Isi recupereaza Ucraina teritoriul pierdut? Anuntul lui Porosenko despre Crimeea

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 22:25
8623 citiri
Isi recupereaza Ucraina teritoriul pierdut? Anuntul lui Porosenko despre Crimeea
Foto: Hepta.ro

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat vineri ca autoritatile de la Kiev au pregatit o strategie pentru restabilirea controlului asupra peninsulei Crimeea, anexata in martie 2014 la teritoriul Rusiei, si ca documentul urmeaza sa fie prezentat in viitorul apropiat.

"Strategia este deja finalizata in Consiliul ucrainean pentru aparare si securitate nationala ca un document integral ce va fi prezentat in curand. Crimeea ramane prima noastra prioritate", a afirmat Porosenko in cadrul unei conferinte de presa, dupa cum relateaza agentia de presa ucraineana Unian.

El a adaugat ca restabilirea controlului asupra peninsulei din sudul Ucrainei necesita un nivel inalt de coordonare din partea autoritatilor ucrainene, subliniind ca exista o solidaritate internationala in jurul acestei probleme si ca Adunarea Generala a ONU a condamnat anexarea Crimeii de catre Rusia.

Liderul de la Kiev a mai declarat ca "eliberarea Crimeii de ocupatia rusa este o sarcina extrem de complexa", dand insa asigurari ca Ucraina va face tot posibilul pentru ca peninsula sa revina in componenta statului ucrainean.

Regiune cu populatie majoritar rusofona, Crimeea si-a autoproclamat independenta fata de Ucraina la 16 martie 2014 si s-a pronuntat pentru alipirea la Rusia, in cadrul unui referendum la care peste 96% din alegatori s-au pronuntat in favoarea acestei decizii, dupa cum au sustinut autoritatile locale proruse.

NATO, ingrijorata de declaratiile Rusiei cu privire la posibila amplasare de arme nucleare in Crimeea

A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de catre presedintele rus, Vladimir Putin, si liderii prorusi ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexata la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele doua camere ale parlamentului federal rus si promulgat la 21 martie de presedintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridica de unire a Crimeii cu Rusia.

UE si SUA au condamnat "anexarea ilegala" de catre Rusia a peninsulei de la Marea Neagra si au instituit sanctiuni impotriva Moscovei, precizand ca acestea vor fi mentinute atat timp cat Crimeea va ramane sub ocupatie rusa.

Moscova sustine insa ca nu exista nicio ocupatie in Crimeea si ca peninsula este o regiune a Federatiei Ruse.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ucraina recupereaza Crimeea, #Porosenko strategie Crimeea , #Ucraina