Ucraina, spre o noua revolutie: "EuroMaidan" se reia marti

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 21:32
22548 citiri
Ucraina, spre o noua revolutie: "EuroMaidan" se reia marti

Atmosfera a fost in fierbere, luni, la Kiev, in ciuda temperaturilor scazute. Mii de protestatari ucraineni cer demisia presedintelui Viktor Ianukovici, care a refuzat parafarea unor acorduri cu Uniunea Europeana, ce ar fi pus Ucraina pe calea integrarii europene.

Nici lasarea serii si intetirea frigului nu i-a facut pe manifestanti sa-si paraseasca "posturile", acestia ramanand in corturile montate inca din timpul zilei, unde locuitori ai Kievului le aduc haine calduroase.

Protestatarii au ridicat baricade dis-de-dimineata in capitala, dupa doua zile de ciocniri violente cu politia. Noi violente au avut loc si luni, cu toate ca Guvernul a anuntat ca va discuta cu protestatarii. Baricadele au fost confectionate din tot ce manifestantii au gasit pe strazi: brazi de Craciun, banci, bucati de gard metalic si bariere de trafic.

Centrul protestului este, ca si la Revolutia Portocalie, Piata Independentei, numita local "Maidan". Din acest motiv, presa locala numeste protestul "EuroMaidan".

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea protestelor din Kiev:

21:19 - Protestatarii care blocau intrarile Cabinetului de ministri au anuntat ca incheie protestele pe ziua de luni, insa se vor intoarce marti. Circa 300 de oameni cu steaguri ale opozitiei au pazit intrarile, nelansand pe nimeni sa intre in cladire.

21:10 - Autoritatile ucrainene i-au identificat pe cei responsabili de violentele ce au aparut la protestele din weekend, informeaza prim-ministrul Mikola Azarov. Potrivit acestuia, e vorba despre asa-numitii "ultrasi", din partea gruparii anarhiste Bratstvo si "oameni bine antrenati" din partea organizatiei Svoboda, care nu au dat de ales politistilor decat sa intervina in forta.

20:55 - Seful politiei din Kiev, Valery Koryak, despre care se stia ca si-a dat demisia sambata, in realitate a fost concediat, dupa ce asupra protestatarilor s-a intervenit cu forta, a anuntat premierul ucrainean.

Liderii ucraineni nu au stiut ca politia va folosi forta bruta pentru dispersarea protestatarilor in weekend, le-a spus seful Guvernului ucrainean ambasadorilor occidentali in timpul unei intalniri ce a avut loc la Kiev. "Va spun sincer: nici presedintele, nici premierul nu au stiut ca o astfel de operatiune se pregatea", a afirmat el.

20:39 - Protestatarilor le sunt aduse haine calduroase de catre locuitorii Kievului, pentru a putea rezista peste noapte in corturi.

20:12 - Un prim cort al protestatarilor, un asa-zis cort EuroMaidan, a fost montat si in Donetsk. Pentru ca in acest oras industrial din estul tarii sunt interzise corturile pentru proteste, acesta a fost montat in interior, informeaza Kyiv Post.

20:10 - Manifestatiile din Ucraina in favoarea integrarii europene se asemana cu o "lovitura de stat", a afirmat premierul Mikola Azarov, dupa o intrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene, relateaza AFP.

"Ceea ce se intampla prezinta semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa creada ca totul le este permis", a spus Azarov.

19:55 - Intr-un interviu televizat, luni, presedintele Viktor Ianukovici si-a manifestat dezaprobarea fata de faptul ca protestatarii au reusit sa ocupe cladirile administratiei locale, cerand anchetarea acestei situatii: "Cum au facut asta? S-au ascuns in spatele copiilor?". "Chiar nu-mi place deloc. Sunt impotriva folosirii copiilor, folosirii acestor metode", a declarat el, conform Interfax.

