Ianukovici da inapoi in fata protestatarilor - Semneaza acordul cu UE

Autor: Ana Ilie
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 08:17
2822 citiri
Ianukovici da inapoi in fata protestatarilor - Semneaza acordul cu UE

Miile de demonstranti care blocheaza centrul Kievului de cateva saptamani par a fi declansat spaima in autoritati, care dau de cateva zile asigurari, pe toate canalele, ca vor semna acordul de asociere cu UE.

La randul sau, Uniunea a promis ca va creste ajutorul pentru Ucraina, daca va semna acordul de asociere si pe cel de liber schimb, scrie Reuters.

Prim vice-premierul ucrainean, Serghei Arbuzov, a avut, joi, o intalnire cu comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule. Arbuzov s-a deplasat cu o delegatie la Bruxelles pentru a cere ajutoare in valoare de multe miliarde de euro, in schimbul semnarii de catre Kiev a acordului.

Presedintele Viktor Ianukovici a anuntat, brusc, luna trecuta, ca nu va semna acordurile cu UE, favorizand o apropiere de Rusia, ceea ce a dus la ample miscari de strada la Kiev.

Arbuzov a spus, dupa intalnirea cu Fule, ca Ucraina va semna "in curand" acordul, fara a da insa o data clara.

La randul sau, Stefan Fule a promis ca UE sa acorde mai mult ajutor Kievului, daca semneaza acordul, si sa ajute Ucraina sa negocieze un imprumut cu FMI. Fule a avertizat ca Ucraina se afla in pragul unei grave crize economice.

"Trebuie sa ajutam Ucraina sa restabileasca rapid increderea nu numai a cetatenilor sai, ci si cea a investitorilor internationali si a creditorilor, ca economie stabila si predictibila", a spus oficialul european.

Fule a mai spus ca ambele parti au fost de acord sa pregateasca o foaie de parcurs pentru implementarea acordului de asociere si acordului de liber schimb (AA/DCFTA).

Premierul ucrainean Mikola Azarov a aratat, miercuri, ca a cerut UE 20 de miliarde de euro, ajutor pentru a contracara efectele semnarii intelegerii cu UE.

Semnarea acordurilor cu UE va infuria Rusia. Presedintele Vladimir Putin incearca sa atraga Ucraina in uniunea vamala eurasiatica, impreuna cu Belarusul si Kazachstan.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina semnare acorduri UE, #Ucraina proteste , #Ucraina
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Ianukovici da inapoi in fata protestatarilor Semneaza acordul cu UE