Această desfășurare (de trupe ruse, n.r.) va continua și va atinge apogeul la sfârșitul lunii ianuarie" - a adăugat Kirilo Budanov.

Moscova a acuzat miercuri Kievul că încalcă acordurile de pace de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas (regiunile separatiste proruse Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei) şi că pregăteşte provocări în această regiune astfel încât să primească ''ajutor occidental''.

Preşedintele ucrainean Volodimir ''Zelenski este dispus să provoace incidente în speranţa că (...) Occidentul îi va ajuta'', a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

Ucrainenii ''se adresează Berlinului şi Parisului cu apeluri să-i protejeze, se adresează de asemenea NATO să trimită trupe pentru a apăra o Ucraină democratică liberă şi convin cu britanicii să creeze baze navale şi multe altele'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

El a acuzat, de asemenea, Ucraina că ''torpilează'' acordurile de la Minsk şi inflamează artificial ''ameninţarea rusă''. În acest timp, regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk sunt singurele părţi în conflict care continuă să-şi îndeplinească angajamentele asumate, susţine Lavrov.

Declaraţiile sale survin după vizita efectuată la Kiev de ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care s-a întâlnit marţi cu omologul său ucrainean Alexei Reznikov. Aceştia şi-au exprimat într-o declaraţie comună preocuparea faţă de activităţile militare ale Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina, unde, potrivit Kievului, au fost concentrate trupe cu efective de zeci de mii de soldaţi. De asemenea, Kievul şi Londra au încheiat un acord cadru pentru consolidarea capacităţilor militare navale ale Ucrainei cu ajutorul finanţării britanice.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus într-un interviu televizat că partenerii occidentali ai Ucrainei sunt dispuşi ''să ia măsuri pentru a împiedica viitoare agresiuni ale Rusiei'' împotriva Ucrainei, după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului din Donbas.

''Trebuie să evaluăm serios ameninţarea, dar să nu permitem răspândirea panicii'', a continuat Kuleba despre prezenţa militară rusă la graniţa ucraineană. Cu toate acestea, el le-a cerut ţărilor occidentale ''să nu se limiteze la declaraţii'' şi să exercite presiuni asupra Moscovei prin ''sancţiuni (împotriva Rusiei) şi sprijin militar pentru Ucraina''.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Ucraina, #servicii de informatii, #armata, #oapratiune, #Rusia , #Ucraina