Gazpromul preia controlul petrolului si gazelor din Crimeea?

Autor: Ana Ilie
Joi, 13 Martie 2014, ora 14:26
2533 citiri
Gazpromul preia controlul petrolului si gazelor din Crimeea?

Companiile ruse precum Gazprom ar trebui sa se implice in productia de petrol si gaze naturale din Crimeea, este de parere presedintele parlamentului acestei republici autonome ucrainene.

Valdimir Konstantinov a declarat ca puturile gazeifere si campurile petroliere sunt pazite de autoritatile peninsulei, care si-a declarat de curand independenta fata de Ucraina, scrie Reuters.

"Rusia si Gazprom ar trebui sa aiba grija de productia de petrol si gaze naturale. Nu este treaba noastra", spune Konstantinov. Acesta precizeaza insa: "Sunt campurile noastre petroliere si vom lupta pentru ele".

Miercuri, prim vice-premierul Crimeii a anuntat ca regiunea va nationaliza companiile de stat ucrainene aflate pe teritoriul sau, inclusiv campurile gazeifere din Marea Neagra.

La 27 februarie, Rusia a invadat republica autonoma ucraineana Crimeea, o peninsula la Marea Neagra. De atunci, numarul trupelor ruse s-a tot marit, asa ca Moscova are in prezent controlul militar complet al peninsulei.

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul programat pe 16 martie.

Autoritatile din Crimeea estimeaza o prezenta la urne "foarte ridicata" la referendumul din 16 martie, in conditiile in care 80% din populatie ar fi de acord cu alipirea la Rusia.

La randul sau, camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Gazprom control gaze Crimeea, #Gazprom Crimeea , #Ucraina