M.R. Ungureanu, despre situatia din Ucraina: Se vede absenta unei politici externe a UE

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Martie 2014, ora 19:30
5401 citiri
M.R. Ungureanu, despre situatia din Ucraina: Se vede absenta unei politici externe a UE

In Ucraina, armele stau fata in fata, dar nimeni nu se deda la o provocare reala, care sa duca spre un conflict militar in sensul clasic al expresiei. E mai greu de imaginat un conflict militar de proportii si, de fapt, conflictul real se va intretine pe masuri economice dure, este opinia fostului sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu.

"Ceea ce se joaca astazi este, in primul rand, proiectul geostrategic al Federatiei Ruse de a-si asigura prezenta strategica pe tarmul de nord al Marii Negre, unde avem o salba de conflicte inghetate, din Transnistria in Osetia. Adaugand si Crimeea, Rusia preia controlul asupra jumatatii de nord a Marii Negre si influenteaza politica statelor pe teritoriul carora se afla aceste conflicte inghetate", spune pentru Ziare.com M.R. Ungureanu

Al doilea proiect, apreciaza fostul sef SIE, este de a pastra Ucraina in zona gri, "intre granitele rasaritene ale NATO si UE si, respectiv, CSI, cu un guvern pe cat posibil neutru sau neutralizat la Kiev, apt sa asigure macar securitatea magistralelor de gaz."

Si, al treilea aspect, "Rusia pune la incercare soliditatea aranjamentelor continentale de securitate. Practic, ceea ce a pus Rusia sub semnul intrebarii sunt organizatiile internationale. OSCE se dovedeste a fi neadaptata unei asemenea lovituri. UE a raspuns timid. Inca o data vedem ce inseamna absenta unei politici externe a UE".

"La Kiev puterea nu e legitimata prin vot"

Mihai Razvan Ungureanu noteaza ca reactiile la declansarea agresiunii asupra Ucrainei au fost doar bilaterale.

"A reactionat Germania, a reactionat Marea Britanie, dar nu s-a ajuns la un raspuns comun ale celor 28 de state membre ale UE. Macar la un gest simbolic se putea recurge, de exemplu la o hotarare de urgenta a Consiliului European de a retrage ambasadele tarilor UE de la Moscova".

Pe de alta parte, atrage atentia fostul sef SIE, "toata lumea e constienta ca puterea de la Kiev nu e legitimata prin vot. Regimul Ianukovici si-a pierdut legitimitatea, desi o obtinuse prin vot. S-a creat un nor in jurul puterii de la Kiev. Chiar si Euromaidanul are o geneza aparte: doua partide proeuropene, in tonuri diferite, si un al treilea partid, devenit de opozitie, de extrema dreapta, profund antieuropean, profund nationalist. Lucruri albe si negre s-au intalnit asadar pe un compromis tactic, anti-Ianukovici".

Tocmai de aceea, sustine MRU, alegerile sunt de maxima importanta si urgenta, pentru ca rezultatul lor legitimeaza, pacifica si ofera administratiei centrale de la Kiev autoritatea de a negocia.

"Kievul nu are acum o voce a negocierii, iar Moscova asteapta acest lucru. Dupa demonstratia de forta a luat un moment de respiro si asteapta. Nu a aparut o carantina internationala care sa izoleze Rusia. Sunt amenintari, expunerea consecintelor probabile, este clar va conta enorm munca intensa a diplomatilor. Dar efectul acestei munci poate fi potentat doar de alegerile interne din Ucraina, care trebuie sa fie locale, generale si prezidentiale".

"Ucraina e anulata economic" - Statele din jurul ei au de suferit

De mare importanta este situatia economica a Ucrainei care "se indreapta cu pasi mari spre o situatie economica foarte dificila. E complet nerecomandata investitiilor straine. Se vede asta si in mersul burselor. Moneda ucraineana nu mai valoreaza nimic, in cele mai mult situatii nici nu mai functioneaza schimbul prin moneda, ci barterul si trocul. Tara e anulata economic.

Ucraina se apropie de situatia incapacitatii de plata, in conditiile unui deficit bugetar imens si a unei trezorerii goale. Suma vehiculata ca fiind necesara pentru a scoate Ucraina din urgenta momentului, 35 de miliarde de dolari, este o suma pe care organizatiile financiare internationale o pot acorda doar prin sindicalizare. Ea e necesara macar pentru plata salariilor si a pensiilor. O bomba sociala de asemenea dimensiune are nevoie de un soc mic pentru exploda si el a fost generat deja - amenintarea cu un conflict armat", spune Mihai Razvan Ungureanu.

Mai mult, Moscova observa ca evenimentrele din Ucraiana incep sa deranjeze economic o regiune intreaga. Si monedele tarilor limitrofe Ucrainei, chiar membre ale UE, sufera.

Mihai Razvan Ungurreanu considera ca perdantul principal al situatiei este Ucraina, dar au de suferit si statele limitrofe, membre UE, prin efect. Exista un perdant posibil - Republica Moldova, in primul rand, puternic fragilizata de situatia din Transnistria si de secesionismul ilegal al regiunii gagauze, dar si de faptul ca Partidul Comunist inseamna 40% preferinte de vot.

Dar exista si un perdant in materie de credibilitate - UE.

"La mine ajung pareri, impresii, opinii ca in secolul XXI e greu de imaginat un conflict militar de proportii si ca, de fapt, conflictul real se va intretine pe masuri economice dure. Nici UE, nici noi, nici Polonia nu am trecut pintr-o iarna grea, ceea ce a facut ca pretul gazelor de import din Rusia sa nu varieze semnificativ. Dar la un moment dat, poata sa apara si asa ceva", atrage atentia MRU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ucraina Rusia Crimeea, #UE OSCE Rusia Ucraina, #conflicte inghetate Marea Neagra , #Ucraina