Ziare.com

Mihail Frunze, romanul din fruntea Armatei Rosii care a cucerit Crimeea si Ucraina Interviu cu scriitorul Dan Alexe

de Alex Varzaru
Luni, 24 Martie 2014, ora 19:40

   

Mihail Frunze, romanul din fruntea Armatei Rosii care a cucerit Crimeea si Ucraina Interviu cu scriitorul Dan Alexe
Mihail Frunze, bolsevicul pe jumatate roman care a condus Armata Rosie si a invins armatele albilor din Ucraina si Crimeea, comisar al poporului si cel care ar fi putut sa ii urmeze lui Lenin, a murit in 1925, cel mai probabil asasinat la ordinul lui Stalin, intr-o operatie in care a fost anesteziat cu de 5 ori mai mult cloroform decat ar suporta un om.

Putem sa ne amintim azi de Frunze, pentru ca zonele in care tocmai se intampla niste lucruri grave, Ucraina, Crimeea, Transnistria, Republica Moldova, sunt legate de numele lui, iar noi, prin originea sa, ne aflam intr-o relatie interesanta cu marea istorie. Despre toate astea, am stat de vorba cu scriitorul, jurnalistul si lingvistul Dan Alexe, un om care i-a intalnit urmele lui Frunze in fostul imperiu sovietic din Asia Centrala.

"Trotki a avut atat de mare incredere in el, incat i-a lasat comanda totala a frontului de est, in Turkestan. Apoi, Frunze s-a intors cu militarii lui pro-bolsevici spre Crimeea de unde venise taica-su si i-a batut si acolo pe cazacii lui Wrangel, dupa care a masacrat prin intreaga Ucraina tot ce era nationalist, inclusiv miscarea independentista a tragicului Petliura", a povestit Dan Alexe pentru Ziare.com.

Cine a fost Mihail Frunze, generalul sovietic cu origini romanesti? Cat de roman era?

E ciudat ca nu s-a cautat pana acum recuperarea mai activa a lui Mihail Frunze. Sigur, exista targul ala in Republica Moldova numit Frunze, dar e probabil ca fanatismul lui bolsevic a impiedicat o mai mare punere in evidenta a faptului ca un moldovean ar fi trebuit sa fie succesorul lui Lenin, daca nu ar fi fost otravit din ordinul lui Stalin.

Cat de roman era? Era roman moldovean, da... Mihail Frunze, moldovean dupa tata, era, in afara de evreul Trotki, singurul rival autentic al gruzinului Stalin, ba chiar un revolutionar si un militar mult mai capabil, fiind omul care recucerise Ucraina, Crimeea si intreaga Asie Centrala unde se nascuse.

Mihail Frunze era fiul unui felcer moldovean din Crimeea, dar se nascuse in orasul care avea sa-i poarte numele vreme de trei sferturi de secol, oras care azi se numeste iar Biskek, capitala Kirghiziei. Venind din Crimeea, nascut si copilarit in Asia centrala, Mihail Frunze avea o cunostinta directa a populatiilor musulmane turcofone: tatari sau kazaho-kirghizi, la fel cum Stalin avea o cunostinta intima a Caucazului.Atat de pasionat era moldoveanul Frunze de studiul musulmanilor turcofoni printre care traise, incat si-a botezat singurul fecior Timur (pilot de bombardier, Timur Frunze a murit doborat de germani in al Doilea Razboi Mondial).

Biskek, capitala Kirghiziei, a purtat asadar vreme de 70 de ani numele unui bolsevic moldovean: Frunze. Cand au invins, bolsevicii au dat multor orase nume ale "eliberatorilor": Ordjonikidze (Vladikavkaz), Leningrad etc...

La urma urmei, ce altceva este Washington in SUA, de la numele aluia? Sau, la fel faceau colonii europeni in Africa, dand oraselor nume ca Brazzaville, Stanleyville, Leopoldville etc, de la cutare sau cutare satrap sau calator european. Sa numesti Frunze un targ turcofon din marginea Chinei si Tibetului nu are asadar nimic deosebit. Tarile alea, republicile sovietice central-asiatice, au fost oricum create artificial, iar natiunile kazaha, kirghiza, uzbeca sau turkmena nu existau atunci.

Apropo de islam, paradoxul e ca sovieticii s-au putut sprijini pe confreriile sufi, structurile de mistici si dervisi foarte influente, pana astazi, in Asia Centrala si Caucaz, confrerii egalitare si tribale, care nu ezitau sa aleaga intre mesajul - la randul lui egalitar - al comunismului, si morga rasista a albilor ce doreau restaurarea monarhiei si care priveau populatiile musulmane - si ne-ruse in general - cu superioritatea rasiala pe care o aveau la acea vreme toate puterile occidentale ce posedau colonii in Africa, Asia sau in Americi.

