NATO: Usa ramane deschisa pentru Ucraina, cum am stabilit la Bucuresti

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 17:01
1952 citiri
NATO: Usa ramane deschisa pentru Ucraina, cum am stabilit la Bucuresti

Alianta Nord Atlantica aplica in continuare politica usilor deschise in ceea ce priveste varianta ca Ucraina sa devina membru al organizatiei, insa administratia de la Kiev nu a aplicat inca pentru a obtine statulul de membru, a explicat luni secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Usa ramane deschisa. In timpul summit-ului de la Bucuresti am decis ca Ucraina va fi membru (al NATO). Aceasta decizie este valabila in continuare daca Ucraina indeplineste criteriile de aderare", a declarat Jens Stoltenberg, in cadrul reuniunii Adunarii Parlamentare, informeaza Sputniknews.

Oficialul NATO a explicat ca in ultimii ani acest subiect nu a mai fost pe agenda de discutii avand in vedere ca Ucraina a optat pentru o politica de neafiliere la nici un bloc politico-militar.

Reactia vine dupa ce zilele trecute ministrul de Externe al Germaniei Frank Walter-Steinmeier a declarat ca Ucraina nu va putea obtine statutul de membru NATO in viitorul apropiat.

"Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuala, nu are sens sa se faca speculatii in legatura cu aderarea (Ucrainei) la UE", a declarat Steinmeier, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Seful diplomatiei germane nu vrea Ucraina in UE si NATO

Vinerea trecuta, cinci partide din Ucraina au semnat o intelegere prin care se angajeaza ca aderarea la Alianta Nord-Atlantica sa fie una din prioritatile noii guvernari.

Regulile Aliantei nu permit statelor care se afla in dispute teritoriale sa obtina statutul de membru. Sursa citata mai arata ca, potrivit presedintelui ucrainean Petro Porosenko, SUA ar fi refuzat cererea acestuia de a oferi Ucrainei statulul special de membru NATO.

Ucraina a decis in primavara anului 2010 sa renuntare la obiectivul aderarii la NATO, in favoarea politicii de neafiliere la niciun bloc politico-militar.

Cel mai recent summit NATO, desfasurat la Chicago, in mai 2012, a subliniat importanta pentru securitatea euro-atlantica a unei Ucraine stabile si democratice, reiese din informatiile pblicate pe site-ul MAE de la Bucuresti.

In conformitate cu decizia summit-ului de la Bucuresti, din aprilie 2008, summit-ul de la Chicago a reiterat, de asemenea, valabilitatea politicii usilor deschise fata de toate statele candidate, inclusiv Ucraina, potrivit optiunilor acesteia.

Citeste si:
Dacian Cioloș: „USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar. Pare că există deja o înțelegere între PNL și PSD”
Dacian Cioloș: „USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar. Pare că există deja o înțelegere între PNL și PSD”
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat joi că USR va încerca în continuare să convingă PNL pentru a merge pe varianta unui guvern majoritar și o refacere a coaliției de guvernare. În...
Reacția unui fost consilier prezidențial la desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: ”Unde a luptat acest grăsuț? În bazar la Bagdad”
Reacția unui fost consilier prezidențial la desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: ”Unde a luptat acest grăsuț? În bazar la Bagdad”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, a reacționat ironic într-o postare pe Facebook, după anunțul privind nominalizarea de către președintele Klaus Iohannis a...
Sursa: Ziare.com