19:10 - Aflat intr-o vizita in Armenia, Vladimir Putin a declarat ca "rascoala" din Ucraina nu are legatura directa cu Ucraina si negocierile cu UE, fiind mai degraba o incercare a opozitiei de la Kiev de a slabi guvernul. "Nu arata ca o revolutie (...). Oricat de ciudat ar parea, in viziunea mea are prea putin de-a face cu relatiile Ucraina-UE", a spus Putin, conform Russia Today.

18:45 - Reuters remarca faptul ca Ucraina este divizata intre cei care vad stabilitate in relatiile stranse cu Rusia si cei care privesc spre UE, vazand un viitor prosper. Insa pana si unii sustinatori ai lui Ianukovici au fost socati de modul abrupt in care a fost anuntata suspendarea negocierilor cu UE: "Ianukovici va face orice ii spune Putin sa faca", declara unul dintre protestatarii stransi in Piata Independentei.

18:20 - Guvernul a ordonat ca 1.000 de angajati ai Ministerului de Interne sa pazeasca imobilele guvernamentale, informeaza Al Jazeera. Corespondentul acesteia la Kiev sustine ca "Ianukovici a pierdut controlul asupra centrului orasului Kiev".

17:40 - Jose Manuel Barroso a afirmat ca o solutie pasnica si politica este singura cale pentru ca Ucraina sa iasa din actuala situatie, in urma unei conversatii telefonice avute cu Viktor Ianukovici. De asemenea, liderul de la Kiev a promis ca se va investiga modul in care fortele de ordine au folosit forta impotriva manifestantilor pasnici.

17:15 - Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut o conversatie telefonica, luni, in cadrul careia liderul de la Kiev a cerut Comsiei Europene sa primeasca o delegatie din Ucraina pentru a discuta unele aspecte ale Acordului de Asociere. Barroso a confirmat disponibilitatea CE de a primi o a asemenea delegatie.

16:55 - Parlamentarul ucrainean David Zhvania a spus ca Legislativul Ucrainei va forta Cabinetul de ministri al tarii sa demisioneze, marti.

"Nicio problema cu demisia Guvernului. Vor fi mult mai multe (voturi pentru demisia Guvernului) decat 226 (jumatate plus 1 din numarul de parlamentari - n.red.) ", a declarat Zhvania, luni.

16:50 - Autoritatile din Kiev au avut o intalnire de urgenta, luni, pentru a se asigura ca toate serviciile municipale ale capitalei Ucrainei functioneaza cum trebuie. S-a pus accent in particular pe serviciile de transport, activitatile spitalelor si ambulantelor din centrul orasului, dar si pe plata salariilor angajatilor de stat.

16:40 - Europarlamentarul bulgar Monika Panayotova, din grupul PPE, a spus ca evenimentele de la Kiev reprezinta "un test pentru Uniunea Europeana".

"Pozitia Europei este unita. Condamna represiunea si violenta impotriva manifestatiilor pasnice ale cetatenilor ucrainieni, care au ales civilizat Uniunea Europena si Europa, dar, din nefericire, aceasta alegere civilizata nu este bine primita de Guvernul din Ucraina", a spus europarlamentarul.

16:35 - Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovici, s-a declarat ingrijorata de violentele impotriva presei, in timpul demonstratiilor de la Kiev.

16:20 - Pe masura ce protestatarii se pregatesc pentru o greva nationala, Guvernul de la Kiev nu are inca in plan introducerea unei stari de urgenta si apelarea la ajutorul armatei, a declarat ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, dupa o discutie de luni cu omologul sau ucrainean, Leonid Kozar. In acelasi timp, nici Comisia Europeana nu discuta posibilitatea introducerii starii de urgenta in Ucraina.

16:10 - Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat luni ca folosirea excesiva a fortei impotriva unor demonstranti pasnici este inacceptabila.

15.45 - Fostul deputat al partidului Regiunilor, Inna Bohoslovska, ce a demisionat dupa violentele din Kiev, a avertizat ca Ianukovici ar putea avea soarta dictatorului roman Nicolae Ceausescu.

