Lupte sangeroase in Ucraina - Ianukovici a semnat un acord cu Opozitia, revolutia continua

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 00:04
33323 citiri
Lupte sangeroase in Ucraina - Ianukovici a semnat un acord cu Opozitia, revolutia continua

Dupa patru zile de confruntari sangeroase, centrul Kievului ramane ferm in mainile protestatarilor anti-guvern. In pofida numeroaselor pierderi de vieti omenesti si de partea manifestantilor si a fortelor de ordine, ambele parti ale conflictului ucrainean se afla inca pe baricade.

Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate larga, in favoarea adoptarii Constitutiei din 2004, care acorda presedintelui puteri mai putin importante decat Constitutia actuala.

Votul a avut loc in urma semnarii unui acord de iesire din criza de catre presedintele Viktor Ianukovici si reprezentanti ai Opozitiei.

Cu toate acestea, miscarea radicala Sectorul de Dreapta a anuntat ca nu are incredere in presedintele Viktor Ianukovici si ca va continua sa lupte impotriva autoritatilor.

Ziare.com a transmis minut cu minut evolutiile din Ucraina:

23:35 - Protestatarii i-au cerut lui Ianukovici sa isi dea demisia pana sambata dimineata, la ora locala 10.00. In caz contrar, ei ameninta ca vor declansa un atac armat.

23:15 - Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a declarat ca este foarte important ca acordul semnat vineri sa fie aplicat cat mai repede, pentru a se incheia conflictul din Ucraina.

22:48 - Vitali Klitschko a fost huiduit in momentul in care s-a adresat, vineri seara, protestatarilor din Piata Independentei din Kiev. Apoi, el si-a cerut scuze pentru ca a dat mana cu viktor Ianukovici dupa ce au semnat acordul. "Daca am jignit pe cineva, imi cer iertare", a declarat el.

22:20 - Protestatarii raman in Piata Independentei din Kiev in aceasta noapte. Liderul gruparii de extrema dreapta din Ucraina s-a adresat multimii spunand ca "acordul nu este acceptabil".

21:57 - Olesya Zhukovska se afla intr-un pat de spital din Kiev, dupa ce a fost impuscata in gat de un lunetist. In varsta de 21 de ani, medicul voluntar a scris pe Twitter: "Sunt pe moarte", cu cateva minute inainte de a-si pierde constiinta dupa ce a fost impuscata.

21:25 - "M-am simtit ca intr-un adevarat razboi", a declarat Zoryan Kis de la Amnesty International, dupa ce a petrecut o noapte in Piata Independentei din Kiev.

21:03 - Barack Obama va discuta prin telefon, vineri, cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, dupa semnarea acordului politic in Ucraina, a anuntat un oficial american de rang inalt.

20:46 - Reuters a surprins o imagine care arata cum oamenii transporta sicriele cu protestatarii care au murit in Kiev.

20:35 - Ucraina a facilitat trecerea frontierei pentru ranitii in timpul ciocnirilor de la Kiev si care au nevoie de tratament medical in strainatate.

20:12 - Rusia nu a semnat acordul politic de la Kiev, de a pune capat crizei din Ucraina, dar acest lucru nu inseamna ca Moscova nu sustine un compromis, a anuntat Ministerul rus de Externe.

19:55 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut aplicarea "in intregime" a acordului de iesire din criza semnat vineri in Ucraina de Viktor Ianukovici si reprezentanti ai Opozitiei.

19:43 - Viitorul Ucrainei se anunta dificil si depinde de cat de bine vor fi implementate masurile luate vineri pentru solutionarea crizei, a declarat seful politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton.

19:30 - Bucurestenii s-au strans, vineri seara, in Piata Universitatii, la fantana, de unde au plecat intr-un mars al tacerii spre Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, in semn de solidaritate cu protestatarii omorati la Kiev, scrie Adevarul.

19:05 - Viktor Ianukovici a declarat 22 si 23 februarie zile de doliu national pentru cei ce si-au pierdut viata in proteste.

18:40 - Iulia Timosenko ar putea fi eliberata. Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care abroga articolul din Codul Penal in baza caruia a fost condamnata Iulia Timosenko.

18:15 - Parlamentul Ucrainei a votat pentru demiterea ministrului de Interne, Vitaliy Zakharchenko, pentru utilizarea "violentei" fata de protestatari.

