"Parlamentul Basarabiei" din Odessa pune pe jar Kievul si Chisinaul

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 21:12
7577 citiri
"Parlamentul Basarabiei" din Odessa pune pe jar Kievul si Chisinaul
Foto: Odessaapartments.com

Un "parlament popular al Basarabiei" a fost creat in orasul ucrainean Odessa, generand temeri privind aparitia de noi clivaje atat la Kiev, cat si in Republica Moldova.

O noua zona problematica se contureaza prin aceasta masura in Ucraina, mai precis in sud-vestul tarii, informeaza publicatia Nezavisimaia Gazeta, citata de site-ul agentiei Sputnik.

"Parlamentul popular al Basarabiei" a fost format de minoritati etnice in scopul obtinerii autonomiei teritoriale, potrivit anuntului facut de Dmitri Zatuliveter, presedintele entitatii.

Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este ingrijorata de initiativa din Odesa, care vizeaza zone situate la frontiera cu regiunea separatista moldoveana Transnistria. Initiativa din Ucraina este sustinuta de Mihail Formuzal, liderul provinciei autonome moldovene Gagauzia.

Administratia pro-occidentala de la Kiev, confruntata deja cu un conflict militar in regiunile est-ucrainene Donetk si Lugask si cu pierderea Crimeei, a anuntat ca urmareste cu atentie situatia de la Odessa.

"Initiativa de la Odesa nu depaseste cadrul legal. Membrii congresului institutional evoca necesitatea finantarii din bugetul public a institutiilor de invatamant ale minoritatilor bulgara, gagauza, moldoveana si poloneza", explica analistul Vitali Kulik, directorul Institutului ucrainean pentru Afaceri Civice.

"Au fost evocate si chestiuni de cooperare transfrontaliera, inclusiv probleme umanitare. Aceste lucruri nu au starnit temeri. Nu acelasi lucru se poate spune despre invitatii la eveniment - Sviatoslav Proinov, din cadrul partidului bulgar Ataka, si Mihail Garbuz, liderul Patriotilor Moldoveni. Partidul Ataka este cunoscut pentru orientarea antiucraineana, iar invitatii moldoveni pentru ideile extremiste", noteaza Kulik.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Parlament Basarabia, #Parlament Basarabia temeri Kiev, #Parlament Basarabia temeri Chisinau , #Ucraina
Comentarii
Poza MeAgain
MeAgain
rank 5
Daca se intampla ceva, tot rusii vor fi acuzati, ceeace ne va
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Parlamentului Basarabiei" din Odesa pune pe jar Kievul si Chisinau"