Jurnalisti romani, opriti sa intre in Ucraina. Doi au fost declarati indezirabili

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 12:14
3310 citiri
Jurnalisti romani, opriti sa intre in Ucraina. Doi au fost declarati indezirabili

Peste 100 de persoane, printre care si jurnalisti, reprezentanti ai ONG-urilor afiliate la Actiunea 2012, dar si studenti, au fost oprite, sambata dimineata, la granita Renii, ce leaga Ucraina de Republica Moldova.

Romanii au fost retinuti de catre vamesii ucraineni, fara ca acestia sa le dea prea multe explicatii. Ei urmau sa participe, incepand cu ora 10.00, la sfintirea primei biserici romanesti din Ucraina, de la Hagi Curda, in raionul Ismail.

"Suntem intr-un autocar cu studenti si cativa reporteri si, de circa 4 ore, stam aici la granita, fara sa ne dea vreo explicatie. Timp de doua ore ne-au spus ca nu au curent, desi vama Republicii Moldova, care se afla in aceeasi cladire cu cea a Ucrainei, avea electricitate", a declarat George Simion, coordonatorul platformei "Actiunea 2012", pentru Adevarul.

Potrivit acestuia, de vama au putut trece doar cei care au avut pasaport diplomatic. Ceilalti romani, care se afla intr-un autocar si doua microbuze si care au ajuns in vama Renii la ora 6.30, nu au trecut nici pana acum de granita.

Mai mult, doi jurnalisti, Valetin Tigau, corespondentul pentru Moldova al Radio Romania Actualitati, si sotia sa, Simona Lazar Tigau, de la Jurnalul National, au fost declarati indezirabili si nu mai au voie timp de doi ani sa intre in Ucraina.

Cei doi jurnalisti au fost tinuti timp de o ora in cladirea Vamii Renii si au fost declarati indezirabili in baza articolului 8 al Constitutiei Ucrainei, potrivit corespondetului Adevarul, Doinel Tronaru, care se afla si el printre cei care nu au putut trece granita.

"Au fost dusi de catre vamesi in spate pentru a fi preluati de catre autoritatile moldovene, urmand apoi sa fie intorsi in tara. Noi nu am avut voie sa vorbim cu ei", afirma Doinel Tronaru.

"Studentii si ziaristii sunt amanati si amenintati cu diverse controale

dinadins penru ai face sa renunte. Situatia este critica", se arata intr-un comunicat al Asociatiei 2012, remis Ziare.com.

Unul dintre jurnalisti a declarat, pentru Antena 3, ca au fost opriti la granita, ca au primit instiintarea oficiala conform careia au o interdictie din 2009, dar ca nu au primit mai multe detalii.

"Argumentul lor a fost articolul 8 din regulamentul care reglementeaza trecerea frontierei in Ucraina, nu stim exact ce contine acest articol 8 si nici ei nu ne-au spus. Se pare ca in 2009 am suparat pe cineva si ca urmare am fost opriti acum", a declarat Simona Lazar Tigau.

Se pare insa ca nu doar jurnalistii au fost opriti la granita, ci si mai multi preoti care voiau sa mearga la sfitirea unei biserici.

"Am plecat din Bucuresti vineri seara cu o echipa patriotico-jurnalistica. Am reusit sa ajungem pana undeva la vama Giurgiuveni, dintre Republica Moldova si Ucraina. Aici, am avut o surpriza deosebit de 'placuta'. Mai intai, am fost anuntati ca 'tocmai' a picat reteaua electrica. Am stat vreo doua ore sa-si revina.

Cand a reaparut curentul, a reaparut si un vames ucrainean cu o sapca cat un OZN, care a zis suav ca doua persoane dintr-un microbuz romanesc mergand la aceeasi destinatie sunt indezirabile pe teritoriul ucrainean. Apoi, patru preoti romani din Basarabia, care doreau sa ajunga la Hagi-Curda, au fost pusi sa completeze niste formulare scrise in ucraineana, din care nu intelegeau nimic", povesteste Toma Roman Jr., de la Jurnalul National.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...