17:50 - Ucraina tocmai a castigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Soci, in proba feminina de biatlon.

17:45 - Ministerul roman al Afacerilor Externe saluta semnarea Acordului pentru solutionarea crizei politice de la Kiev, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. MAE reitereaza faptul ca dialogul onest, inclusiv si angajant este unica modalitate de solutionare durabila a actualei crize din Ucraina.

MAE considera ca Acordul privind solutionarea crizei din Ucraina prevede etape bine definite, care vor asigura solutii pe termen lung si vor relansa Ucraina pe calea democratiei si consolidarii statului de drept. Redresarea economiei ucrainene va trebui sa fie, de asemenea, una din prioritatile Uniunii Europene, ale SUA, alaturi de institutiile financiare internationale.

17:40 - Obligatiunile Ucrainei au inregistrat cea mai mare crestere din ultimele doua luni, dupa acordul semnat vineri de presedintele Viktor Ianukovici cu reprezentantii Opozitiei.

17:30 - Comisarul european pentru Afaceri Externe, baroneasa Catherine Ashton, a spus ca decizia privitoare la viitorul sanctiunilor pe care le va primi Ucraina va depinde de ceea ce vor spune ministrii europeni de Externe aflati pe teritoriul Ucrainei.

17:20 - Miscarea radicala Sectorul de Dreapta a anuntat ca nu are incredere in presedintele Viktor Ianukovici si ca va continua sa lupte impotriva autoritatilor: "Revolutia nationala continua". Liderul miscarii, Dmitro Iaros, a spus ca revolutia va lua sfarsit doar cand actualul regim va fi indepartat.

17:10 - Parlamentul Ucrainei a votat in favoarea amnistiei neconditionate pentru toti cei detinuti sau care ar putea fi pusi sub urmarire penala in contextul actualelor proteste.

17:00 - Parlamentul Ucrainei a votat revenirea la Constitutia din anul 2004 si reducerea unora dintre puterile presedintelui. Votul a fost zdrobitor in favoarea acestei masuri, pragul de 300 de voturi fiind atins cu usurinta - 386 de parlamentari dintre cei prezenti au votat pentru, iar unul s-a abtinut.

16:45 - "Acordul este un compromis necesar pentru a lansa un dialog politic indispensabil care ofera singura cale democratica si pasnica de iesire din criza care a cauzat deja prea multa suferinta si varsare de sange pentru toate partile", a spus presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

16:35 - Oamenii din Piata Independentei ii asculta pe politistii veniti de la Liov si care s-au alaturat protestelor antiguvernamentale. Acestia vorbesc de pe o scena.

16:30 - Un barbat imbracat in uniforma paramilitara a deschis focul in Piata Independentei, impuscand atat protestatari, cat si forte de ordine

16:25 - Ministrul de Externe al Germaniei a spus ca intelegerea din Ucraina deschide drumul pentru alegeri prezidentiale in acest an si include revenirea la Constitutia din anul 2004 si crearea unui guvern de uniune nationala.

16:20 - Presedintele Ucrainei si liderii Opozitiei au semnat intelegerea privind alegerile prezidentiale anticipate, care ar putea pune capat lunilor de criza politica.

16:10 - Deputatul roman din Parlamentul Ucrainei, Ivan Popescu, a declarat, la Digi 24, ca el accepta cererile Opozitiei, exprimandu-si convingerea ca acestea vor trece de votul parlamentarilor.

"Am rugat lumea si populatia romaneasca sa nu se impice in violente. Rugam populatia sa ramana calma. Politicienii trebuie sa rezolve aceste probleme, nu populatia civila.

Garantia trebuie sa vina atat de la putere, cat si de la opozitie, pentru ca o parte din strada nu asculta de opozitie", a spus Popescu, membru in Partidul Regiunilor al lui Ianukovici.

15:50 - Comunistii din R. Moldova s-au pronuntat in sprijinul liderului ucrainean Viktor Ianukovici. Liderul socialistilor, Igor Dodon, si fostul sau coleg din PCRM, Mark Tkaciuk, dau vina pe Uniunea Europeana, pe care o acuza de provocarea incidentelor din Ucraina. Vicepresedintele parlamentului moldovean, Andrian Candu a anuntat ca va cere oficial UE sa interzica accesul liderului PCRM, Vladimir Voronin, in Europa.

