Euromaidan, un fel de Piata Universitatii la Kiev (Opinii)

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 20:06
3597 citiri
Euromaidan, un fel de Piata Universitatii la Kiev (Opinii)
Foto: Armenianow

Presa rusa abunda cu articole si opinii asupra problemei ucrainene, privita in functie de optica fiecarui autor, cei mai multi lasand de inteles ca nu le arde sa intre in conflict cu interesele Kremlinului.

Situatia in teren

Ca si la noi, politicienii lor s-au dezlantuit cu calificative si metafore, capabile sa produca emotie in public. Unii au nascocit expresia "Euromaidan", altii mai fiorosi vorbesc de "Fiara dezlantuita".

Din punctul de vedere guvernamental, respectiva fiara arunca sticle Molotov pe unde apuca, cumpara arme, aprinde anvelope in plina strada si nu-l lasa pe presedintele Viktor Ianukovici sa restabileasca ordinea folosind mijloacele sale pasnice si indeosebi gazele lacrimogene.

Din punctul de vedere al euromaidanezilor, protestatarii au ridicat baricade pacifiste, s-au rugat in genunchi intru Domnul si au chemat preotii sa-i blagosloveasca. Se pare insa ca slujitorii altarului s-au tinut echidistanti, blagoslovindu-i si pe unii, si pe ceilalti. Aleluia si Amin.

In premiera mondiala, arhimandritul Alipio Svetlicini si-a deschis o pagina Facebook, unde binecuvanteaza online, intrucat biserica si-a pus Internet. In plus, protestatarii au facut si un fel de referendum, intregul maidan declarandu-se impotriva presedintelui Ianukovici, in timp ce partizanii acestuia, pitulati dupa zidurile Kremlinului, i-au numit fiare salbatice si unelte americane.

De partea Euromaidanului este tot vestul si nordul tarii, plus capitala si o buna parte din intelectualitate. De partea celalalta este restul, inclusiv vecinii rusi, care au ieftinit gazele si au burdusit conturile Ucrainei cu dolari, promitand si un bonus in ruble.

Partile sunt ireconciliabile

Cam asta e situatia in teren. La nivelul tratativelor, situatia se prezinta stationara. Cererile proeuropene ale liderilor Opozitiei n-au fost acceptate de presedinte, iar propunerile acestuia au fost tratate cu ironie de Opozitie. Scorul e unu la unu.

Puterea din palatul prezidential conteaza pe forta militara si pe cea politieneasca, bune de scos la atac in caz de nevoie, in timp ce Opozitia conteaza pe Europa, care insa nu prea stie pe cine sa conteze, intrucat razvratitii sunt impartiti in mai multe tabere.

Analizand conjuncura creata, portalul aif observa ca Euromaidanul se extinde necontrolat si cuprinde intreaga tara, cam ca Universul dupa faimosul Big Bang. Situatia este periculoasa atat pentru guvern, aflat la mana Rusiei, cat si pentru opozitie care stie ca doamna Timosenko a patit-o, iar Europa n-a salvat-o.

Partile sunt ireconciliabile, dar un armistitiu ar fi posibil, macar pana dupa Jocurile Olimpice de la Soci, cu atat mai mult cu cat acest Soci este tot in zona Marii Negre, ca si Crimeea amplasata in Ucraina, in zona aceleiasi mari.

Intervievat de ziarul Pravda, un expert in problemele politice ale Ucrainei observa de altfel ca principalul as din maneca Rusiei este chiar Crimeea si nu presedintele Ianukovici. Daca s-ar extinde Euromaidanul si daca s-ar impune iesirea Ucrainei din sfera rusa, ultima carte ucigatoare pentru Ucraina ar putea fi aparitia brusca a republiciii autonome Crimeea.

Un moment de intelepciune

N-ar fi exclus. Rusia este gata sa faca orice ca sa-si pastreze Ucraina in zona de influenta, intrucat acolo este granarul tarii. Fara Ucraina, Rusia ar ramane flamanda si n-ar fi exclus ca, stransa cu usa, sa-si adjudece Crimeea, eventual ca republica autonoma.

Dar nici Ucraina n-ar mai fi ce este ea acum, fara Crimeea. Acolo se afla baza strategica a intregii Mari Negre, acolo stationeaza elita flotei ruse si ucrainene, Crimeea reprezinta viitorul turistic ale intregii zone. Natura a inzestrat Crimeea cu tot ce trebuie, ca sa-ti faci acolo vreodata un posibil Las Vegas, un St. Tropez sau un Biaritz.

Chiar si liderii opozitiei, negociatorii Euromaidanului, daca ar sesiza ce atu greu mai tin rusii in maneca lor, s-ar grabi poate sa fie mai binevoitori la masa tratativelor.

Ar fi momentul ca Jocurile Olimpice de la Soci sa fie cat se poate de binevenite. Ele le pot oferi ragazul cel mai potrivit pentru un moment de intelepciune de care au mare nevoie si unii, si ceilalti, ca sa faca fiecare cate doi pasi inapoi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Soci jocuri olimpice, #Euromaidan Kiev, #proteste Kiev Ucraina , #Ucraina