Petro Porosenko: Ucraina are nevoie de o dezoligarhizare

Duminica, 29 Martie 2015, ora 07:14
2426 citiri
Petro Porosenko: Ucraina are nevoie de o dezoligarhizare
Foto: Presedintia Ucrainei

Ucraina are nevoie de o "dezoligarhizare", a anuntat, sambata, presedintele ucrainean Petro Porosenko.

"Pozitia mea cheie este dezoligarhizarea tarii", a afirmat pentru postul de televiziune ICTV Petro Porosenko, care ocupa locul opt in topul celor mai bogati 100 ucraineni, cu o avere estimata la 750 de milioane de dolari.

Presedintele ucrainean a facut aceasta declaratie pe fondul unor scandaluri in Ucraina, generate de demiterea guvernatorului regiunii Dnipropetrosvk, Ihor Kolomoiski, si arestarea a doi oficiali de rang inalt, si anume a sefului Serviciului ucrainean pentru situatii de urgenta, Serghei Bocikovski, si a adjunctului sau, Vasil Stoietki.

Ucraina: Oficiali incatusati in sedinta de guvern transmisa in direct la TV (Video)

Referindu-se la demiterea lui Kolomoiski, seful statului ucrainean a exclus ipoteza "unui conflict la mijlocul puterii".

"Nu voi permite asa ceva in calitate de garant al Constitutiei. Vreau ordine, nu haos. Nu voi tolera haosul", a dat asigurari Porosenko, evocand o lupta impotriva "sistemului", ci nu impotriva unui "oligarh".

"Nu vom mai permite repetarea haosului nici la Kiev, nici in oricare alt oras din Ucraina", a adaugat el.

De asemenea, presedintele ucrainean a sprijinit propunerea Guvernului de la Kiev privind inasprirea conditiilor de eliberare din arest pentru persoanele suspectate de coruptie.

"Da, ei (Bocikovski si Stoietki) au fost arestati si vor sta dupa gratii. Dar, din pacate, legislatia actuala inca prevede conditii de eliberare pe cautiune in cazuri de coruptie. Ar trebui sa eliminam posibilitatea eliberarii pe cautiune a coruptilor care fura statul pe timp de razboi", a declarat Petro Porosenko.

"Combaterea coruptiei nu presupune doar o simpla retinere a unui functionar oarecare, ci este un razboi, (...) o epoca de justitie", a continuat el.

Potrivit lui, toti functionarii corupti vor suporta consecintele actiunilor lor ilegale.

"Daca iei mita, nimic nu te mai salveaza", a avertizat Porosenko.

80% din spionii Ucrainei erau agenti secreti ai Rusiei in 2012 - Porosenko

Petro Porosenko l-a demis miercuri pe guvernatorul regiunii industriale Dnipropetrovsk, miliardarul Ihor Kolomoiski, pe fondul unui conflict privind controlul asupra unei companii petroliere de stat.

Decizia lui Porosenko a intervenit dupa ce barbati inarmati care ar avea legaturi cu Kolomoiski au ocupat pentru scurt timp sediul companiei Ukrnafta din Kiev si al filialei acesteia UkrTransNafta. Kolomoiski ar fi fost nemultumit ca Parlamentul a adoptat o lege menita sa reduca influenta sa.

De asemenea, doi oficiali ucraineni de rang inalt - Serghei Bocikovski si Vasil Stoietki - au fost arestati miercuri in timpul unei reuniuni guvernamentale televizate, in cadrul unei operatiuni impotriva coruptiei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Petro Porosenko coruptie Ucraina, #oligarhi Ucraina , #Ucraina
Comentarii