Invitatii Ziare.com Constantin Degeratu: Razboiul romano-roman, rezultat al eforturilor Rusiei

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 07:48
7803 citiri
Invitatii Ziare.com Constantin Degeratu: Razboiul romano-roman, rezultat al eforturilor Rusiei
Foto: Arhiva (Adevarul)

Se vorbeste mult despre razboiul hibrid si, chiar daca adesea acest concept este folosit mai degraba ca o eticheta menita sa abata discutia de la nevoia de actiune practica, lucrurile au o dimensiune substantial periculoasa.

In ultima instanta, ar fi vorba despre faptul ca agresiunea declansata de Rusia este una complexa care cuprinde atat elemente de razboi conventional, in sensul propriu al cuvantului (deci cuprinzand si un conflict militar interstatal), elemente de razboi civil, de conflict social violent, de conflict interetnic violent, de confruntare economica, de subvesiune, diversiune si subminare, de terorism si actiuni insurectionale etc.

Esential este sa intelegem ca acest tip de confruntare la care Rusia ne obliga presupune si actiuni militare in cel mai grav si mai urat sens, adica acela al distrugerilor indiscriminate, al uciderii militarilor si civililor, al folosirii tancurilor si artileriei in zone dens populate si impotriva acestora - actiuni impotriva carora un stat normal nu poate raspunde in acelasi mod.

Este, deci, nevoie de prevenire, de metode de actiune capabile sa previna conflicte intre populatie si fortele luptatoare, de actiuni ferme pentru pedepsirea celor care savarsesc crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Razboiul informational, razboiul imagologic, razboiul psihologic sunt dimensiuni majore ale acestui tip de conflict, iar Rusia a declansat astfel de operatiuni impotriva comunitatii euro-atlantice in ansamblul sau cu mult timp inaintea anexarii Crimeii.

Astfel de operatiuni se manifesta prin actiuni de propaganda complexe, actiuni de subversiune si diversiune, de sprijinire a coruptiei si de subminare a democratiei, de defaimare a popoarelor considerate adversare, a statelor, a guvernelor, a metodelor, mecanismelor si institutiilor.

Romania este, alaturi de alte state, tinta a unor astfel de operatiuni si, din pacate, este o victima predilecta si o prada usoara. Razboiul romano-roman (care pare sa nu mai aiba sfarsit) este unul din rezultatele acestor eforturi, fara ca asta sa insemne ca responsabilitatea nu este a noastra.

Din pacate, in principiu, noi, ca popor, si clasa nostra politica, nu am inteles mai nimic si nu am intreprins chiar nimic pentru a iesi din vrie si pentru a contracara eficient si profesionist aceste forme de agresiune.

Simplul fapt ca suntem si martorii, dar si victimele unui veritabil haos mediatic, al unei invrajbiri fara precedent, al unui canibalism politic nemaiintalnit in spatiul Uniunii Europene arata dimensiunea acestui fenomen si, deocamdata, lipsa de perspective in redobandirea initiativei si a controlului national asupra destinului nostru.

Si spun asta pentru ca razboiul hibrid ucide si cu gloante de Kalasnikov sau cu proiectile reactive tip Grad (Katiusa), dar si cu degradarea completa a imaginii romanilor in cadrul comunitatii noastre de valori (credibilitatea fiind o valoare actionala si in situatii de razboi), cu paralizarea capacitatii de guvernare nationala aparent de catre noi insine.

Deocamdata suntem martorii (si victimele) acestei piese si, daca nu reusim sa spargem cercul vicios si sa ne organizam scenariul si regia (cat mai este timp), riscam sa fim distribuiti in alte piese, la fel de tragice.

Citeste si Generalul Constantin Degeratu: Moscova nu crede in lacrimi, singurul limbaj inteles e cel al fortei Interviu

Moscova zangane ostentativ armamentul nuclear. Exista brese in NATO? Interviu (II)

Generalul Constantin Degeratu a fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (1997-2000), este absolvent al Colegiului Regal de Studii de Aparare (RCDS) din Londra (ianuarie - decembrie 1995) si fost profesor de studii de securitate la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen (2001-2004). Este doctor in Stiinta Militara, titlu obtinut la Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti cu teza "Prevenirea surprinderii strategice", in anul 1996.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Constantin Degeratu razboi hibrid, #Constantin Degeratu Rusia Ucraina , #Ucraina