Lovitura de teatru in negocierile pentru pace in Ucraina: Putin si Kievul ar fi ajuns la o intelegere

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 07:50
29681 citiri
Lovitura de teatru in negocierile pentru pace in Ucraina: Putin si Kievul ar fi ajuns la o intelegere
Foto: Twitter/EuroMaidan Press

Negociatorii reuniti marti in Minsk, Belarus, pentru a gasi o solutie pentru un nou acord de incetare a focului in Ucraina se pare ca ar fi reusit sa obtina o intelegere preliminara, in cursul noptii.

Intelegerea deschide calea unei intalniri de substanta, miercuri, tot la Minsk, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei, care se reunesc cu scopul de a semna acest acord, scrie New York Times.

Desi presa rusa a relatat prima ca s-a ajuns la un acord, un saptamanal ucrainean pune sub semnul intrebarii intelegerea la care s-a ajuns in candrul Grupului de Contact. Citand surse proprii, publicatia ucraineana a acuzat presa rusa ca incearca sa dea greutate propunerilor inaintate de separatistii sustinuti de Moscova, care se lupta cu fortele Guvernului de la Kiev, in estul tarii.

Grupul de contact este format din fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, reprezentantul special OSCE, Heidi Tagliavini, ambasadorul rus in Ucraina, Mihail Zurabov, si reprezentantii regiunilor ucrainene separatiste, Denis Pusilin (Donetk) si Vladislav Deinego (Luhansk).

International Business Times citeaza o sursa apropiata discutiilor ce a declarat ca "s-a convenit asupra unei scheme de retragere a armamentului greu. Partile au fost de acord cu un regim de incetare a focului si cu controlul felului in care este respectat acest regim. Partile au discutat si alegerile locale si structura statala a Donbasului, forma sa de guvernare".

Denis Pusilin, reprezentantul separatistilor din Donetk, a negat insa ca s-ar fi ajuns la un acord ferm.

In pofida incertitudinii ce planeaza asupra acordului, se stie sigur ca intalnirea a durat aproximativ doua ore si participantii au plecat inainte de miezul noptii de la masa negocierilor, fara a face declaratii.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, avertiza anterior, tot marti, ca fereastra de timp in care se poate rezolva conflictul se inchide rapid si intalnirea de la Minsk de miercuri este una dintre ultimele sanse de a declara armistitiu neconditionat si a retrage armamentul greu.

Porosenko a adus in sprijinul argumentului sau incidentul de la Kramatorsk, de marti, cand orasul neimplicat pana acum in violente a fost bombardat cu rachete. Incidentul s-a soldat cu cel putin 15 morti si 63 de raniti.

Ultima sansa pentru pace in Ucraina: Obama, avertisment categoric pentru Putin

Presedintele Barack Obama i-a telefonat, marti, omologului sau rus Vladimir Putin si au discutat despre situatia tot mai tensionata din Ucraina si despre "sustinerea continua a Rusiei pentru separatisti".

Obama l-a avertizat pe liderul de la Kremlin ca un esec al negocierilor va avea consecinte asupra Moscovei.

Summit-ul Putin-Porosenko-Merkel-Hollande, ultima sansa de pace in Ucraina: "Sa facem armele sa taca"

"In cazul in care Rusia va continua mutarile agresive in Ucraina, trimitand soldati, arme si finantand rebelii, pretul pe care il va plati Rusia va creste", i-a transmis Obama omologului sau rus.

Europa vrea pace, Rusia isi arata coltii: A inceput ample exercitii militare la granita cu Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#negocieri Minsk pace Ucraina, #reuniune Minsk Ucraina separatisti , #Ucraina