La 30 de ani dupa Cernobil, copiii ucraineni continua sa manance alimente radioactive

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 20:28
3606 citiri
La 30 de ani dupa Cernobil, copiii ucraineni continua sa manance alimente radioactive
Foto: Hepta.ro

Accidentul nuclear de la Cernobil a lasat multe rani deschise in Ucraina. Si acum copiii din nordul tarii mananca alimente contaminate cu substante radioactive.

Singura sursa de hrana necontaminata pentru copiii dintr-un sat aflat in apropierea Cernobilului obisnuia sa fie pranzul de la scoala, program care a fost eliminat de executivul ucrainean impovarat de datorii, arata Associated Press.

30 de ani de la accidentul de la Cernobil. Concluzia? Omul e mai periculos decat un dezastru nuclear

In prezent, familiile din Zalisani au fost nevoite sa se bazeze pe laptele animalelor si pe putinele legume care pot creste in solul plin de elemente radioactive, doar pentru a supravietui.

"Suntem constienti de riscuri, dar ce altceva putem sa facem?", spune Victoria Vetrova, in timp ce toarna un pahar de lapte pentru fiul ei Bogdan, in varsta de opt ani. Bogdan sufera deja de o tiroida marita, conditie asociata de obicei cu radioactivitatea.

Mii de familii precum cea a Victoriei Vetrova sunt prinse intre consecintele devastatoare produse de doua tragedii aparent fara legatura, dar care se intalnesc in acest colt uitat de lume: resturile nucleare lasate in urma de Cernobil si criza economica ucraineana.

Dupa accidentul nuclear de la 26 aprilie 1986, cele mai afectate zone din Ucraina au fost impartite in patru. Rezidentii din trei zone au fost evacuati, insa executivul a permis intoarcerea voluntara. Insa satul Zalisani, aflat la 53 de kilometri sud-vest de reactorul distrus in explozie, se afla in cea de-a patra zona, unde s-a considerat ca nu este nevoie de evacuari voluntare, dar ca pot fi acordate subventii medicale.

Ultimele teste din zona, facute de Institutul pentru Radiologia Agriculturii din Ucraina, arata niveluri ridicate de radioactivitate, de pana la cinci ori peste limita acceptata, care persista in nuci, fructe de padure si ciuperci.

Guvernul nu are bani nici pentru pranzul copiilor, nici pentru medicamente

Totusi, ultimii ani au fost grei pentru Ucraina, care sufera din cauza coruptiei endemice si a pierderii Crimeei, anexata de Rusia. Anul trecut, executivul de la Kiev, impovarat de datorii externe care depasesc miliarde de dolari, a decis sa taie finantarea pentru programul mesei de pranz din Zona 4. Nu au fost publicate costurile suportate de executiv pentru pranzul celor 350.000 de copii, insa cu o masa in valoare de 80 de centi, programul nu depasea 50 de milioane de dolari anual.

Autoritatile au decis, de asemenea, sa taie finantarea pentru achizitionarea de Ferocin, o substanta care grabeste procesul de eliminare a izotopului Cesium-137 din organismul animalelor. Fara ajutor din partea statului, fermierii din apropierea Cernobilului nu isi permit sa cumpere substanta necesara pentru a elimina radioactivitatii din laptele vacilor.

"Guvernul iroseste sume uriase pentru tratamentul populatiei locale, insa nu investeste nimic pentru a preveni astfel de situatii. Imi este rusine sa ma uit in ochii acestor oameni", spune Valeri Kashparov, directorul Institutului pentru Radiologia Agriculturii din Ucraina.

Din contra, Vitali Petruk, directorul agentiei care administreaza zonele de excluziune din apropiere de Cernobil, argumenteaza ca decizia de a elimina programul pentru mesele de pranz oferite in scoli a tinut de utilizarea mai eficienta a fondurilor.

"Ce este mai bine: sa dai banii tai oamenilor care sufera de contaminare radioactiva pentru a-i salva, ori sa tai pe jumatate fondurile si sa ii dai fiecaruia doar 15 centi? Programul trebuie sa se concentreze pe anumite rezultate, in loc sa disipam energia si sa irosim sume importante de bani", sustine Petruk.

Acest calcul birocratic inseamna ca circa 350 de locuitori ai satului Zalisani nu au nicio sursa de hrana. Dincolo de Zalisani mai sunt alte 1.300 de asezari in Zona 4, afectate de eliminarea programului. De fapt, chiar si atunci cand statul le oferea copiilor pranzul, acestia consumau hrana contaminata in restul timpului.

Mama Olesiei Petrova, o copila de noua ani, sufera de cancer si nu mai poate sa munceasca. Astfel, Olesia asteapta vara in care va putea sa culeaga fructe de padure incarcate de radiatii. Intre timp, fetita poate doar sa spere ca unul dintre colegii ei ii va da un sandvici. Insa generozitatea nu este de asteptat intr-un sat ca Zalisani.

Totusi, eliminarea meselor de pranz nu a afectat si gradinitele. Bucatarul Liubova Sevchiuk, angajata intr-o gradinita, le ofera uneori ceva de mancare si copiilor de la scoala.

"Copiii lesina tot timpul. Incerc macar sa le dau niste ceai cald sau sa iau de la un copil si sa-i dau celui care are nevoie", spune Liubova.

Cercetatorii inca dezbat efectele deseurilor nucleare din zona.

Un studiu efectuat asupra a 4.000 de copii din Zona 4 demostreaza ca 81% dintre acestia au dezvoltat insuficiente cardiace la varste precoce.

De altfel, Iuri Bandazevski, un pediatru care a studiat efectele unor doze mici de radiatii asupra corpului uman, sustine ca este vorba de un proces patologic serios ce duce la defecte ale sistemului cardiovascular si la aparitia cancerului.

"Cu regret trebuie sa spun ca nimanui nu ii pasa de acesti oameni, iar acei copii flamanzi sunt o alta dovada a modului in care autoritatile trateaza populatia din teritoriile afectate", a precizat Bandazevski.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cernobil alimente radioactive, #Cernobil locuitori sanatate , #Ucraina