MAE, despre efectul Crimeea in Moldova

Marti, 18 Martie 2014, ora 20:51
1503 citiri
MAE, despre efectul Crimeea in Moldova

Ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat, marti seara, dezacordul total fata de actiunea Federatiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol si a cerut reconfirmarea respectului pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, asa cum este cazul Republicii Moldova.

"Acest act este nelegitim si contravine principiilor fundamentale ale dreptului international, incalcand mai ales independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei vecine", se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

MAE aratat ca prin actiunea de anexare Federatia Rusa pare sa opteze pentru izolarea internationala, din punct de vedere politic, economic si militar, in locul dialogului si cooperarii.

"Ministerul Afacerilor Externe afirma fara echivoc ca, alaturi de partenerii europeni si euro-atlantici, Romania nu va recunoaste actul anexarii Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a statului Ucraina", continua textul, aratand ca ministerul apreciaza ca situatia este profund ingrijoratoare si periculoasa intrucat poate genera efecte destabilizatoare in intreaga regiune.

Prin anexarea Crimeii, sustine MAE, "se anuleaza astazi rezultatele a zeci de ani de dialog si cooperare meniti a fauri o Europa unita, fara linii de diviziune, asa cum a fost ea conturata in Actul Final de la Helsinki si in Carta de la Paris pentru o Noua Europa".

Mai mult, decizia unilaterala a Federatiei Ruse de modificare a frontierelor internationale risca sa "stimuleze conflictele prelungite existente in spatiile vecine Romaniei, implicit ale Uniunii Europene si Aliantei Nord Atlantice, riscand sa afecteze stabilitatea si securitatea in spatiul european".

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca inacceptabila si lipsita de temei orice tentatie de replicare in alte zone din Vecinatatea Estica a situatiei create in Crimeea. In consecinta, MAE "considera necesar ca respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, asa cum este cazul Republicii Moldova, in frontierele sale international recunoscute, sa fie reconfirmat fara echivoc de catre toti partenerii internationali. Acest lucru trebuie manifestat public, atat prin descurajarea tendintelor separatiste, cat si, mai ales, prin actiuni concrete".

Ministerul Afacerilor Externe incheie comunicatul cu speranta ca dialogul si negocierile intre guvernele de la Kiev si Moscova va putea fi continuat pentru identificarea unei solutii care sa raspunda intereselor si sensibilitatilor fiecarei parti si sa conduca la depasirea crizei actuale.

A.I.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE Crimeea anexare Rusia, #Rusia anexare Crimeea , #Ucraina