Porosenko a prezentat in fata natiunii planul de pace - include un dialog cu separatistii

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 13:12
2767 citiri
Porosenko a prezentat in fata natiunii planul de pace - include un dialog cu separatistii

Presedintele ucrainean Petro Porosenko si-a expus duminica in fata natiunii planul de pace pentru estul separatist, care include un dialog cu rebeli prorusi ce nu au comis "nici crime, nici torturi" si care are obiectivul sa restaureze integritatea tarii.

Moscova a apreciat sambata ca aceste conditii avansate de catre presedintele prooccidental in vederea opririi insurectiei violente, soldate cu cel putin 375 de morti incepand din aprilie, "nu sunt realiste" daca separatistii prorusi nu sunt prezenti la masa negocierilor, relateaza AFP.

Criza din Ucraina - Armistitiul unilateral a intrat in vigoare, luptele continua

Acest discurs de 12 minute, trimis in noaptea de sambata spre duminica televiziunilor, care l-au difuzat, intervine dupa intrarea in vigoare a unei incetari unilaterale a focului de o saptamana, decretate de catre Kiev cu scopul de a le permite rebelilor sa depuna armele. Sambata, lupte intre armata si insurgenti au continuat, insa, cu aceeasi hotarare.

"Puncte de vedere diametral opuse nu reprezinta o bariera pentru participarea la negocieri. Eu sunt gata sa discut cu cei care au gresit, care au adoptat din greseala pozitii separatiste. Bineinteles, cu exceptia celor care au fost implicati in acte de terorism, crime, torturi", a declarat presedintele, investit pe 7 iunie cu sustinerea liderilor occidentali.

Vladimir Putin sustine armistitiul ordonat de presedintele Ucrainei

"Le garantez mai multa securitate tuturor participantilor la negocieri, tuturor celor care vor sa adopte limbajul si argumentele in loc sa lase armele sa vorbeasca".

Acest plan de pace, care include crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina si Rusia si un culoar pentru mercenari rusi, care sa le permita sa treaca in Rusia dupa depunerea armelor, a fost dezvaluit vineri pe site-ul unei televiziuni locale.

"Scenariul pasnic este principalul nostru scenariu, Este planul nostru A", a spus el.

"Dar cei care au intentia sa foloseasca aceste negocieri de pace cu unicul scop de a castiga timp si de a-si regrupa fortele trebuie sa stie ca avem un plan B detaliat. Nu voi vorbi acum despre el, pentru ca eu cred ca planul nostru pasnic va reusi", a adaugat Porosenko.

Un lider rebel a apreciat anterior ca eforturile lui Petro Porosenko sunt "nesemnificative", atat timp cat nu includ retragerea totala a trupelor ucrainene din estul tarii si o recunoastere a independentei rebelilor separatisti prorusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ucraina plan pace Rusia, #Porosenko plan pace Ucraina, #criza Ucraina Rusia , #Ucraina