15:30 - Cum au fost convinsi protestatarii sa fie de acord cu propunerea lui Ianukovici? Un jurnalist ITV relateaza ca ministrul polonez de Extrene, Sikorski, ar fi fost auzit spunandu-i unui lider al protestelor: "Daca nu sustineti aceasta intelegere, veti avea parte de Curtea martiala, de armata. Veti muri". Discutia a fost inregistrata:

15:26 - Banca de stat rusa Sberbank si-a suspendat activitatea de creditare in Ucraina.

15:20 - Mai mult chiar, diplomatii europeni au primit asigurari de la liderii protestului ucrainean ca vor semna intelegerea propusa de Ianukovici, pentru dezamorsarea crizei.

15:16 - Ministrii europeni de Externe au obtinut acordul Opozitiei sa negocieze cu Ianukovici.

15:03 - Vitali Klitschko declara ca Opozitia va semna intelegerea cu Ianukovici, insa sunt necesare mai multe discutii cu protestatarii.

14:51 - Exploziile auzite langa Maidan erau focuri de artificii, relateaza reporterul ucrainean de la Kyiv Post.

14:39 - Ministrii de Externe polonez si german s-au intors din Piata Independentei in palatul prezidential, purtand mesajul Opozitiei fata de propunerea de acord a presedintelui Ianukovici. Fara a dezvalui detalii cu privire la negocieri, Steinmeier a declarat ca "lucrurile arata mai bine", iar Sikorski a spus: "Sa tinem degetele incrucisate. Asteptam si vom vedea".

14:26 - Reporterii Kyiv Post relateaza ca se aud explozii puternice langa Piata Independentei.

14:23 - Primarul din Liov, Andrii Sadovi, a anuntat trei zile de doliu pentru cei peste 80 de morti din Kiev.

14:06 - Potrivit EuroMaidan PR, grupul de relatii publice al miscarii de protest din Ucraina, manifestantii nu sunt de acord cu propunerile lui Ianukovici si doresc demisia sa imediata si trimiterea in judecata pentru violentele din ultimele zile.

13:39 - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, prezent la negocieri, a aratat ca Ucraina este intr-un "moment delicat" si "toate partile trebuie sa isi aminteasca faptul ca un compromis inseamna sa obtii mai putin de 100%". Acesta se indreapta spre Piata Independentei, impreuna cu omologul german, Walter Steinmeier, pentru a discuta cu Opozitia propunerile presedintelui.

13:25 - Opozitia nu a avut deocamdata nicio reactie la anuntul presedintelui.

13:11 - Care sunt cele cinci puncte convenite intre Ianukovici si Opozitie:

1) In decurs de 48 de ore va fi votata si aprobata o lege privind revenirea la constitutia din 2004. Semnatarii isi exprima intentia de a forma o coalitie si un guvern de unitate nationala in decurs de 10 zile.

2) O reforma constitutionala ce reechilibreaza puterile presedintelui, Parlamentului si Guvernului incepe imediat si se va incheia in septembrie 2014.

3) Alegerile prezidentiale vor fi organizate dupa adoptarea noii constitutii, dar nu mai tarziu de decembrie 2014.

4) O ancheta cu privire la recentele acte de violenta va fi condusa in comun de autoritati, Opozitie si Consiliul European.

5) Autoritatile nu vor declara stare de urgenta. Autoritatile si Opozitia se vor retine de la uzul fortei.

13:04 - "Declansez alegeri prezidentiale anticipate si intoarcerea la constitutia din 2004. De asemenea voi initia o redistribuire a puterilor catre o republica parlamentara. Solicit inceperea unei proceduri de formare a unui guvern de uniune nationala si anunt pasii necesari pentru revenirea la calm si evitarea de noi victime", arata Ianukovici intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

12:56 - Ianukovici anunta organizarea de alegeri prezidentiale anticipate si revenirea la constitutia din 2004, ce limiteaza puterile presedintelui, scrie Reuters.

12:35 - Lenin pica peste tot in Ucraina. Noaptea trecuta a venit randul statuilor sale din orasele Jitomir, Boiarka, Slavuta si Brovari.

12:31 - Noi detalii privind intelegerea de joi noaptea vin de la ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak: presedintele Ianukovici isi pierde unele puteri, un guverninterimar este creat in 48 de ore, cuprinzand si reprezentanti ai Opozitiei.

