Europa va juca prost cartea "Ucraina" - cum poate fi esecul un lucru bun

Marti, 26 August 2014, ora 19:21
9218 citiri
Europa va juca prost cartea "Ucraina" - cum poate fi esecul un lucru bun

Activitatea diplomatica agitata a Uniunii Europene din ultima perioada sugereaza ca un compromis trilateral intre UE, Rusia si Ucraina s-ar putea concretiza. Sau, cel putin, aceasta ar fi varianta agreata de Europa.

O spune Arkady Moshes, specialista in cadrul Institutului Finlandez de Relatii Internationale si director al Programului Rusia si Europa de Est, care scrie ca, cel mai probabil, UE va ajunge la un acord eficient in ceea ce priveste criza din Ucraina, intr-un editorial publicate pe site-ul Moscow Times.

Merkel: Imi doresc o solutie in criza ucraineana care sa nu ofenseze Rusia

In primul rand, exista indoieli puternice ca Ucraina va fi capabila sa se transforme, sa separe afacerile de politica, sa devina o economie functionala si o democratie liberala, sustine aceasta.

Conflictele continue dintre oligarhi, incertitudinea din jurul reformei constitutionale si cooperarea slaba dintre diferitele ramuri guvernamentale ii frustreaza pe aliatii Ucrainei si le dau argumente scepticilor. Se pune inevitabil intrebarea daca angajamentul Europei ar fi justificat, continua Moshes.

In al doilea rand, mai spune specialista, se pare ca exista o presupunere ca Rusia nu va permite Kievului o victorie militara in estul Ucrainei, cu orice pret. Daca acest lucru este adevarat, lipsa unei intelegeri ar duce numai la viitoare escaladari si pierderi de vieti omenesti, ceea ce nu este acceptabil, considera aceasta.

Merkel, dupa vizita in Ucraina: da bani Kievului si pasuieste Rusia (Video)

In al treilea rand, doleantele Rusiei nu par exorbitante: recunoasterea anexarii Crimeii si mentinerea Ucrainei in afara spatiului european si in afara NATO, noteaza experta. Ea adauga ca, chiar inainte de izbucnirea conflictului, ideea ca Ucraina ar putea sa devina stat membru UE nu avea prea multi sustinatori in Europa.

Nu in ultimul rand, Europa nu pare sa agreeze un conflict cu Rusia. Principala problema nu este reprezentata de bani. Pana la urma, intreaga valoare a exporturilor europene de alimente in Rusia este de doua ori mai mica decat pachetul de ajutor international primit de Cipru in 2013.

Un compromis esuat, mai bun decat conflictul

Problema este ca filosofia de baza a Europei post-moderne, potrivit careia un compromis defectuos este intotdeauna mai bun decat un conflict, iar pacea, in orice circumstante, este mai buna decat razboiul, nu incurajeaza razboiul. La aceasta se adauga faptul ca o confruntare cu Rusia degradeaza solidaritatea si coeziunea Uniuniii Europene.

"Toate acestea sunt vesti proaste pentru Kiev. Nu mai poate exclude posibilitatea ca UE, la un moment dat, poate propune ca Ucraina sa accepte ceea ce, in termeni calitativi, reprezinta aceeasi formula testata in Georgia: teritoriile se mai pierd, inclusiv zona de conflict inghetat din est, insa se ofera compensatii financiare.

De ce are nevoie UE: Ucraina, antidotul pentru fascistii Europei

Problema acestei optiuni este ca nu ar asigura o solutie sustenabila pe termen lung. Rusia ar avea fara discutie un triumf diplomatic, dar rivalitatea geopolitica din regiune nu ar disparea. Conflictul ar continua intr-o forma latenta", explica Arkady Moshes.

La randul ei, Europa va fi pusa in fata unei dileme: sa slabeasca legaturile cu Rusia in speranta ca scaderea economica va schimba atitudinea diplomatica a Moscovei sau sa se intoarca la starea anterioara conflictului si sa continue sa vanda Rusiei tehnologii si arme, astfel incat sa ofere mai multa putere unei tari considerata cu risc in ceea ce priveste securitatea, sustine specialista.

Moshes conchide spunand ca spera ca "arhitectii" acestei intelegeri sunt constienti pe deplin de implicatiile negative ale unei compromis referitor la criza din Ucraina.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#UE Ucraina, #UE compromis Ucraina, #criza Ucraina, #UE Rusia , #Ucraina