Noii presedinti ai republicilor rebele Donetk si Luhansk, un lider militar si un admirator al lui Lenin

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 22:28
6076 citiri
Noii presedinti ai republicilor rebele Donetk si Luhansk, un lider militar si un admirator al lui Lenin
Foto: ctvnews.ca

Doi separatisti prorusi urmeaza sa fie confirmati ca lideri in alegerile controversate din estul Ucrainei de duminica: unul este un comandant militar rebel care se mandreste cu statutul sau de fiu al unui miner, iar celalalt o persoana care subliniaza ca il admira pe Vladimir Lenin.

Zaharcenko vrea sa cucereasca si alte teritorii

Alexander Zaharcenko, comandantul rebelilor care se lupta cu fortele guvernamentale ucrainene in orasul industrial-minier Donetk, nu are cu adevarat vreun opozant la votul care il va face primul presedinte al nerecunoscutei republici Populare a Donetkului, scrie The Rappler, citand AFP.

Ambitiile sale sunt "sa construiasca un stat nou care va capata legitimitate dupa alegeri si-si va recapata teritoriile din estul Ucrainei care sunt acum sub controlul ucrainenilor", potrivit unei declaratii ale sale la o intalnire cu studentii.

Omul de afaceri de 38 de ani devenit razboinic peste noapte si-a vandut afacerea ca sa ii finanteze pe rebeli si a luat parte la ocuparea cladirii administratiei din Donetk pe 16 aprilie.

Alegeri in Ucraina: Liderii separatistilor castiga zdrobitor. Ce spun UE si Moscova

De atunci, mini-statul si-a declarat independenta, tot asa cum a facut si orasul Lugansk din vecinatate, declansand un conflict care a dus la moartea a mai mult de 4000 de persoane.

In ciuda dovezilor flagrante privind implicarea decisiva a Rusiei in rebeliune, inclusiv, potrivit Kievului, cu trupe, Zaharcenko accentueaza radacinile sale autohtone.

Biografia sa oficiala subliniaza ca tatal sau a lucrat ca miner 30 de ani. Desi nu este atat de cunoscut pentru implicarea sa in lupte, asa cum sunt alti lideri cunoscuti dupa poreclele Motorola sau Givi, el a fost unul dintre liderii din Slaviansk, un bastion separatist cucerit de fortele ucrainene dupa doua luni de lupte in luna iulie.

Zaharcenko a devenit premier al Republicii Donetk in august, inlocuind o serie de cetateni rusi, o masura care aparent reflecta o schimbare a politicii Kremlinului.

Zaharcenko, la fel ca si Moscova, neaga ca trupele rusesti iau parte la luptele cu ucrainenii, in care separatistii detin accesul la o gama larga de armament avansat.

"Daca Rusia si-ar trimite trupele aici, am discuta despre lupte la periferiile Kievului sau de capturarea Liovului", spune Zaharcenko referindu-se la un mare oras ucrainean aflat in partea opusa a tarii, langa granita cu Polonia.

Zaharcenko a fost unul dintre semnatarii acordului de pace de pe 5 septembrie pe care el spune ca il si respecta, desi ambele parti continua sa se bombardeze reciproc in fiecare zi.

Separatistii din Ucraina voteaza: Ancheta pentru tentative de preluare a puterii

El spune ca separatistii ar trebui sa mai cucereasca cateva orase in sud-estul Ucrainei, inclusiv orasul port de la Marea Neagra Mariupol, care ar deschide Rusiei posibilitatea de a se lega pe uscat cu peninsula Crimeea, anexata in luna martie.

"Trebuie sa recapatam toate teritoriile care ne apartin, prin negociere sau altfel", spune el, avertizand ca urmeaza "lupte grele "in viitor.

Desi noul sau titlul de presedinte ar trebui sa ii intareasca legitimitatea, Zaharcenko spune ca stie ca statul sau nu va fi recunoscut de multi. "Foarte posibil sa nu fim recunoscuti. Pe de o parte e rau, pe de alta parte e bine, pentru ca asta inseamna ca nu vom avea de respectat obligatii internationale", spune liderul separatist.

Admiratorul trecutului sovietic

O imagine asemanatoare se dezvaluie si in autodeclarata Republica Populara a Luganskului, unde Igor Plotnitki era sigur de victoria de duminica.

Fostul ofiter al armatei sovietice, acum in varsta de 50 de ani, a ajus in varful ierarhiei separatiste dupa ce liderul rebelilor din regiune, Valeri Bolotov, a fost ranit.

Ca multi alti sefi prorusi, el este cunoscut pentru admiratia sa fata de trecutul sovietic, fiind cel care a caracterizat daramarea unei uriase statui a lui Lenin in orasul ucrainean Harkov drept "un genocid moral".

Dupa incheierea Razboiului Rece, Plotnitki a devenit angajat al unei agentii de protectie a consumatorului.

El este acuzat de Kiev ca ar fi trimis-o pe Nadia Savcenko, un pilot militar ucrainean capturat de separatisti, catre autoritatile ruse, care au inculpat-o pentru ca ar fi ucis doi jurnalisti rusi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rebeli separatisti presedinti rusi, #presedinti rebeli militari Lenin, #Plotnitki Zaharcenko presedinti separatisti , #Ucraina