Noul presedinte al Ucrainei il sfideaza pe Putin: Ofera cetatenie rusilor si numeste regimul din Rusia "autoritar si corupt"

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 14:58
26179 citiri
Noul presedinte al Ucrainei il sfideaza pe Putin: Ofera cetatenie rusilor si numeste regimul din Rusia "autoritar si corupt"

Presedintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa se astepte ca multi ucraineni sa-i accepte oferta de a primi pasaport rusesc, a declarat presedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmand la randul lui ca este dispus sa ofere nationalitate ucraineana cetatenilor rusi, potrivit Reuters.

Putin a declarat sambata ca Moscova ia in considerare simplificarea acordarii de pasapoarte rusesti pentru toti cetatenii Ucrainei nu doar pentru cei din regiunile Lugansk si Donetk, controlate de rebelii separatisti prorusi, intr-un demers destinat probabil sa provoace indignarea unor politicieni din Ucraina, aflata in razboi cu separatistii prorusi din estul tarii din 2014.

"Diferenta in Ucraina consta in special in faptul ca noi, ucrainenii, ne bucuram de libertatea de expresie in tara noastra, de o presa libera si de internet", scrie Zelenski intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Vom oferi cetatenia ucraineana reprezentantilor tuturor popoarelor care sufera de pe urma regimurilor autoritare si corupte. In primul rand - rusilor, care astazi sufera probabil cel mai mult", a adaugat el.

Putin a facut declaratia sa la cateva zile dupa ce a semnat un decret privind simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei ruse pentru rezidentii din estul Ucrainei, din zonele aflate sub controlul separatistilor prorusi, fapt care a determinat Kievul sa ceara inasprirea sanctiunilor internationale impotriva regimului de la Kremlin.

Conflictul dintre trupele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din Donbas s-a soldat deja cu aproape 13.000 de morti in cei cinci ani de cand a inceput, in pofida acordurilor de la Minsk din 2015 si a nenumaratelor armistitii convenite intre parti.

Liderul rus a spus ca doreste sa stie care este pozitia lui Zelenski cu privire la conflictul din estul Ucrainei, afirmand ca are impresia ca noul presedinte ales ucrainean nu va pune in aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk din 2015, in ciuda faptului ca ucrainenii au obosit de acest razboi.

Volodimir Zelenski a declarat ca este pregatit pentru discutii, dar el a avertizat Rusia impotriva incercarilor de a vorbi cu Ucraina si cu ucrainenii "in limbajul amenintarilor, presiunii militare si economice".

"Aceasta nu este cea mai buna cale pentru incetarea focului si deblocarea procesului de la Minsk", a spus el.

"Din partea noastra, suntem pregatiti sa discutam noile conditii pentru coexistenta dintre Ucraina si Rusia. Intelegand ca o normalizare adevarata se va produce numai dupa terminarea completa a ocupatiei. A Donbasului si Crimeii", a declarat presedintele ales al Ucrainei.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....