Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Frica de Rusia si curajul lui Emil Constantinescu

Autor: Emilian Isaila
Vineri, 14 Martie 2014, ora 07:39
12016 citiri

Se discuta destul de putin despre criza din tara vecina.

Presedintele Traian Basescu da mesaje clare cum a fost si cel de miercuri in care a aratat ca asistam la o "agresiune" a Rusiei. De partea cealalta, dinspre Ministerul de Externe, mesajul politic este estompat si pare ezitant si conventional.

Sa nu uitam ca actualul sef al diplomatiei face parte din PSD, un aliat traditional al Rusiei. Niciodata actuala conducere a partidului nu s-a dezis de trecutul prorusesc al lui Ion Iliescu.

In general, ar trebui sa avem o relatie comerciala extraordinara cu Rusia, sa avem un parteneriat special, sa exportam produse finite pentru industria lor si sa importam materie prima pentru a noastra.

Dar ne e frica. Am fost de atat de multe ori cuceriti, batjocoriti, furati de catre gigantul de la rasarit incat am ales alt drum. Faptul ca ne-am indeparatat de Rusia a fost marele castig al Romaniei. Iar realitatea de azi dovedeste cu varf si indesat acest lucru.

Trebuie recunoscute inca o data meritul si curajul lui Emil Constantinescu de a face pasul decisiv spre Occident in primavara anului 1999. Si-a sacrificat viitorul politic, dar a salvat Romania. Fara gestul lui, astazi poate ne-am fi zbatut in aceeasi mizerie ca Ucraina si am fi avut cizma lui Putin pe gat.

Aceasta invazie a lui Vladimir Putin in Crimeea inseamna sfarsitul iluziilor unor "patrioti romani" in relatia cu Rusia. Foarte multi barbati de stat, nostalgici ai regimului comunist, au incercat sa prezinte opiniei publice, in decursul ultimului sfert de secol, avantajele geostrategice si economice ale unei apropieri de Rusia. Astazi, fanii lui Putin pot vedea "avantajele" cu ochiul liber.

Relatia cu Rusia mi-o imaginez de fiecare data ca relatia cu un om de afaceri roman de la inceputul capitalismului autohton, plin de el si lipsit de orice etica si care dorea cu orice pret sa te fraiereasca, sa castige numai el. L-ati cunoscut, era peste tot, mai poate fi intalnit si-n zilele noastre. Acel afacerist care nu a auzit si care nu crede in situatiile castig-castig si face tot posibilul sa-si distruga partenerul, sa-l falimenteze.

Cred ca marea problema a Rusiei consta in faptul ca nu reuseste sa aiba asociati, aliati, nu reuseste sa se adapteze la o lume in care nu-si poate impune vointa politica decat cu forta. Rusia a ramas cantonata in dictatura si autoritarism. Viitorul ei depinde inca de un singur om.

Va trece mult pana cand marele urias de la rasarit se va democratiza. Va fi multa suferinta, iar conglomeratul de minoritati, religii si interese politice e tinut acum in echilibru prin forta armelor. E greu de prevazut cum va evolua, dar, pana la urma, probabil ca oamenii din Rusia vor fi obligati sa aleaga intre libertatea individuala si orgoliul de mare putere.

Pana atunci, noi, la adapostul scutului NATO, avem relaxarea de a fi nostalgici, dar ar fi bine sa nu uitam prin ce-am trecut si sa fim solidari cu vecinii nostri din Ucraina care vor sa scape de influenta atat de "benefica" a lui Vladimir Putin.Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....