Mein Kampf-ul lui Putin (Opinii)

Luni, 03 Martie 2014, ora 23:54
10190 citiri
Mein Kampf-ul lui Putin (Opinii)

Incercarea Rusiei de a inhata Crimeea este fara indoiala cel mai zdravan caz de invadare teritoriala, dupa celebra anexiune a regiunii sudice de catre Germania lui Hitler facuta in 1938, pe criterii strict etnice si in dorinta de a se manifesta in public ca jandarm recunoscut al Europei.

A fost o lectie aspra pentru ministrii de atunci Chamberlain si Daladier sa vada ce se intampla cand asisti impasibil la evenimente dramatice si le lasi sa se desfasoare in voia lor, sub pretextul ca vrei sa nu tulburi pacea, comenteaza Project Syndicate despre recentele evenimente din sudul Ucrainei.

Mereu acelasi Putin

Daca si liderii de astazi vor asista la fel de indiferenti la anexarea Crimeii, risca sa cada in capcana intinsa celor din 1938.

Domnul Putin, caruia pana acum i-a mers sa se joace de-a soarecele si pisica prin Abhazia si Osetia de Nord, de randul acesta vrea sa-si arate muschii, demonstrand un fel de Mein Kampf.

Este mai clar ca oricand ca, pentru dansul, destramarea Uniunii Sovietice a fost cel mai mare dezastru din ultimul secol, iar misiunea pe care si-o propune este restaurarea din cioburi a vechii relicve, inlocuind steagul rosu cu tricolorul rusesc.

N-ar trebui sa minimalizam lucrurile. Crimeea pare un simplu punct strategic important la Marea Neagra, dar adevarata miza e mult mai mare. Adevarata miza e insasi Ucraina, care i-a intors spatele Rusiei intr-un mod nedelicat.

Asa cum s-a exprimat un fost consilier american, Rusia fara Ucraina inceteaza sa mai fie un imperiu, dar cu Ucraina devine automat o forta. Daca Occidentul vrea sa trateze lucrurile mai serios decat le tratase in 1938, merita sa reactioneze decisiv, ceea ce nu este usor, dar nici imposibil.

Simpla excludere a Rusiei din grupul G8, vanturata in ultima vreme, nu pare decat un paleativ. Sunt necesare sanctiuni economice care sa-i usture direct pe cetatenii rusi, cei care l-au votat - pentru a nu stiu cate oara - pe mereu acelasi Putin.

Deocamdata, China tace

Una dintre aceste masuri ar putea fi inchiderea Dardanelelor de catre guvernul turc, nu numai pentru marina militara rusa, ci si pentru cea comerciala. De pe piata Rusiei ar disparea fructele exotice, numeroase alte marfuri, iar impactul militar ar fi considerabil.

Mandria flotei militare ruse, cea cantonata la Sevastopol, s-ar vedea izolata intr-un lac inchis, fara posibilitatea de a naviga pe oceanele planetei.

Occidentul ar avea si alte parghii cu care sa actioneze. Rusiei i se pot impune aceleasi sanctiuni financiare care au fost impuse Iranului, pentru programul sau nuclear. Daca bancile rusesti n-ar mai avea acces la sistemul financiar occidental, Rusia s-ar vedea intr-un haos cum n-a mai vazut de la caderea comunismului.

Dar mai exista si o a treia cale, mult mai delicata pentru presat asupra lui Putin. Pana in prezent, comportandu-se civilizat, China n-a facut caz de dezintegrarea Uniunii Sovietice, ca sa-si aduca aminte ca milioame de hectare situate in Siberia au fost candva teritoriu chinez.

Chiar daca statul chinez este partizan al actualului status quo in politica, e greu de anticipat cum ar reactiona in cazul cand un aventurier i-ar pune rabdarea la incercare. Va acceepta oare China sa priveasca resemnata la teritoriile care i-au apartinut candva, in timp ce cel care si le-a insusit nu se va dovedi la fel de fair play cu Ucraina?

Votul de la ONU

Nu spune nimeni ca marea putere asiatica ar ridica pretentii, dar este foarte posibil ca, punandu-se problemele Ucrainei in fata institutiilor internationale, si in primul rand la ONU, China sa se pronunte corect, cand e vorba de integritatea teritoriala a Ucrainei.

Ar fi o greseala de neiertat a diplomatiei occidentale sa nu trateze din timp aceasta problema sensibila a Chinei, al carei vot ar fi usor de obtinut la ONU.

Rusia face mult caz de faptul ca tine sa-si apere conationalii din Crimeea (circa 60%, nu mai mult) si vrea redesenarea granitelor. Tot redesenarea granitelor a obtinut si Germania in 1938, cand si-a insfacat pamanturile locuite de conationalii sudeti.

Cand Chamberlain, ministrul de Externe englez, s-a intors de la Munchen, unde s-a hotarat problema sudeta, se spune ca Winston Chirchill i-ar fi explicat: "Ai avut de ales intre razboi si dezonoare. Ai ales dezonoarea si vei avea razboi".

Daca astazi alege cineva dezonoarea, nu incape nicio indoiala ca Putin va pretinde tot mai mult, de la tot mai multi. Asta nu inseamna neaparat razboi, dar inseamna ca Mein Kampf, chiar daca-i scris intr-o alta limba, inclusiv cu caractere chirilice, tot un fel de Mein Kampf ramane.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...