Seful de stat ucrainean trebuie sa semneze acordul de asociere cu UE si sa demisioneze - "doar in aceste conditii se va salva, sunt sigura. Si pentru noi este important, stiti? Romania inca nu-si revine dupa executia lui Ceausescu. Aceasta situatie anormala in societatea moderna...".

15.40 - Purtatorul de cuvant al presedintiei ucrainene a cerut pedepsirea celor ce se fac vinovati de crimele comise impotriva jurnalistilor la protestele din Kiev;

15.35 - Un lider al opozitiei cere noi alegeri prezidentiale inainte de formarea unui nou Guvern;

15.10 - Atmosfera din jurul administratiei prezidentiale este calma, anunta presa locala;

15.00 - Un comitet al parlamentului ucrainean a intocmit un proiect de motiune de cenzura a Guvernului, a anuntat opozitia. Proiectul va fi dezbatut marti in plenul Radei.

14.50 - Un tribunal districtual din Kiev a eliberat, luni, cativa dintre studentii arestati vineri noapte si sambata dimineata la protestele din Kiev. In total, 30 de studenti au fost batuti zdravan si arestati atunci, urmand sa fie judecati luni pentru huliganism.

14.45 - Tribunalul Regional Administrativ din Kiev a interzis protestele pro-UE in Piata Independentei, din centrul capitalei. Interdictia incepe de la 1 decembrie si dureaza pana la 7 ianuarie 2014. Decizia a fost luata la solicitarea administratiei locale.

14.30 - Magazinele si cafenelele din jurul Pietei Independentei au ramas fara mancare si bauturi. In plus, nici bancomatele nu mai au rezerve de bani, anunta presa locala.

14.20 - Armata ucraineana nu se implica in evenimentele asociate cu protestele din Kiev si regiunile ucrainiene, a anuntat ministerul Aparararii. "Personalul tuturor unitatilor militare ale fortelor armate se afla la posturile sale permanente si este angajat in antrenamente de lupta potrivit planurilor aprobate", a explicat ministerul.

13.45 - Activistii nu lasa politia sa intre in primaria din Kiev pentru a ancheta un furt. Politia a anuntat anterior ca va intra cu forta in cladirile publice daca protestatarii nu le evacueaza de bunavoie.

13.30 - Politia kieveana ancheteaza 11 cazuri penale privind incercarea de a intra cu forta in cladirile administrative din capitala si alte incidente violente din data de 1 decembrie. Noua persoane au fost retinute in legatura cu aceste cazuri.

13.25 - Fiul presedintelui Ianukovici, Victor Ianukovici Jr, parlamentar din partea partidului al carui lider de onoare este tatal sau, partidul Regiunilor, si-a exprimat "stupoarea" fata de violentele izbucnite la protestele din Kiev si a dat vina pe manifestanti. In varsta de 32 de ani, Juniorul s-a declarat "dezamagit" de ceea ce sustine ca a vazut cu propriii ochi, anume "activistii care nu s-au comportat pe de-a-ntregul pasnic in relatie cu politistii".

Intre timp, echipa sa de presa, Olga Ivakno si Oleksandr Scerbakov, si-a anuntat demisia pe Facebook. Motivul demisiei este dispersarea brutala a manifestantilor din Kiev de catre autoritati.

13.15 - Presedintele ucrainean a promis va sustine decizia Parlamentului cu privire la rezolvarea crizei, a aratat presedintele Parlamentului;

13.10 - Parlamentul ucrainean va lua in considerare situatia din Ucraina marti, a confirmat presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak. Acesta a aratat ca intentioneaza sa invite, luni, liderii opozitiei, pentru a continua dialogul cu privire la rezolvarea crizei.

In fine, problema demisiei Guvernului va fi luata in considerare tot marti, asa cum a cerut opozitia. Ribak va pune problema votului de neincredere Radei, si daca parlamentul decide demisia guvernului fara ca aceasta sa fie si recomandarea comisiei de conciliere, "vom lua in considerare aceasta fara decizia comitetului, din cauza situatiei politice".

