Ziare.com

OSCE nu poate verifica retragerea armamentului greu din estul Ucrainei

Marti, 03 Martie 2015, ora 16:56

   

OSCE nu poate verifica retragerea armamentului greu din estul Ucrainei
Misiunea speciala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si-a recunoscut incapacitatea de a verifica retragerea armamentului greu din zona tampon in estul Ucrainei care, in virtutea acordului de la Minsk, trebuie sa separe trupele ucrainene de combatantii separatisti prorusi.

Intr-un comunicat difuzat marti, OSCE mentioneaza ca, pentru a putea verifica retragerea armamentului greu, observatorii organizatiei au nevoie de "un acces total si nelimitat" in zona de conflict, precum si de "date elementare" privind armamentul greu aflat in dotarea ambelor tabere, consemneaza agentia EFE.

Sperante de pace pentru Ucraina: Anuntul facut de un lider separatist

"Ne trebuie date despre amplasamentele armamentului in prezent, despre rutele folosite pentru retragerea acestuia, precum si despre locurile unde vor fi concentrate aceste echipamente" ulterior retrageri de pe front, explica OSCE, care este garantul acordului de la Minsk si al procesului de pace in Ucraina.

De asemenea, OSCE mentioneaza ca o dificultate in plus o constituie teritoriul vast de pe care trebuie retras armamentul greu din zona tampon, conform acordului convenit pe 12 februarie la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei, aceasta zona trebuie sa aiba o latime de cel putin 50 de kilometri.

Porosenko vrea o misiune europeana de pace in estul Ucrainei

Separatistii prorusi au declarat anterior ca au finalizat procesul retragerii armamentului din zona demilitarizata, dar autoritatile de la Kiev afirma ca de fapt insurgentii isi regrupeaza fortele in vederea unor noi posibile ofensive.

Si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marti separatistilor prorusi sa nu profite de armistitiu pentru a pregati noi actiuni armate.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1483 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poroshenko oricum s-a razgandit in a retrage armamentul greu

la doua zile de la intelegere. Plus ca acum vin americanii cu specialisti si armament letal, nu!? Ca doar asa ati scris acu' cateva zile...:)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor