Fotografia zilei: Pasha si Misha, intr-un buncar din Donetk

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 11:28
5380 citiri
Fotografia zilei: Pasha si Misha, intr-un buncar din Donetk
Foto: Hepta.ro

Pasha are 6 ani si traieste impreuna cu familia intr-unul dintre buncarele existente din timpul Razboiului Rece in localitatile Marinka si Petrovski din regiunea separatista Donetk, puternic afectata de bombardamentele din estul Ucrainei.

In primele zile de dupa Paste, Tomas Vlach, coordonator al organizatiei neguvernamentale "People in need", a vizitat familiile aflate la limita disperarii care s-au refugiat in aceste buncare.

Doua sunt cauzele pentru care unii localnici au ales sa traiasca in aceste conditii subumane: fie locuintele le-au fost distruse in timpul luptelor dintre armata ucraineana si separatisti, fie sunt traumatizati si nu mai supoarta zgomotele facute de mortiere, bombe, arme automate etc, asa ca au preferat sa isi abandoneze casele si sa traiasca in aceste buncare facute din beton.

In fotografia zilei apare Pasha, unul dintre copiii refugiati, tinandu-l in brate pe prietenul sau Misha, un purcelus de Guineea.

Foto: Hepta.ro

Circa 70 de persoane se aflau in buncarul vizitat de Vlach. Cele mai multe familii isi abandonasera casele in august 2014, cand luptele au devenit extrem de intense. Fiind localizate in zonele controlate de separatisti, aceste refugii sunt greu accesibile organizatiilor umanitare.

Unele constructii dispun de electricitate, insa cele mai multe nu au apa curenta. Incaperile nu sunt zugravite, fiind pline tot timpul de praf, care se asterne pe paturi, pe farfurii, pe orice.

De la terminarea Razboiului Rece primaria nu s-a ocupat de intretinerea lor, fiind mentinute doar pentru situatii de exceptie, cum este cea actuala.

Conditiile de trai sunt greu de descris in cuvinte. Unele paturi sunt facute din cutii de carton, veceurile sunt mizerabile. Unul dintre copii a inceput sa tipe si a luat-o la fuga in bratele mamei cand a vazut aparatul de fotografiat, crezand ca este o arma.

Cei mai multi locatari sunt femei insotite de copii, care sunt fie divortate, fie vaduve, fie pur si simplu au fost abandonate de barbatii lor, plecati in lume la inceputul conflictului. Primaria nu ii ajuta cu nimic, insa uneori soldatii care trec prin zona le mai ofera provizii. De asemenea, ONG-urile se intereseaza de soarta lor si le pun la dispozitie mancare, haine sau medicamente.

Foto: Hepta.ro

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#buncare Ucraina razboi separatisti, #Ucraina Donetx buncare , #Ucraina