Ribak a mai spus ca nu sfatuieste pe nimeni din Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, sa sustina votul de neincredere in guvern.

13.00 - Ministerul rus de Interne neaga rapoartele conform carora trupele sale ar fi utilizate pentru rezolvarea situatiei de la Kiev. "Nu exista si nu pot exista trupe de la Interne in afara Federatiei Ruse", a subliniat colonelul Vasili Pancenkov, seful serviciului de presa al ministerului rus de Interne.

12.40 - Peste 1.000 de protestatari au plecat din Lvov catre Kiev;

12.30 - Trupele ministerului de Interne din Odesa sunt pregatite sa plece catre Kiev. Un ordin de deplasare a fost emis la un moment dat, dar retras la scurt timp, insa trupele continua sa fie pe picior de plecare, a declarat un oficial sub protectia anonimatului;

12.10 - Ce doreste opozitia: Demisia guvernului Azarov, sfarsitul represiunii politice si eliberarea Iuliei Timosenko si a activistilor. "Sesiunea de maine trebuie sa inceapa prin luarea in considerare a unei motiuni de neincredere in cabinet si incetarea tuturor represiunilor politice", a spus liderul partidului Batkivscina, Arseni Iateniuk.

12.00 - Opozitia cere ca Parlamentul sa ia in considerare, marti, demisia guvernului. Prin vice-premierul Serghei Arbuzov a declarat insa, luni, ca Guvernul este pregatit sa munceasca "chiar si in aceasta situatie complexa". "Toate sistemele de sustinere ale tarii opereaza", a spus Arbuzov in cadrul consiliului de conciliere din Parlament;

11.45 - Mai multi parlamentari ai Partidului Regiunilor, condus de premierul Mikola Azarov si avand ca lider de onoare pe presedintele Ianukovici, doresc sa plece din partid, anunta un deputat.

11.30 - Liderii partidelor de opozitie au parasit sala unde se desfasura consiliul de conciliere din Parlamentul ucrainean. Arseni Iateniuk, din partea partidului Batkivscina (al Iuliei Timosenko), Vitali Klitciko de la UDAR si Oleh Tiagnibok, de la Partidul Libertatea, au cerut demisia Guvernului condus de Mikola Azarov. Cei trei au parasit in cele din urma sedinta, care are loc in continuare, in absenta lor.

11.10 - In intreaga tara se constituie miscari de rezistenta nationala. Unul din sediile acesteia a fost instituit la Ivano-Frankivsk, pentru a sustine actiunile de protest din Kiev si a coordona o greva pe termen neprecizat in oras.

Opozitia ucraineana a mai anuntat crearea de miscari de rezistenta nationala in Ternopil, Cherkasi, Lvov, Donetk si alte orase.

11.05 - Autoritatile din regiunea Lvov, regiune pro-UE, au anuntat o greva regionala. In Crimeea, regiune pro-rusa, autoritatile se pregatesc pentru o intalnire de urgenta.

10.50 - Pe site-ul Casei Albe americane a aparut o petitie cerand interventia militara in Ucraina. Petitia a fost semnata de peste 12.000 de persoane.

10.45 - In Sevastopol, in Crimeea, Serghei Smolianinov ii cere presedintelui rus, Vladimir Putin, sa trimita trupe in Ucraina, pentru a proteja suveranitatea tarii si viata cetatenilor rusi din tara.

10.42 - UE urmareste cu neliniste ce se intampla in Ucraina si a avertizat autoritatile impotriva utilizarii excesive a fortei fata de manifestanti.

10.40 - 50 de politisti au fost transportati la spitalele kievene sambata si duminica, majoritatea cu fracturi de oase, a anuntat Ministerul de Interne. Cativa politisti erau intoxicati cu un gaz necunoscut. In total, 100 de politisti au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa violente;

10.30 - Peste 40 de jurnalisti au fost raniti in ciocnirile din Kiev din ultimele zile. Ria Novosti mentioneaza ca 43 de jurnalisti au fost raniti, din care reporteri, cameramani si fotografi.

