Intalnire-cheie intre Obama si Merkel: Primeste Ucraina arme sa lupte cu Rusia?

Luni, 09 Februarie 2015, ora 22:08
8650 citiri
Intalnire-cheie intre Obama si Merkel: Primeste Ucraina arme sa lupte cu Rusia?

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au sustinut, intr-o conferinta de presa comuna, dupa ce au discutat la Casa Alba, ca agresiunea Rusiei fata de Ucraina nu a facut decat sa consolideze unitatea dintre Statele Unite si Europa.

Cei doi lideri s-au intalnit la Washington pentru a incerca sa construiasca un plan de pace pentru oprirea conflictului din estul separatist al Ucrainei, negocieri intense fiind purtate in acest sens si in ultimele zile intre Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande, relateaza AP.

Desi Obama a spus ca sustine gasirea unor solutii diplomatice, liderul american a precizat ca nu exclude posibilitatea sa trimita Ucrainei armament defensiv, daca noua runda de negocieri esueaza.

Acesta a mentionat ca Statele Unite iau in calcul sa trimita Kievului echipamente de aparare, dar ca o decizie legata de armament letal este destul de indepartata la acest moment, in contextul in care Merkel si alti lideri europeni se opun vehement inarmarii fortelor ucrainene.

Cancelarul german a reiterat, in timpul conferintei, ideea ca nu vede o solutie militara pentru oprirea luptelor din Ucraina. Totusi, Merkel a spus ca, indiferent ce decide Obama, "alianta dintre Statele Unite si Europa va ramane in picioare, va continua sa ramana solida".

Statele Unite si Europa, scindare in privinta Rusiei? Ce spune John Kerry

Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si Vladimir Putin au purtat discutii vineri, la Moscova, ajungand la un acord fragil privind planul de pace pentru Ucraina. In timp de Hollande a subliniat ca planul reprezinta "o ultima sansa" pentru a evita razboiul, Merkel a marturisit ca "nu este cert" ca initiativa de pace in Ucraina prezentata vineri va avea succes.

Intalnire cu miza istorica la Moscova: Merkel spune ca "nu e cert" ca planul de pace pentru Ucraina va avea succes

Discutii au fost purtate si duminica, la acestea participand inclusiv presedintele ucrainean Petro Porosenko, iar problema va mai fi transata si la summit-ul de la Minsk, Belarus, care va avea loc miercuri.

La randul sau, Putin a declarat, luni, ca liderii occidentali au extins prezenta NATO incalcand tratate internationale si au fortat mai multe tari sa aleaga intre ei si Rusia. Putin a subliniat ca SUA si UE au incercat astfel sa "smulga" state care au facut parte din Uniunea Sovietica si sa le apropie de Alianta Nord-Atlantica.

Putin acuza din nou Occidentul pentru criza din Ucraina: A vrut sa smulga tari din fosta URSS

Citeste si:
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Liderul PNL Ludovic Orban spune ca gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a promova golful este „total deplasat”, el arătând că acesta este un sport accesibil unor categorii de persoane,...
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Corneliu Vasile Mezdrea
rank 5
takapaka
rank 5
ce face laureatul premiului Nobel pt. Pace