Furnizeaza Romania arme Ucrainei? Ce spune ministrul ucrainean de Externe

Marti, 17 Februarie 2015, ora 14:28
6582 citiri
Furnizeaza Romania arme Ucrainei? Ce spune ministrul ucrainean de Externe
Foto: Ministerul Afacerilor Externe ucrainean

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, care se afla intr-o vizita in tara noastra, a vorbit inclusiv despre eventuale discutii romano-ucrainene privind livrarea sau cumpararea de armament.

"Avem contracte cu multe state pentru a achizitiona armament si pentru a contracara teroristii. Daca pana acum un an, fortele armate ucrainene erau ca si inexistente, acum pot face fata agresiunii.

In momentul de fata, nu avem nicio negociere concreta cu Romania privind cumpararea sau livrarea de armament. Dar Ucraina are relatii destul de bune cu state care ne pot ajuta sa ne echipam", a declarat oficialul de la Kiev, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit corespondentului Ziare.com.

Romania, apel pentru separatisti: Incetati focul, vrem o Ucraina puternica si suverana

Oficialul de la Kiev a precizat ca "principalul scop al vizitei, intr-un moment complicat, este de a face ca relatiile Romania-Ucraina sa corespunda spiritului de parteneriat strategic orientat catre viitor si sa avem sustinerea Romaniei pentru orientarea europeana a Ucrainei".

Oficialul ucrainean a abordat si subiectul minoritatilor etnice, dand asigurari ca mobilizarea nu se face pe criteriul etnic: "in doua raioane cu 100.000 de cetateni au fost mobilizati 25. Pentru noi e importanta dimensiunea umana, de aceea comisia mixta pentru minoritati va incepe o colaborare cat mai practica".

"Vreau sa multumesc Guvernului Romaniei ca ne ajuta in procesul de apropiere de UE si NATO. (...) In Ucraina stim ca Romania a fost primul stat care a ratificat acordul Ucraina-UE, ceea ce a modificat perpceptia populatiei. Suntem cointeresati ca vizita presedintelui Romaniei in Ucraina sa fie una de succes. Am simtit spijinul Romaniei referitor la suveranitatea Ucrainei. Romania are o pozitie foarte ferma si fata de Crimeea si Donbas si suntem foarte recunoscatori", a mai spus oficialul ucrainean.

Pavlo Klimkin a mai vorbit si despre importanta reformelor in justitie, fara de care "niciun fel de reforme economice nu sunt posibile".

La randul sau, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, le-a cerut separatistilor sa inceteze focul si a precizat ca Romania este interesata sa aiba o frontiera cu o "Ucraina suverana, puternica, unita".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Ucraina arme Romania, #ministru Externe Ucraina Romania, #arme Ucraina Pavlo Klimkin , #Ucraina