Estul Ucrainei, loc periculos pentru minoritati: "Mi-e frica si sa merg pe strada"

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:43
3324 citiri
Estul Ucrainei, loc periculos pentru minoritati: "Mi-e frica si sa merg pe strada"

Estul Ucrainei este un loc periculos pentru minoritati. De la inceperea tensiunilor separatiste in Donetk, tot mai multi membri ai comunitatilor de minoritati se gandesc sa se mute.

Leonid Krasnopolksi si-a regasit radacinile evreiesti in Donetk abia in urma cu zece ani, pentru ca in epoca sovietica familia sa nu a putut sa isi afirme religia. Intrarea in comunitatea de 15.000 de evrei din Donetk il inlcude insa intr-o categorie de risc, scrie The Independent.

"Mi-e frica si sa merg pe strada. Alta data, locul acesta era pasnic si sigur insa acum nivelul infractiunilor si numarul crimelor a crescut. Situatia este foarte similara cu cea din Balcani dinainte de razboi", marturiseste acesta.

Krasnopolksi sustine ca s-a gandit sa se mute in alta zona insa nu este o decizie usoara. "Nu este usor sa-ti lasi apartamentul, familia, locul tau".

Donetk a fost mereu un oras cosmopolit. A fost fondat in secolul XIX de un antreprenor galez si gazduieste comunitati importante de evrei, greci, azeri, armeni, georgieni si tatari. Multi dintre acestia marturisesc ca nu se mai simt in siguranta si se gandesc sa plece.

ONU a aratat la inceputul saptamanii ca in urma crizei din Ucraina aproximativ 10.000 de persoane au fost dezradacinate si numarul lor este in crestere. Oamenii spun ca se tem de persecutie din cauza etniei sau religiei.

Unele evolutii periculoase au fost deja semnalate. Cand separatistii pro-rusi au preluat controlul Donetkului, au aparut pliante atribuite lor, in care evreilor li se cerea sa se inregistreze ca evrei si sa plateasca o taxa speciala.

Evreii sunt tensionati si centrele lor culturale si sinagogile sunt pazite de persoane inarmate. N-ar fi prima data cand sunt persecutati. Inainte de al Doilea Razboi Mondial, evreii ucraineni erau cea mai importanta minoritate in zona, insa numarul lor, ce atingea odinioara trei milioane, s-a redus, prin persecutie si imigratie la sub 70.000 in zilele noastre.

O alta minoritate inspaimantata de ce va aduce viitorul este cea a tatarilor, care traiesc aici de sute de ani. Tatarii din Crimeea au fost persecutati in timpul lui Stalin si abia li s-a permis reintoarcerea in anii '80. Tatarii din Donetk isi doresc ca regiunea sa ramana parte a Ucrainei.

"Daca compari Rusia si Ucraina, situatia e mult mai buna aici. Avem mai multe drepturi. A fost mereu foarte pasnic aici. Oamenii sunt foarte toleranti cu musulmanii. Aici in Ucraina putem construi moschei noi", explica Said Ismagilov, muftiul comunitatii tatare din Donetk.

De cand Crimeea a fost anexata de Rusia, au aparut rapoarte privind persecutarea tatarilor din peninsula. A 70-a aniversare a deportarii in masa a tatarilor crimeeni, organizata duminica, a fost intrerupta de elicoptere militare.

"Deja nu mai permit tatarilor crimeeni sa tina acest miting pentru a-si aminti mortii. Este un moment foarte trist", spune Ismagilov. Muftiul are insa speranta ca Guvernul ucrainean va reusi sa rezolve situatia inainte ca oamenii sa fie fortati sa se mute.

Exista insa rapoarte despre atacuri ce au lco impotriva comunitatilor mai vulnerabile. Rromii care traiesc in jurul orasului s-au trezit cu casele ravasite de persoane necunoscute. Turcii mesetini, veniti aici dupa ce au fost persecutati in URSS, se tem si ei. Studentii africani si arabi de la universitatea medicala din Donetk isi fac planuri deja de intoarcere acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Ucraina minoritati persecutie, #evrei Ucraina , #Ucraina