12:18 - Oamenii din Piata striga "Demisia" si "Nicio intelegere!".

12:09 - Doua autobuze pline cu politisti din Liov s-au alaturat manifestantilor din Piata Independentei. Politistii promit de la scena din Piata ca vor sari in apararea Opozitiei "daca se trage un singur glont impotriva oamenilor".

12:07 - Putin a condus, vineri, o sedinta a Consiliului de Securitate, pe tema Ucrainei, anunta Interfax.

11:42 - Si in Parlament ar fi avut loc ciocniri intre sustinatorii Guvernului si Opozitie. Unele rapoarte vorbesc despre persoane inarmate - militari sau politisti - care au patruns in Legislativ pentru scurt timp. Sedinta Parlamentului a fost intrerupta pentru o pauza.

11:18 - Miile de protestatari din Piata resping acordul ce urmeaza a fi semnat la pranz si cer demisia imediata a lui Ianukovici si trimiterea lui in judecata.

11:13 - Ministerul de Interne a ridicat bilantul mortilor in confruntarile de saptamana aceasta la 80.

11:04 - In Piata Independentei rasuna zgomotul produs de arme de foc. Ministerul de Interne a confirmat ca "elemente radicale" au atacat trupele de politie.

10:54 - Parlamentul ucrainean s-a reunit intr-o sesiune de urgenta si va vota pentru revenirea la constitutia din 2004, ce limiteaza puterile presedintelui si pentru o noua lege a amnistiei, a anuntat Vladimir Ribak, presedintele Legislativului.

10:52 - ITV relateaza ca protestatarii au deschis focul asupra politistilor, nu departe de Piata Independentei.

10:42 - La ministerul ungar de Interne s-a organizat o intalnire extraordinara, consacrata coordonarii activitatilor serviciului de situatii de urgenta, politiei, departamentului de imigratie, serviciilor mediacle si altora, dupa escaladarea crizei din Ucraina.

10:18 - A inceput exodul politicienilor pro-Guvern din Ucraina. Presa locala citeaza angajatii unui aeroport kievean care spun ca sosesc multe limuzine scumpe, din care coboara in general femei, si numarul avioanelor charter care pleaca de aici este de trei ori mai mare decat intr-o zi obisnuita.

10:15 - Vitali Klitchko, lider al Opozitiei ucrainene, a cerut tarilor UE sa intervina militar, scrie publicatia germana Tagesspiegel, citata de Vocea Rusiei. Fostul boxer il acuza pe Ianukovici de "crime impotriva umnitatii".

10:07 - Agentia franceza AFP scrie ca ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat ca nu se poate spune nimic definitiv deocamdata in ceea ce priveste acordul cu Ianukovici. Fabius arata ca mai sunt necesare consultari.

09:59 - In Cernauti nu se inregistreaza violente, iar Armata a trecut de partea poporului, a declarat, pentru Ziare.com, Alexandrina Cernov, directoarea singurei biblioteci romanesti din regiune, "Glasul Bucovinei".

09:40 - Potrivit unor surse ucrainene, intelegerea ce va fi semnata vineri la Kiev include organizarea de alegeri anticipate si schimbarea Constitutiei.

09:38 - 130 de membri ai fortelor de securitate au rani provocate de arme de foc, a anuntat ministerul de Interne. Numarul politistilor morti a ajuns la 16.

09:30 - Autoritatile romane au facut si primele demersuri in cazul in care violentele se vor extinde pana la granita cu Romania. Prefectul judetului Suceava a discutat cu consulul Romaniei la Cernauti si a cerut informatii despre posibili refugiati, informeaza Digi24. La Radauti s-a amenajat deja un centru pentru refugiati, cu o capacitate de 70 de paturi. Romania are doua puncte de trecere a frontierei cu Ucraina - unul este la Siret, iar al doilea la Sighetul Marmatiei.

09:20 - Adjunctul sefului fortelor armate din Ucraina, genralul Iuri Dumanski, si-a dat demisia.

09:12 - Metroul din Kiev a inceput sa functioneze dupa cateva zile de intrerupere. Doua statii din apropierea Pietei Independentei nu sunt inca deschise.

