Incepe razboiul in Ucraina? Coloane de tancuri rusesti avanseaza spre Mariupol

Vineri, 29 August 2014, ora 09:44
9291 citiri
Incepe razboiul in Ucraina? Coloane de tancuri rusesti avanseaza spre Mariupol

Doua coloane de tancuri si vehicule militare rusesti au patruns, joi, in sud-estul Ucrainei dinspre Rusia, dupa ce au atacat cu rachete un post de granita, iar politistii de frontiera ucraineni au fugit de la locul incidentului, a anuntat un oficial de la Kiev.

Avertismentul liderului militar ucrainean Andri Lisenko vine in completarea afirmatiilor NATO, care a acuzat, joi, ca peste 1.000 de trupe rusesti lupta alaturi de separatisti din estul instabil, potrivit CTV News.

De asemenea, site-ul local zik.ua a relatat ca 60 de tancuri rusesti se indreapta vineri dimineata catre orasul Mariupol, port strategic pentru Ucraina, aflandu-se in aceste momente la o distanta de aproximativ 20 de kilometri.

Rusii au inceput sa avanseze spre Mariupol la primele orele ale diminetii zilei de vineri, iar trupele ucrainene au inceput sa se retraga, intrucat nu au armamentul adecvat pentru un contraatac.

Scopul fortelor armate din Rusia este ca creeze un corider catre Crimeea. Militarii ucraineni au confirmat ca lupta se da acum cu armata rusa.

"Este o invazie a rusilor. Am vazut-o ieri (joi - n.red.), cand tancuri rusesti cu steaguri si soldati au intrat in Novoazovsk", a spus un oficial al armatei ucrainene.

Incepe razboiul in Ucraina? Invazia, vazuta de Obama ca incursiune: Solutia militara nu e "in carti"

Lisenko a declarat ca mai multe rachete au fost trase din Rusia asupra unui post de frontiera ucrainean, iar la aproximativ o ora si jumatate de la incident, doua coloane de tancuri si alte vehicule militare au patruns in estul Ucrainei si au reinceput atacul.

Tancurile au intrat pe teritoriul Ucrainei dinspre orasele Veselo-Voznesenka si Maximovo din regiunea Rostov a Rusiei, a mai mentionat oficialul de la Kiev.

NATO a sustinut, joi, ca se observa clar un nivel superior al armamentului militarilor rusi in Ucraina in ultimele doua saptamani. NATO a anuntat ca a detectat mari cantitati de armament sofisticat care a fost transferat separatistilor in estul Ucrainei, inlusiv sisteme de aparare aeriene, artilerie si tancuri. Moscova neaga insa aceste informatii.

Incepe razboiul in Ucraina? NATO dezvaluie cate trupe rusesti lupta alaturi de separatisti

Anterior, un oficial al Aliantei-Nord Atlantice declarase ca peste 1.000 de trupe militare din Rusia opereaza in prezent in Ucraina.

Petro Porosenko a anuntat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina si a convocat o intrunire de urgenta a Consiliului pentru Aparare si Securitate. In plus, Kievul a cerut "ajutor militar de anvergura" de la UE, pentru a putea face fata fortelor ruse.

Citeste si:
Prima declarație a celui care ar putea fi instalat de Moscova în fruntea Ucrainei. „Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna”
Prima declarație a celui care ar putea fi instalat de Moscova în fruntea Ucrainei. „Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna”
Fostul parlamentar din Ucraina Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie a spus sâmbătă, 22 ianuarie, că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă...
Germania va trimite Ucrainei un spital de campanie. Ce s-a decis cu livrarea de armament
Germania va trimite Ucrainei un spital de campanie. Ce s-a decis cu livrarea de armament
Germania va livra Ucrainei un "spital de campanie", a anunţat sâmbătă, 22 ianuarie, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. "Vrem să sprijinim Ucraina şi exact asta facem...