ONU gaseste tot mai multe semne ale implicarii Rusiei in razboiul din Ucraina

Marti, 02 Iunie 2015, ora 11:20
3909 citiri
ONU gaseste tot mai multe semne ale implicarii Rusiei in razboiul din Ucraina
Foto: Facebook/Red Square

Conflictul separatist din estul Ucrainei releva tot mai multe dovezi, dar nu si probe concludente legal, ale implicarii statului rus, afirma oficiali de rang inalt in domeniul drepturilor omului de la ONU.

"Este vorba despre un flux tot mai mare de luptatori (neoficiali) si de tot mai multe dovezi potrivit carora in lupte sunt imlicati si militari (rusi) ", a declarat luni Ivan Simonovic, asistentul secretarului general pentru drepturile omului, intr-o conferinta de presa la Geneva, relateaza Reuters in pagina electronica.

Rusia respinge acuzatiile potrivit carora ii sustine pe rebelii prorusi cu armament si trupe.

Oficiali ONU au intervievat pe 21 mai doi rusi capturati in estul Ucrainei. Cei doi cred ca este necesar sa fie tratati ca militari capturati, insa Rusia afirma ca ei sunt fosti militari care au plecat din armata.

Moscova, prinsa cu minciuna? Barbatii capturati in Ucraina au recunoscut ca sunt soldati rusi

Cei doi au fost acuzati de terorism de catre autoritatile ucrainene, care i-au pus "intre ciocan si nicovala", a declarat Simonovic.

"Este foarte dificil sa dovedesti ca sunt militari sau nu. Acesta este motivul pentru care noi vorbim de obicei despre 'luptatori' din Federatia Rusa", a declarat Armen Harutyunyan, seful Misiunii ONU pentru monitorizarea drepturilor omului in Ucraina.

In cazul in care se dovedeste ca Moscova este parte in razboi, Rusia risca sa fie acuzata de crime de razboi si risca eventuale procese la Curtea Penala Internationala (CPI), la care Kievul vrea sa adere, potrivit ministrului ucrainean de Externe.

Declararea sau nu a Rusiei parte la conflictul din estul Ucrainei este de competenta Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), care este garantul Conventiei de la Geneva care stabileste regulile razboiului, considerata o referinta la ONU.

Sa spunem lucrurilor pe nume: Sapte motive pentru care razboiul din Ucraina este, de fapt, invazie rusa

In iulie, Comitetul a declarat conflictul din Ucraina razboi civil - un "conflict armat non-international". CICR nu a anuntat nicio alta desemnare, iar un purtator de cuvant a refuzat sa spuna daca organismul si-a schimbat evaluarea.

"Urmarim evolutiile de pe teren foarte indeaproape si vom continua sa facem acest lucru, dar in acest moment preferam sa mentinem acest subiect ca subiect al dialogului nostru direct cu privire la IHL (dreptul umanitar international) cu partile implicate in conflict", afirma Jennifer Tobias, o purtatoare de cuvant a CICR, intr-un raspuns scris la o solicitare Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ONU Rusia Ucraina, #implicare Rusia Ucraina , #Ucraina
Comentarii
Poza Musafir
Musafir
rank 5
Conflictul separatist din estul Ucrainei releva tot mai multe dovezi
Poza Musafir
Musafir
rank 5
''Urmarim evolutiile de pe teren foarte indeaproape si