Ianukovici cere MAE ucrainean o strategie privind relatiile cu Romania

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 22:48
2235 citiri
Ianukovici cere MAE ucrainean o strategie privind relatiile cu Romania
Foto: news.kievukraine.info

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a ordonat ministerului sau de Externe sa puna la punct un proiect de strategie privind relatiile dintre Ucraina si Romania, dintre Ucraina si Republica Moldova si pentru consolidarea pozitiei Kievului in negocierile din dosarul transnistrean.

Ianukovici a semnat un decret prin care a ordonat MAE sa traseze, in termen de o luna, un proiect privind prioritatile tarii pana in 2015, in domeniul politicii externe.

Ministerul urmeaza sa prezinte propuneri pentru rezolvarea problemelor din relatiile Ucraina-Republica Moldova.

De asemenea, impreuna cu Consiliul National pentru Securitate si Aparare, va redacta si va prezenta un proiect de strategie privind relatiile dintre dintre Ucraina si Romania si un program de masuri ample pentru a rezolva problemele din relatiile romano-ucrainene si pentru pentru a contracara amenintarile la adresa securitatii nationale ucrainene.

MAE ucrainean va prezenta si propuneri de masuri pentru consolidarea pozitiei Ucrainei in procesul de rezolvare a conflictului transnistrean si pentru intensificarea dialogului cu partenerii din formatul 5+2 (R. Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA), tinand cont de interesele nationale ale Kievului.

Ianukovici le-a mai ordonat ministerului de Externe si ministerului Apararii sa analizeze participarea Ucrainei la operatiunile internationale de mentinere a pacii.

Aceste decizii au fost luate in urma unei analize ample a provocarilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale a Ucrainei in 2011.

Relatiile s-au racit tocmai in mandatul unui presedinte prooccidental

Romania si Ucraina au avut in ultimii ani numeroase puncte de divergenta, in general legate de dispute teritoriale, proiectul canalului Bistroe sau situatia minoritatilor, totul culminand anul trecut cu un scandal de spionaj.

Relatiile au stagnat dupa ce la conducerea Ucrainei a venit Viktor Ianukovici, despre care analistii spun ca este dispus sa aiba relatii cordiale cu Rusia, dupa ce acestea s-au racit considerabil si chiar au trecut prin momente tensionate in mandatul presedintelui prooccidental Viktor Iuscenko.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a avut o intrevedere cu omologul sau ucrainean, Konstantin Griscenko, la summitul OSCE de la Astana, care a avut loc la 1-2 decembrie in Kazahstan, ministrul de la Kiev acceptand invitatia de a face o vizita la Bucuresti in prima parte a anului viitor.

Potrivit MAE, cei doi ministri au trecut in revista agenda diplomatica bilaterala in perioada urmatoare si au avut un schimb de opinii privind lucrarile summit-ului OSCE de la Astana.

Ministrul Teodor Baconschi a prezentat viziunea Romaniei privind abordarea relatiilor bilaterale romano-ucrainene pe baze noi, pragmatice si in spirit european, cu valorificarea oportunitatilor pe care le au cele doua state, indeosebi in domeniul identificarii si promovarii unor proiecte concrete in plan politic, diplomatic, consular si in domeniul economic.

De asemenea, ministrul Baconschi a evidentiat dorinta Romaniei de consolidare a cadrului juridic bilateral cu Ucraina, precum si in privinta reluarii formatelor mixte de colaborare in diverse domenii de activitate, care sa se reuneasca pe baze regulate si sa abordeze in mod deschis problemele in vederea furnizarii de solutii reciproc acceptabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Romania Ucraina relatii, #Ianukovici Romania, #Ianukovici strategie relatii Romania , #Ucraina