NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori

Vineri, 15 August 2014, ora 16:39
14986 citiri
NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori
Foto: New York Daily News

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat vineri ca alianta militara a observat o "incursiune rusa" in Ucraina, pe timpul noptii de joi spre vineri, confirmand astfel ca Moscova continua sa aprovizioneze separatistii cu "un flux continuu de arme si luptatori".

"Noaptea trecuta, am vazut o incursiune ruseasca, o trecere a granitei cu Ucraina", le-a spus Rasmussen reporterilor, dupa o intalnire cu ministrul danez al Apararii, relateaza agentia Reuters, citata de NPR.org.

Potrivit secretarului general al NATO, se confirma astfel "faptul ca vedem un flux continuu de arme si luptatori dinspre Rusia in estul Ucrainei si este o demonstratie clara a implicarii continue a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei".

Rusia, incursiune in Ucraina: Armata ucraineana a atacat blindate rusesti

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a transmis pe Twitter ca o coloana de echipamente militare a trecut granita prin punctul de frontiera Izvarine, dinspre localitatea rusa Donetk.

Moscova a negat insa orice miscari, permitand granicerilor ucraineni sa intre in Rusia si sa inspecteze convoiul de camioane cu ajutoare umanitare care a ajuns in apropierea localitatii ucrainene de granita Izvarine, aflata la circa 150 de kilometri distanta de Donetk.

In acest timp, un jurnalist corespondent de la Moscova a publicat o poza cu unul dintre camioanele din convoiul umanitar, afirmand ca multe dintre acestea sunt aproape goale. "Multe dintre camioanele din convoi aratate jurnalistilor erau aproape goale", a scris pe Twitter Tom Barton.

Rusia a negat si vineri ca trupele sale ar fi intrat pe teritoriul ucrainean, transmitand ca respectiva coloana de vehicule armate blindate care au fost vazute la granita reprezenta o unitate de graniceri care patrulau de-a lungul frontierei, scrie The Guardian.

"Informatiile trecerii granitei ruso-ucrainene de catre un grup de militari rusi nu sunt adevarate", a spus un oficial rus, citat de RIA Novosti. De asemenea, Kremlinul a precizat ca granicerii se afla in zona pentru a impiedica "infiltrarile" pe teritoriul rus.

In schimb, Kievul a avertizat ca misiunea umanitara ar putea fi folosita ca pretext si acoperire pentru o interventie militara a Rusiei, anuntand de asemenea ca fortele guvernamentale verifica sutele de camioane din convoiul umanitar, inainte de a i se permite trecerea granitei.

Vehicule militare rusesti au intrat in Ucraina - ministru de Externe

Presedintele finlandez Sauli Ninistro a spus, la randul sau, vineri, ca s-a ajuns la o intelegere pentru o misiune umanitara a Rusiei in estul Ucrainei, intre cele doua tari si Crucea Rosie, exprimandu-si speranta ca astfel se deschide drumul pentru un armistitiu intre guvern si rebelii prorusi. Afirmatiile liderului Finlandei au fost facute dupa o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, la resedinta acestuia de la Soci, potrivit CNBC, care citeaza Reuters.

Zeci de vehicule militare rusesti au trecut granita si au ajuns in Ucraina, joi seara, potrivit ministrului de Externe din Lituania, acesta fiind primul oficial care anunta aceasta informatie. Potrivit unor rapoarte citate de Linus Linkevicius, 70 de vehicule militare rusesti au trecut granita cu Ucraina in timpul noptii.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...