Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 08:30
4666 citiri
Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

Ucraina continua sa fie zguduita de miscari separatiste. Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul tarii.

La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. Oamenii cer un referendum pe tema independentei de Ucraina, scrie BBC.

In lumina evenimentelor violente din estul tarii, presedintele interimar al tarii, Aleksandr Turcinov, a convocat o intalnire de urgenta si si-a anulat vizitele externe de pe agenda.

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Proteste similare au mai avut loc in ultima vreme in estul tarii, insa servesc argumentului Rusiei ca vorbitorii de rusa se simt discriminati si cer protectia Moscovei.

Dupa ce Rusia a preluat Crimeea, Kievul nu mai priveste insa aceste miscari drept o manifestare legitima a activistilor si suspecteaza Moscova ca orchestreaza fie o rupere a estului tarii fie o invazie rusa.

Este posibil ca daca Kievul nu stopeaza aceste proteste ce risca sa devina violente, presedintele rus Vladimir Putin poate sustine ca Ucraina a pierdut controlul estului Ucrainei si Rusia nu are alta optiune decat sa intervina, din motive "umanitare", pentru a-si proteja vorbitorii de rusa.

In Donetk a avut loc cel mai violent protest. Un grup mare de activisti s-a rupt de multimea de manifestanti din centrul orasului pentru a ataca si ocupa cladirea guvernului regional. Acestia au arborat steagul Rusiei, in uralele multimii: "Rusia, Rusia".

In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogeen impotriva unei multimi de protestatari care incerca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.

La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe Putin ca "a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii".

Tensiunile intre Rusia Ucraina sunt la un nivel ridicat. Moscova are cel ptuin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

Ucraina a anuntat cine a tras in protestatarii din Kiev

Protestele s-au desfasurat in Ucraina timp de patru luni, incepand cu noiembrie 2013, cand presedintele de atunci al tarii, Viktor Ianukovici, a refuzat semnarea unor acorduri cu UE, preferand o relatie mai stransa cu Rusia.

Ianukovici a fugit din Ucraina in Rusia la scurt timp dupa ce protestele au devenit violente si aproximativ 100 de manifestanti au fost impuscati mortal de fortele speciale. La scurt timp, fortele ruse au ocupat peninsula Crimeea, unde cetatenii majoritar rusi au votat intr-un referendum pentru alipirea la Rusia. Moscova a parafat anexarea in decurs de doar cateva zile.

Quarterly Report - Editia 4

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Vulgaritățile greu de reprodus ale unui candidat din partidul lui Piedone: “Mă doare-n **** de Poliție, de mă-ta și de tac-tu!” AUDIO
Ciprian Vasile Pintilie este candidatul la Primăria Vaslui din partea PUSL, partid condus de Cristian Popescu Piedone și care îl are ca mentor pe Dan Voiculescu. O înregistrare în care...
#Ucraina violente separatism rusi, #Ucraina pro rusi est , #Ucraina