NYT: Separatistii prorusi din estul Ucrainei rescriu istoria - Un eveniment controversat, in centrul atentiei

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 20:18
5040 citiri
NYT: Separatistii prorusi din estul Ucrainei rescriu istoria - Un eveniment controversat, in centrul atentiei
Foto: Hepta.ro

Profesorii de istorie din "republica populara" de la Donetk au fost pusi sa arunce la gunoi manuaele de istorie ucrainene, inlocuite cu noi "linii directoare", prin care separatistii prorusi rescriu istoria tarii, inclusiv a foametei din anii '30, relateaza The New York Times in editia electronica.

Potrivit ziarului, elevii din estul Ucrainei nu mai invata - asa cum invatau de la proclamarea independentei tarii - ca foametea a fost un genocid, asa cum o caracterizeaza in mod traditional istoricii ucraineni, si anume rezultatul direct al colectivizarii fortate impuse de catre Stalin si al rechizitionarii de catre Guvernul sovietic al granelor, pentru export, ceea ce a condus la penurie si la inchiderea frontierelor tarii.

Incepand din acest an, din ordinul noilor "guverne" separatiste, ei invata, in schimb, versiunea rusa "igienizata", potrivit careia foametea a fost o tragedie inevitabila care a lovit intreaga Uniunea Sovietica.

Un an de la proclamarea "Republicii Populare Donetk": Cum au sarbatorit separatistii prorusi

Istoria Ucrainei secolului al XX-lea este extrem de sangeroasa.

Dupa foamete au urmat reprimarea stalinista si luptele violente de pe frontul de est, in al Doilea Razboi Mondial, soldate cu peste cinci milioane de morti in randul civililor.

Istoria, rescrisa in mijlocul anului scolar

De luni de zile, profesorii de istorie erau nevoiti sa improvizeze pentru a scoate in evidenta vechile legaturi dintre Donbas si Rusia.

Pana cand "ministerul Educatiei" din "republica populara" de la Donetk a venit cu aceste indicatii, multiplicate la copiator si intitulate "Materiale pentru chestiuni de predarea istoriei", care sa fie folosite in al doilea semestru din acest an, rescriind literalmente faptele in mijlocul anului scolar.

"Istoria nu se schimba", declara pentru NYT o profesoara de istorie, Natalia Skricenko, despre noua "programa" destinata elevilor din zona aflata sub controlul separatistilor.

"Oamenii doar privesc faptele din perspectiva unei noi mentalitati", considera ea. "Nu stim ce s-a intamplat in trecut. Tot ceea putem sa aflam este ceea ce vedem prin prisma vremii noastre", adauga ea.

O "noua" istorie

La Scoala numarul 14 din Donetk, unde preda, elevii invata o "noua" istorie nu doar in privinta foametei, ci si a luptei impotriva nazismului, reprimarii staliniste si relatiilor cu Rusia.

Profesoara spune ca-si incurajeaza elevii care au inceput sa studieze istoria secolului al XX-lea dupa vechea programa sa se gandeasca la perioada de tranzitie ca la o ocazie de a invata cum este scrisa istoria.

"Insa istoria este prea putin academica zilele acestea la Donetk", comenteaza NYT, in contextul in care Rusia si grupurile din estul Ucrainei pe care le sustine si-au justificat rebeliunea, care s-a soldat cu peste 6.000 de morti si stramutarea a 1,5 milioane de oameni, denuntand indepartarea de la putere a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici drept o lovitura de stat neofascista.

In replica, partea ucraineana, care se opune oricarei influente rusesti, inclusiv a separatistilor din est, citeaza foametea din 1933 pentru a argumenta ca Rusia si-a pierdut pentru totdeauna dreptul moral de a guverna aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#separatisti prorusi rescriu istoria Ucrainei, #istorie rescrisa Ucraina, #istorie Ucraina separatisti prorusi , #Ucraina