Milionar din Ucraina, arestat: A furat banii destinati soldatilor care lupta cu separatistii

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 08:03
3054 citiri
Milionar din Ucraina, arestat: A furat banii destinati soldatilor care lupta cu separatistii
Foto: Facebook/Petro Porosenko

Ghennadi Korban, in varsta de 45 de ani, aflat in topul celor mai bogati 100 de ucraineni si mana dreapta a puternicului oligarh Igor Kolomoiski, a fost retinut sambata in cadrul unei anchete ce vizeaza "crima organizata si coruptia".

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat ca arestarea milionarului Ghennadi Korban nu este decat inceputul luptei impotriva coruptiei care sufoca tara, in timp ce adversarii sai au denuntat in aceasta retinere "represiuni politice", relateaza AFP.

"Korban nu va fi ultimul", a declarat Porosenko intr-un interviu pentru trei posturi de televiziune nationale. "Procesele de lupta impotriva coruptiei si de restabilire a ordinii vor continua", a subliniat el, insistand ca "nimeni nu va beneficia de imunitate, nici reprezentantii noii puteri, nici cei ai vechiului regim" al fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici.

O parte a anchetei vizeaza "furtul a 40 milioane de hrivna (1,5 milioane de euro) destinate soldatilor ucraineni" care lupta impotriva separatistilor prorusi in estul tarii. Suma ar fi fost deturnata pentru finantarea unor militii private.

Igor Kolomoiski, al doilea cel mai bogat om din Ucraina, a fost o perioada guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, invecinata cu regiunile din estul separatist, si unde reusise sa inabuse tendintele separatiste. El a fost demis in martie de presedintele Porosenko, dupa o lupta pentru controlul asupra unui grup petrolier, lupta in care a fost acuzat ca ar fi recurs la militii proprii.

Reactionand la arestare, partidul Ukrop al lui Korban, candidat la primaria Kievului in alegerile locale din urma cu o saptamana, a denuntat "represiunile politice" ale presedintelui Porosenko care ii au drept tinta pe "patrioti". Mai multi politicieni, inclusiv din coalitia guvernamentala, dar si experti au vazut in aceasta ancheta un caz de "justitie selectiva".

Petro Porosenko, el insusi fost om de afaceri miliardar care nu si-a vandut firmele in pofida angajamentelor electorale, promisese atunci o lupta fara mila impotriva oligarhilor si avertizase impotriva crearii unor "armate de buzunar" personale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#milionar Ucraina arestat coruptie, #milionar Ghennadi Korban arestat Ucraina , #Ucraina