10.20 - Cladirea Guvernului este blocata, complet incercuita de protestatari. Politia asista pasiva la manifestatie, multumindu-se sa stea in curtea imobilului si sa pazeasca intrarile;

10.10 - Europarlamentarul Cristian Preda se declara solidar cu protestatarii din Kiev. "Sunt solidar cu ucrainenii iesiti in strada pentru a cere demisia lui Ianukovici (...) Presedintele Ucrainei a tratat Uniunea si statele-membre cu dispretul cu care comunistii puri si duri tratau lumea libera", scrie acesta pe blog.

10.05 - Mai multe consilii locale ucrainene au anuntat ca vor organiza intalniri extraordinare luni, pe fondul protestelor din capitala.

10.00 - Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, le cere ucrainenilor sa inceapa imediat dialogul pentru a rezolva pasnic criza. "Ucraina: diferentele trebuiesc rezolvate pasnic. Cer un dialog imediat", a scris acesta pe Twitter.

09.50 - Problema impunerii starii de urgenta in Ucraina nu a fost inca ridicata, a precizat un purtator de cuvant al premierului Mikola Azarov. Acesta nu a aratat daca Azarov a reusit sa intre la intalnirea de Guvern de luni, avand in vedere ca protestatarii blocheaza cladirea Guvernului si angajatii si ministrii nu pot patrunde inauntru.

09.45 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, merge la Kiev la data de 5 decembrie, pentru Consiliul ministrilor de Externe OSCE si se va intalni cu omologul sau. Si presedintele Ianukovici va merge cat de curand in Rusia, desi nu este deocamdata limpede data la care are loc vizita.

09.40 - Un caz penal a fost deschis pe baza violentelor comise impotriva a 14 politisti in ciocnirile din Kiev;

09.30 - UE cere Ucrainei sa deschida imediat dialogul;

09.20 - Politia kieveana avertizeaza ca va elibera cladirile publice in care s-au baricadat protestatarii, daca acestia nu pleaca de bunavoie;

09.10 - Ministrul ucrainean de Interne subliniaza ca nu au trimis autocare cu cadeti din Harkov in Kiev, asa cum se zvoneste printre manifestanti;

09.05 - Sustinatorii opozitiei ucrainene blocheaza cladirea guvernului;

09.00 - Intre 5.000 si 6.000 de manifestanti au plecat din Piata Independentei spre strada Bankova, unde se afla cladirea administratiei prezidentiale, protestand pasnic; in fata presedintiei a fost ridicat un panou pe care scrie "De ce suntem batuti?";

08.55 - In Lvov Oblast, in vestul tarii, unde manifestantii pro-UE sunt deosebit de activi, autoritatile au anuntat ca va avea loc, luni, o greva generala;

Opozitia ucraineana a facut un apel la protestatari, duminica noaptea la ora locala 02.00, sa nu abandoneze Piata Independentei. Luni de dimineata, Iuri Lutenko, lider al opozitiei, a amintit oamenilor sa se manifeste pasnic si sa inceapa sa blocheze cladirile guvernamentale.

Sutele de mii de protestatari s-au strans duminica in centrul Kievului, sfidand o interdictie guvernamentala, la o zi dupa ce o manifestare similara a fost brutal dispersata de interventia fortelor de ordine.

Initial, duminica, politia a permis protestul pasnic, insa cand cateva mii de manifestanti au incercat sa patrunda cu forta in cladirea prezidentiala a facut recurs la gaze lacrimogene si bastoane pentru a indeparta multimea. Zeci de persoane cu rani la cap au fost preluate de ambulante.

O parte dintre protestatari a patruns cu forta in cladirea Primariei si s-a baricadat acolo peste noapte. Pe usa primariei au scris "Sediul Revolutiei". Un alt grup de tineri a patruns in sediul sindicatelor si a petrecut noaptea acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina proteste violente, #Ucraina revolutie, #proteste Kiev, #proteste Ucraina acord UE, #Putin revolutie Ucraina , #Ucraina