La un pas de razboi. De ce-ar trebui sa actioneze NATO in forta

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 23:59
22384 citiri
La un pas de razboi. De ce-ar trebui sa actioneze NATO in forta

NATO se afla acum in fata celei mai importante lectii din istorie: foloseste un pic de forta din timp, pentru a evita sa folosesti mult mai multa forta mai tarziu.

Alianta ar fi trebuit sa faca ceva uz de forta in cazul Ucrainei, insa nu a facut-o, cu rezultate potential dezastruoase, sustine Henry R. Nau, profesor la Elliott School of International Affairs, de la Universitatea George Washington, fost consilier al lui Ronald Reagan la Casa Alba, intr-un articol publicat de Deutsche Welle.

In Ucraina s-a folosit deja forta, de catre o singura parte. Rusia a folosit putina forta pentru a ocupa Abhazia si Osetia de Sud in Georgia, pentru a anexa Crimeea si a domina estul Ucrainei. Vladimir Putin si-a dublat fortele militare de-a lungul granitei ruse cu statele baltice.

Europa si America nu-si pot crede ochilor. Dar presedintele american, Barack Obama, nu considera ca in Ucraina se preteaza o solutie militara. "Va mai crede acelasi lucru daca Rusia o ia din nou in fata Occidentului si foloseste un pic de forta in statele baltice?", se intreaba expertul.

Obama invata ca diplomatia nu este un substitut al fortei, care poate fi folosita doar daca diplomatia esueaza. Dimpotriva, diplomatia va esua daca nu este sustinuta de forta. Si cand negocierile esueaza, e nevoie de mult mai multa forta, crede fostul consilier al lui Reagan.

Putin stie acest lucru si foloseste si forta si diplomatia. Nu doreste un razboi, ci sa extinda influenta Rusiei si teritoriul sau pasnic. Si mai stie si ca este cea mai buna cale sa foloseasca mai intai un pic de forta, mai ales ca SUA nu vor sa se mai implice, dupa doua razboaie, in orice operatiune militara.

Nu se poate da vina pe extinderea NATO pentru actiunile Rusiei, intrucat acest proces nu a facut altceva decat sa tina fortele sale in afara teritoriului fostelor state comuniste. In plus, NATO a facut din Rusia un partener si a insistat pentru acorduri de control al armelor.

Avocatii diplomatiei sustin acum ca NATO nu ar trebui sa se inarmeze, nu cumva sa provoace Rusia, continua Henry Nau. Insa genul de diplomatie cerut de acestia, precum acordul de la Geneva pentru dezamorsarea crizei, nu face decat sa ofere mai mult timp unitatilor paramilitare din Ucraina sa-si incheie operatiunile cu forta.

Deoarece NATO nu a folosit putina forta mai la inceputul crizei, estul si probabil intregul teritoriu al Ucrainei sunt pierdute, daca nu se foloseste ceva mai multa forta, ceea ce nici SUA, nici Europa nu pot concepe.

Insa exista o sansa ca NATO sa se trezeasca si sa reactioneze in tarile de granita ce vor fi vizate de Moscova in continuare. Daca nu procedeaza asa, NATO se va vedea pusa in fata aceleiasi probleme, de a fi nevoita sa foloseasca multa forta mai tarziu si ca statele sa nu poata concepe aceasta optiune.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ia in considerare posibilitatea ca trupele aliantei sa fie detasate in Romania, Polonia si Letonia, cresterea si modernizarea aparatelor de zbor care patruleaza in spatiul aerian NATO si reluarea dezvoltarii sistemului antiracheta. Aceste actiuni militare sunt singurele care conteaza, spune expertul.

Ce conteaza daca reduci dependenta Europei de energia oferita de Rusia, daca aceasta tara colonizeaza Ucraina, Moldova, Polonia sau statele baltice?

In acelasi timp, avertizeaza insa Nau, nu trebuie taiate toate legaturile intre NATO si Rusia. La fel cum diplomatia nu e un substitut al fortei, nici actiunile militare nu sunt un substitut al diplomatiei.

Moscova trebuie invitata sa observe actiunile militare ale NATO, daca doreste sa intoarca favoarea; trebuie incurajate initiativele comerciale comune, schimbul de studenti, fermieri si alti civili, pentru a tempera propaganda anti-ocidentala a lui Putin.

Daca Europa si SUA nu doresc sa-si inarmeze diplomatia acum cu un pic de forta, sunt condamnate sa foloseasca o forta mult mai mare mai tarziu, probabil dupa ce vor fi atacate, incheie expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ucraina NATO forta, #Rusia Ucraina forta, #interventie militara Ucraina, #NATO trupe Ucraina , #Ucraina