La ce se poate astepta Crimeea dupa referendum?

Duminica, 16 Martie 2014, ora 19:23
5151 citiri
La ce se poate astepta Crimeea dupa referendum?
Foto: Adevarul

Trecand peste unele reguli ale exercitiului electoral recunoscut aproape in intrega lume democratica, Pravda de duminica si chiar agentia de stiri ITAR TASS au publicat sondajele firmei GfK, din care rezulta avansul celor care cer alipirea peninsulei la Rusia in proportie de 70%.

Poate ca acolo sunt permise sondaje in timpul votarii, dar chiar daca nu se faceau sondaje, era evident ca populatia rusofona, la care se adauga unele minoritati din cele obisnuite sa tina cu majoritatea. Procentul era de banuit cu mult inainte de referendum.

Referendum in Crimeea: SUA si UE anunta sanctiuni usturatoare pentru Moscova

Cu asemenea observatii, La Tribune isi pune problema ce drum are de parcurs Crimeea de acum incolo, pentru ca cele hotarate sa devina fapte. Este greu sa faci un calendar, insa ceva estimari n-ar fi imposibile.

Dupa referendumul de duminica, luni ar trebui sa se anunte oficial rezultatele si sa fie supuse validarii. Intreaga operatiune poate dura o singura zi, sau mai mult. Oricum ai lua-o, judecand cu legea in fata, nu inseamna ca actuala Republica Autonoma Crimeea s-a alipit peste noapte la Rusia. Cel putin formal.

Schimbarea frontierelor dintre cele doua state - Rusia si Ucraina - nu se poate face spontan si cat ai bate din palme. Regiunile tarilor si limitele lor sunt stabilite prin legi si consfintite de Constitutie. Parlamentele celor doua tari trebuie sa se reuneasca, sa ia act de referendum si sa redacteze, fiecare in parte, cate o noua Constitutie, una cu Crimeea, alta fara.

Stim din experienta proprie ca redactarea unei noi Constitutii produce multa transpiratie, deschide calea catre controverse si pasiuni, ba chiar si in cazul cand este sa se ajunga la o concordanta a opiniilor, tot dureaza timp.

Pe scurt, cand modifici Constitutia, pornesti de la o idee, dar pe parcus vin altele si se aduna multe, intrucat un asemenea eveniment nu se produce in fiecare an.

In cazul Ucrinei, chiar influentul portal AIF isi informa duminica cititorii ca evenimentele din Crimeea inflameaza spiritele in multe regiuni. Mai multe mii de persoane, adunate in centru orasului Harkov, purtand steaguri ale defunctei URSS, Ucrainei si Rusiei, cer sa aiba loc si aici un referendum, pentru federalizarea tarii.

In aceeasi zi si la aceeasi ora, a avut loc un miting si in orasul ucrainean Donetsk. Actiunile par concentrate, intrucat revendicarile sunt aceleasi, iar initiativele le apartin de fiecare data rusofonilor din regiuni.

Asa cum era de presupus, evenimentele din Crimeea au provocat un val de actiuni anti-ucrainene intr-o buna parte din nordul si sud-estul tarii unde succesiunea lor sugereaza aplicarea fara retinere a faimosului principiu de domino.

In plus, comentatorul ziarului La Tribune apeciaza ca indeplinirea formalitatilor legale pentru aplicarea in pactica a referendumului si integrarea completa a peninsulei la Federatia Rusa ar putea dura aproximativ un an de acum inainte.

Este sigur ca politicienii rusi sunt constienti de aceasta realitate si nu incape indoiala ca le convine. Intre timp, scade popularitea faimosului Maidan, ale carui nevoi cresc, iar posibilitatile democratiilor occidentale de a sprijini Ucraina material par mai limitate decat cele ale unei Rusii aproape autocrate.

Dar mai apare si o cutuma in legatura cu modificarile structurale ale constitutiilor: hotararea Paramentului nu este suficienta. Legi noi si o noua constitutie se impun pentru fiecare dintre state. Dupa aprecierea comentatorului de la La Tribune, asa ceva poate dura chiar si un an, daca se respecta legea.

Daca nu se respecta, atunci e altceva, poate merge snur. Alegerea ii apartine Rusiei, iar rezultatele le vom vedea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#referendum Crimeea, #Rostov demonstratii, #Donetsk demonstratii, #Crimeea alipire Rusia , #Ucraina