Mesajul socant pentru romanii din Cernauti: "Daca nu va convine, plecati din Ucraina!" - Reactia MAE

Marti, 29 Iulie 2014, ora 09:11
9191 citiri
Mesajul socant pentru romanii din Cernauti: "Daca nu va convine, plecati din Ucraina!" - Reactia MAE

Seful Administratiei Regionale de Stat Cernauti, Roman Vanzuriak, le cere protestatarilor sa inceapa un dialog constructiv si sa deblocheze autostrazile, dupa patru zile de proteste.

Sute de romani din regiunea Cernauti au blocat, incepand de vineri seara, mai multe drumuri, printre care si autostrada spre Kiev, in semn de protest fata de mobilizarea tinerilor pentru razboi.

Vanzuriak ii avertizeaza pe protestatari ca cine se va pune mobilizarii, deci integritatii nationale a Ucrainei, poate sa plece in alta tara, scrie chernivtsinews.com.

"Toti cei care blocheaza autostrazile ar trebui sa inteleaga ca masurile de mobilizare in fiecare localitate din Bucovina vor avea loc dupa aceleasi reguli. Nimeni nu va face exceptii sau modifica ordinea de chemare la mobilizare, prin mitinguri si blocari de autostrazi. Astazi, soarta intregii tari (si a Cernautiului, de asemenea) se decide in zona unde are loc Operatiunea Antiterorista, si nu pe autostrazile din regiune. Este un adevar pe care ar trebui sa-l recunoasca toata Bucovina...", a aratat oficialul ucrainean.

Roman grav ranit in razboiul Ucrainei. "Cu teroristii lupta doar oamenii simpli, din popor!" Interviu

Acesta a facut un apel aparte la cei care "pe fondalul unei disperari a sotiilor si mamelor, alimenteaza sentimente anti-ucrainene in regiune". "Daca va pronuntati impotriva integritatii teritoriale ale statului - aveti optiunea de a merge in Rusia sau in orice alta tara, in care veti trai mai bine decat in Ucraina", avertizeaza Roman Vanzuriak.

Romanii care blocheaza autostrazile din regiune pentru ca se opun mobilizarii tinerilor sunt acuzati de separatism in presa ucraineana si in retelele de socializare. Sursa citata arata totusi ca la protest au iesit si locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivti din raionul Kitmani si multe alte sate din raionul Sochireni.

Reactia MAE

Ministerul roman al Afacerilor Externe isi exprima preocuparea fata de situatia care a generat protestele etnicilor romani din regiunea Cernauti din Ucraina, in contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetateni ucraineni, declansat de autoritatile de la Kiev.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca urmareste indeaproape modul in care acest proces se desfasoara, in contextul nemultumirilor exprimate de etnicii romani, care genereaza ingrijorare atat in familiile acestora, cat si la nivelul opiniei publice din Romania.

De la inceputul protestelor din regiunea Cernauti, MAE "este in contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernauti, cu reprezentantii etnicilor romani, precum si cu cei ai autoritatilor ucrainene civile si militare.

In cadrul dialogului constant cu partea ucraineana, preocuparea autoritatilor romane a fost transmisa ambasadorului Ucrainei la Bucuresti. Au fost cerute elemente suplimentare si clarificari referitoare la procedurile de mobilizare in curs a tinerilor, intelegand ratiunile firesti ale oricarui stat privind necesitatea asigurarii securitatii si apararii integritatii teritoriale si a fost exprimata, in acest context, asteptarea partii romane ca aceste proceduri sa nu aiba un caracter selectiv, care sa introduca o abordare discriminatorie pe criterii etnice".

Mesaje similare au fost transmise autoritatilor centrale ucrainene prin Ambasada Romaniei la Kiev, se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ucraina romani protest Cernauti, #Ucraina romani protest mobilizare Cernauti , #Ucraina