Ministru polonez: SUA si Europa au impiediat probabil o invazie pe scara larga a Ucrainei

Marti, 03 Iunie 2014, ora 19:12
2593 citiri
Ministru polonez: SUA si Europa au impiediat probabil o invazie pe scara larga a Ucrainei

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, crede ca actiunile conjugate ale liderilor europeni si americani au impiedicat agravarea crizei din Ucraina, care ar fi putut fi invadata "pe scara larga" de catre Rusia.

"America a asigurat conducerea dupa declansarea crizei din Ucrainei", a spus Sikorski la CNN, adaugand ca actiunile "americane si europene au dus probabil la impiedicarea unei invazii pe scara larga a Ucrainei".

Ca raspuns la situatia creata de rebeliunea prorusa din Ucraina, SUA au trimis o forta suplimentara de 150 de militari in Polonia. "Ne-am bucura daca ar fi si mai multe trupe, atat din Europa, cat si din Statele Unite", a spus Sikorski. El si-a exprimat opinia ca actualul lider al Ucrainei, Petro Porosenko, poate vindeca schisma din societatea ucraineana si va aduce stabilitatea.

"Petro Porosenko vine din Partidul Regiunilor, a fost ministru in timpul lui Ianukovici, si este un om credibil pentru Occident. De asemenea, e cineva cu care Rusia ar putea sa faca afaceri. Cred ca deja stau de vorba si ar fi bine pentru cele doua tari sa isi normalizeze relatiile, pentru ca fiecare are nevoie de celalalt", a spus ministrul polon.

Sikorski crede ca presedintele Putin si-a dat seama ca a muscat din Ucraina mai mult decat poate mesteca.

Ucraina, in prag de razboi: Schimburi de focuri la Slaviansk

"Costul anexarii Crimeii este probabil mult mai mare decat avea el bugetul. Auzim ca nu sunt platite pensiile, ca sistemul bancar este dereglat, ca agricultura si sezonul turistic sunt ratate anul acesta. Si asta costa zeci de miliarde de dolari", s-a exprimat ministrul de Externe polonez.

"Estul Ucrainei este de trei ori mai mare, iar costurile vor fi proportional mai mari. Dar e bine cand realismul invinge", a sustinut Sikorski care, intrebat daca Rusia va reintra pe calea normalizarii, a raspuns: "Numai un singur om stie si acela este presedintele Putin".

Citeste si:
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Președintele USR Dacian Cioloș a primit mai multe reproșuri din partea colegilor de partid că e absent din spațiul public și că reacționează cu întârziere la deciziile guvernului,...
Ministrul Apărării: ”Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”
Ministrul Apărării: ”Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, miercuri, că nu se pune problema trimiterii de soldaţi sau echipamente în Ucraina, pe agenda CSAT de astăzi fiind o analiză a impactului unui...