Musulmanii alegeau bolsevismul, pentru ca le facea promisiuni usor de inteles de egalitate, iar Frunze era unul din aceia: "sunteti egali cu noi si veti ramane autonomi, sau va macelarim acum pe loc".

Asia Centrala si Caucazul au ramas de altfel coloniile Moscovei, pe care aceasta nu le-a mai lepadat, desi expansiunea Rusiei s-a produs simultan si in paralel cu expansiunea celorlalte puteri europene pe toate continentele. S-a si spus de altfel ca pentru rusi, incepand cu Lermontov, trecand prin Puskin si Tolstoi si pana la Revolutie, aventurile narate literar, jurnalistic sau antropologic in Asia Centrala sau Caucaz au jucat rolul pe care l-a avut mitologia aventurilor cu cowboys si indieni a americanilor in Far West, cea a francezilor in Africa sau a britanicilor in India.Rusii aveau Caucazul si Asia Centrala, chiar mult mai suculente.

In Crimeea recucerita de Frunze, situatia musulmanilor era insa diferita de cea a turcofonilor din Asia centrala. In Crimeea, ca si pe Volga, unde traiau tatarii, exista deja o intreaga miscare culturala modernista, calchiata dupa cea din Imperiul Otoman: miscarea jadidista, a "innoirii", a "modernitatii", cu o presa, o literatura si o intreaga clasa de mijloc de intelectuali si comercianti si reprezentanti ai profesiunilor liberale...

Cum s-a produs ascensiunea lui Frunze in Armata Rosie si in conducerea sovietica?

Frunze a fost un bolsevic chiar din primele ceasuri ale comunismului rus, participand la faimosul congres de la Londra din 1903, la care a avut loc ruptura intre mensevicii moderati si bolsevicii lui Lenin si Stalin. A fost condamnat la moarte de justitia tarului pentru rolul sau in revolutia din 1905, cand era doar adolescent, dar a scapat doar cu 10 ani de ocna in Siberia.

Ce a facut el in fruntea Armatei Rosii?

In 1917, a fost seful militiilor populare din Bielorusia si e amintit si slavit si azi pentru asta in aceasta tara care e acum singura dictatura autentica din Europa, alaturi de Rusia, care se indreapta cu pasi mari spre asta. Desi nu era un militar - studiase politehnica - Frunze a condus armata rosie de pe frontul sud si a strivit fortele albe ale amiralului Kolceak.

Trotki a avut atat de mare incredere in el, incat i-a lasat comanda totala a frontului de est, in Turkestan (Asia Centrala), unde Frunze i-a macelarit pe asa-numitii "basmaci", niste haiduci musulmani turcofoni si iranofoni. Frunze a fost cel care a cucerit a doua oara pentru Rusia miticele oaze ale Asiei: Samarkand, Buhara si Hiva.

Apoi, Frunze s-a intors cu militarii lui pro-bolsevici spre Crimeea de unde venise taica-su si i-a batut si acolo pe cazacii lui Wrangel, dupa care a masacrat prin intreaga Ucraina tot ce era nationalist, inclusiv miscarea independentista a tragicului Petliura.

In total acord cu Stalin - si opus aici lui Trotki -, Frunze i-a strivit si hacuit si pe anarhistii ucraineni, o politica permanenta a lui Stalin, pe care acesta avea sa o aplice si in timpul razboiului civil spaniol, unde comunistii pro-moscoviti aveau sa ii distruga din spate pe aliatii lor anarhisti catalani, ducand la caderea frontului spaniol si a Barcelonei si la victoria fortelor lui Franco.

Pentru ideologi fanatici cum era Mihail Frunze, nici o tendinta divergenta nu e tolerabila in cadrul miscarii.

Care au fost imprejurarile mortii lui?

Frunze insusi a cazut victima acelei paranoia asasine a lui Stalin, totul aratand ca a fost in final otravit din ordinul acestuia, care nu accepta nici o personalitate rivala in cadrul partidului. Frunze a murit in chinuri atroce la doar 40 de ani. Ascensiunea lui fusese halucinant de rapida: pe cand conducea Armata Rosie, masacrand dervisi in Crimeea sau Asia Centrala, avea doar 33 de ani... varsta lui Isus.

Daca nu ar fi fost asasinat - inca o data, nu exista dovezi precise, dar boala si moartea sa sunt mai mult decat suspecte - Mihail Frunze ar fi fost unul din succesorii posibili ai lui Lenin, un om mult mai bine vazut atunci decat Stalin si care, prin succesele sale militare, nu mai avea nimic de dovedit.

