Fotografii care demonstreaza ca fortele Rusiei opereaza in estul Ucrainei?

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 10:02
5516 citiri
Fotografii care demonstreaza ca fortele Rusiei opereaza in estul Ucrainei?
Foto: NY Times

Oficialii ucraineni au facut public un dosar cu fotografii, spunand ca imaginile arata rusi din grupurile de recunoastere si sabotaj actionand in orasele ucrainene. Imaginile, sustin oficialii ucraineni, demonstreaza activitatea organizata a Rusiei in regiune.

Dosarul arata imagini ale unor oameni bine inarmati, in estul Ucrainei, care seamana foarte mult cu soldati din fortele rusesti in Crimeea, Rusia sau chiar din timpul invaziei rusesti in Georgia, transmite CNN.

Saptamana trecuta, serviciile de securitate ucrainene au spus ca au arestat un ofiter militar rus si o femeie ucraineana despre care afirma ca este de fapt un agent secret al Moscovei.

Rusia neaga implicarea in ocuparea cladirilor guvernamentale din estul Ucrainei sau alte actiuni ale militarilor mascati. Dar fotografiile, pe care administratia Obama le accepta drept adevarate, dau credit afirmatiilor oficialilor ucraineni ca fortele rusesti au fost desfasurate in estul Ucrainei pentru a provoca o confruntare militara.

Daca sunt adevarate, acestea vin in sprijinul teoriei occidentale cum ca Rusia se implica activ in Ucraina.

"Este o parere larg impartasita de comunitatea internationala privind legaturile dintre Rusia si o parte din militarii inarmati din estul Ucrainei, iar fotografiile prezentate de ucraineni saptamana trecuta confirma acest lucru, si din cauza aceasta autoritatile SUA continua sa creada asta", a declarat luni purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki.

Ucraina a oferit pozele observatorilor OSCE. Una dintre ele arata un militar inarmat, care are o barba lunga, in timpul asaltului asupra unui post de politie in Kramatorsk. El seamana perfect cu un membru al fortelor speciale rusesti fotografiat in timpul invaziei rusesti in Georgia.

Alta fotografie arata militari care au ocupat o cladire a administratiei in Slaviansk si care seamana cu militari inarmati dintr-o unitate ruseasca de sabotaj si recunoastere care si-au facut un fel de "fotografie de familie".

Autodeclaratul primar din Slaviansk, un fost militar el insusi, spune ca explicatia e simpla: si-a chemat in ajutor fostii camarazi de arme.

"Cand mi-am chemat prietenii, care practic toti sunt fosti militari, ei au venit sa ne salveze, nu numai din Rusia, dar si din Belarus, Kazakhstan sau Moldova", a explicat acesta. Luni insa el a revenit si a spus ca nu exista militari rusi activi in orasul sau.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ucraina dosar poze militari rusi, #Ucraina dosar dovezi rusi sabotaj, #Ucraina fotografii rusi Georgia Ucraina Crimeea , #Ucraina