08:59 - Participantii in negocierile din Kiev vor semna la ora locala 12:00 intelegerea convenita in cursul noptii, a anuntat presedintia ucraineana.

08:42 - Presedintia ucraineana anunta ca negocierile cu emisarii europeni s-au incheiat cu un acord. Detaliile vor fi facute cunoscute ulterior.

08:31 - Economia Ucrainei este in cadere libera: de la ratingul CCC+ a fost retrogradata la CCC de Standard&Poor's.

08:28 - Solista ucraineana Ruslana, premiata la Eurovision si sustinatoare a Opozitiei, crede ca "cea mai importanta idee pentru care luptam este sa fim in Europa, reusind astfel sa crestem standardul de viata pentru oameni. Acum suntem toti in asteptare si acest lucru nu ne place, pentru ca dialogul politic nu ne-a oferit prea multe rezultate. Nu stim daca Ianukovici va renunta la putere. Nu stim care sunt jocurile politice din Ucraina si din jurul Ucrainei, care ne vor influenta".

"Dar noi am luat initiativa si am creat comisii care analizeaza tot ce s-a intamplat in trei luni de proteste pasnice. Lucram la o carte neagra care va include toate crimele comise de regimul Ianukovici, pentru ca lumea sa vada ca ce se intampla in Ucraina este o crima impotriva umanitatii. Este singurul mod prin care ripostam astazi impotriva agresiunii si a dictaturii. Dumnezeu este cu noi si oamenii sunt convinsi de victorie!".

08:19 - Ministrii de Externe german si polonez se intalnesc din nou vineri cu Ianukovici.

08:10 - Toti politistii si militarii capturati de protestatari joi au fost eliberati si au parasit Piata Independentei.

Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

08:01 - Ministerul ucrainean de Interne a facut public ultimul bilant al mortilor din cele trei zile de confruntari: 77 de morti si peste 500 de raniti.

07:40 - Piata Independentei rasuna de sunetul clopotelor de la Biserica Mihail si ruganciunile preotilor.

07:20 - Negocierile dintre Ianukovici si cei trei ministri de Externe europeni s-au incheiat, a anuntat seful diplomatiei poloneze, Radolsaw Sikorski, pe Twitter.

Criza politica din Ucraina a fost declansata de anuntul presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie 2013, inainte de summitul de la Vilnius, potrivit caruia tara nu va semna Acordul de Asociere cu UE, ce ar fi pus natiunea de 45 de milioane de cetateni pe un traseu european. Ianukovici s-a arat in favoarea unei relatii mai stranse cu Rusia.

Opozitia si-a chemat sustinatorii pe strazi si s-au organizat ample mitinguri. Punctul zero al revoltei ucrainenilor este Piata Independentei din Kiev (Maidan - de aici si numele miscarii, EuroMaidan). Oamenii au ocupat mai multe cladiri guvernamentale si, in pofida interventiei fortelor de ordine si frigului patrunzator, nu s-au dat batuti, cerand demisia lui Ianukovici si alegeri anticipate.

Protestele se mai micsorasera ca amploare la inceputul lui 2014, insa au fost alimentate de faptul ca Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, a trecut rapid prin Parlament un pachet de legi anti-proteste, ce sanctionau cu ani buni de inchisoare pana si cele mai mici gesturi de protest. Manifestatiile au devenit violente si pentru cateva zile Kievul a parut un oras asediat.

Occidentul a facut apel la calm si a aratat ca nu poate fi ingradita libertatea de exprimare a cetatenilor ucraineni, iar Rusia a cerut Vestului sa nu se implice in treburile Ucrainei. Cu toate acestea, protestele au continuat, tot mai violente.

In cele din urma, premierul Mikola Azarov si-a dat demisia, sub presiunea strazii, iar Ianukovici a anulat legile anti-proteste. Opozitia, condusa de triumviratul Vitali Klitschko (partidul Udar), Arseni Iateniuk (partidul Batkivscina, al fostului premier Iulia Timosenko), si Oleg Tiagnibok, (partidul Libertatea), continua insa sa ceara masuri mai ample, inclusiv revenirea la o constitutie mai veche, ce limiteaza puterile presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri prezidentiale anticipate Ucraina, #violente Parlament Ucraina, #Ucraina proteste violente, #Ucraina morti proteste, #sanctiuni Ucraina , #Ucraina