Ganditi-va ca un alt revolutionar, cum era Ataturk, il aprecia atat de mult incat statuia lui Frunze e si astazi alaturi de cea a lui Ataturk pe monumentul acela atat de kitsch din piata Taksim din Istanbul, cel mai politic decor urban din toata Turcia moderna. Mihail Frunze e ingropat in zidul Kremlinului, langa mausoleul lui Lenin, al carui succesor trebuia sa fie.

Cum a fost posibil ca oameni cu origini etnice nerusesti sa traiasca visul rusesc si sa se puna in slujba noii ordini politice?

Desi s-a scris mult despre Mihail Frunze, nu se stie cu certitudine daca vorbea curent romana... A fost insa singurul roman din jurul lui Lenin si Stalin si nu si-a ascuns niciodata originea.

Trebuie spus insa ca in acei primi ani ai Uniunii Sovietice era de fapt mai bine sa nu fii rus in cercurile puterii.

Afara de Lenin, care era oricum in parte kalmak, de unde ochii lui mongoli, cei mai influenti lideri bolsevici erau caucazieni - gruzini sau armeni, Ordjonikidze si Mikoian-, apoi evrei, polonezi, Dzerjinski, creatorul serviciilor secrete Ceka, sau chiar nord-caucazieni, precum daghestanezul Aslanbek Seripov.

Cu putin noroc, asadar, daca nu il asasina Stalin, URSS-ul ar fi putut fi condus de o sosie a acestuia, Mihail Frunze, un om care ii semana fizic si se imbraca la fel, un fals militar, dar un autentic strateg cu succese pe toate fronturile...

De fapt, dintr-o autentica teorie conspirationista romaneasca, e de mirare ca pana acum nimeni nu a scris ca de fapt Frunze l-a asasinat pe Stalin, luandu-i locul fara efort si conducand, strateg autentic in stupoare alcoolica, Armata Rosie pana la Berlin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24356 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@mah nea Varzá, tu asa pui problema, ca si cum Krimea si Ucraina...

... n-ar fi fost PARTZI COMPONENTE ale Imperiului Tzarist al Romanovilor, inainte de Octombrie 1917. Maa, dar mari potlogari mai suntetzi! :-))
"A cucerit Krimea si Ucraina", iaca scartz! : i-a batut pe "Albii" aka Maidanezii de-atunci in Razboiul Civil din Rusia, bre!
Auzi, de ce le-ntorci sa dai impresia ca Ucraina si Krimea erau INDEPENDENTE pana atunci si Armata Rosie le-ar fi ocupat? :-))
Bre dar rau atzi ajuns in redactzia aia de slugarnici ai Chevronului! Nea Frunze era baiat destept, a facut Politehnica, numa' ca era cam prEtin de nadejde al tovarashelului zionist evreu Zinoviev /Hirsch Apfelbaum. Si ala l-a tras la f.und si pe nea Frunze, cand s-a scapat Stalin de hitmanii lui Trotzki /omul lui Rothschild.
La Ankara mai are Frunze o statuie, pusa acolo de Atatürk, cu care era prieten la catarama.

 

Draga autor!

Am citit acest articol si nu am inteles nimic. Faci doar presupuneri si vrei sa le acreditezi drept adevaruri.
Rolul articolelor istorice , sau despre personaje istorice, este sa lamureasca cititorul nu sa-l lase cu tot felul de indoieli...
Eu dupa ce am citit acest articol, consider ca sunt mai pro st decat inainte.....

 

Cica si Putin e putin roman!

Asta-i rolul articolului, deschide oportunitatzi pt. exportul unor comunisti de frunte!
Poate-l numeste pe Base guvernator in republica kazera, avand in vedere ce bine i-a aparat interesele in Romania, la tzarmul Marii Negre!

Da', Obama?

.

Amiralul Kolceak, tot roman de origine

Și amiralul Kolceak avea origini romanești, mai indepărtate ce-i drept. http://en.wikipedia.org/wiki/Iliaș_Colceag

De ce-i spune "bolsevic"? Tipul a fost evreu?...

.

Grob,

sau nazistul jihad-ist.

Cred ca mai corect ar fi sa-l numim pe vajnicul conducatori de ...

... osti "Mihail Frunză", intrucat suna mai romaneste, iar "e", in limba rusa, se pronuntza uneori "ă", in vreme ce vocala "ă", lipseste, in acesta limba, sunetul corespunzator fiind redat grafic, cel mai adesea, cu "e rusesc", epsilon, in grsafia latina!

 

Articol varză

Trecind peste faptul că nu avem nevoie de articole laudative la adresa unor persoane care au contribuit la răspindirea comunismului, ați putea găsi niște autori mai de soi cind va apucă dorul de povestit istorii...
"E ciudat ca nu s-a cautat pana acum recuperarea mai activa a lui Mihail Frunze." De ce aș vrea să recuperez un fanatic comunist? Să-l trec in cartea de istorie? Da. Să mă mindresc cu el? Nu!
"La urma urmei, ce altceva este Washington in SUA, de la numele aluia?" - Foarte elegant spus. Scriitorule...
"e de mirare ca pana acum nimeni nu a scris ca de fapt Frunze l-a asasinat pe Stalin, luandu-i locul fara efort si conducand, strateg autentic in stupoare alcoolica, Armata Rosie pana la Berlin." - Și de ce ar fi scris cineva o astfel de aberație? Asta in afară de faptul că ești singurul căruia i-a trecut prin cap așa ceva...

 

Sefu'! Nu te aprinde!

“Dincolo de socialism si capitalism se află distributismul" – John Médaille

Asa ca pentru mine Mihail Frunze este o personalitate.

"John Médaille : Nu uitati ca "piata libera" este un termen al retoricii capitalismului, dar nu si o realitate. Capitalismul restrange piata libera in aceeasi masura in care o face socialismul. Este un adevar pe care ni-l spun teoriile economice neoclasice"

http://constiinte.ro/%E2%80%9Cdincolo-de-socialism-si-capitalism-se-afla-distributismul%E2%80%9D-interviu-cu-john-medaille-ii

Fiecare cu ideile și admirațiile lui

Ce nu pricep e ce treabă are Frunze, care a fost un militar bolșevic, cu o ideologie economică utopică bazată pe principii sociale catolice?

De fapt, un fel de epsilon intors cu 180 de grade, daca ...

...pot spune asa, dar nu gasesc o comparatzie mai plastica!
э - numit de ei "e oborotnoe"!!

 

@stimati cometatori,

Cam asa replici am primit si eu, dupa ce am reamintit ca Nicola Tesla a fost roman.
Na, hai s-o las mai incet! Numa tatasa-u si masa or fost!
Intamplator Coanda vorbi cu el romaneste...dap...
asta o fost oarecand!

 

mihai frunza e o creatie a propagandei sovietice

sa nu confundam 'personajul' istoric cu mitul istoric. el cid de romania e mult mai impotent decat il credeti.

 

"Produsul propagandei sovEtice" i-a tabacit tartitza...

... generalului "alb" Vronski si l-a facut terci pe maimutzoiu' ukrainean care-i idolul extremist al maidanezilor hitleristi de astazi din Kiew :-))
Nea Varzá toMNai a cazut in dizgratzie la coana Hanna Elias ;-)..

Sa nu uitam ca a existat si o academie

cu numele FRUNZE.

 

 
 

 
 

 

Dac-o fi adevărat, ar face parte din categoria "Romani cu care ne e

rusine să ne mandrim"?

 

ce mindrie pt romanii ,o cocitura de bolsevic

o fi neam cu tov ilici si ponta odraslele armatei rosii de ocupatie pe centurile vechi ale bucurestilor

 

ce imi place la autorul Varzaru este curajul...exprimarii....

Articol interesant , lipsit de bibliografie , si de o informatie documentata. Daca dl Alex scria un articol despre Adolfo Suarez (un militant tot de stanga) dar apreciat si omagiat de toate partidele politice , cred ca o facea si mai de oaie. In primul rand autorul articolului nu defineste corect familia fostului general. Dupa tata era "roman",deoarece pe atunci nu se folosea termenul de "moldovean", dupa mama, nu se spune nimic?!?! probabil ca era ca in bancul acela cu clopotarul de la manastire.... In plus dl Alex are multe lacune de informare despre acest Frunze. A fost intr-adevar un militar de cariera, ca era bun profesional , ca avea pregatire este adevarat , ca avea idei de stanga si asta este adevarat. Ce nu am inteles este de ce este acuzat de faptul ca era de nationalitate moldo-romaneasca.?! Democratia a existat peste tot in lume si ce nu prea se intelege de unii este ca si Marx si Engels au avut idei de stanga(sa nu spun sangace), dar atunci cand nu ai termen de comparatie te trezesti alergand de unul singur si ajungi in pozitia a doaua la finis. Ce ii recomand dl Varzaru este o cunostere mai aprofundata atunci cand scrie despre cineva. Nu poti spune de nici o personalitate politica ceva fara sa fi bine documentat.

 

Bolsevicii nu aveau patrie....

Paguba in ciuperci : crime intre bolsevici.
Mihail Frunze ,suferea de ulcer ,se trata cu bune rezultate ,dar Stalin i-a ordonat sa se opereze ,o operatie destul de obisnuita chiar si in 1925. In concluzie ,a fost asasinat de catre medicii care s-au facut ca-l opereaza ,la ordinul dictatorului ,gelos se pare pe popularitatea si pe influenta pe care o avea Frunze in Armata Rosie.

 

care va sa zica

mai catolici decat papa,aviz patronatului!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor