Porosenko cere ajutor international pentru a evita un nou Cernobil

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 20:40
3750 citiri
Porosenko cere ajutor international pentru a evita un nou Cernobil

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a cerut duminica ajutorul comunitatii internationale pentru a evita repetarea catastrofei de la Cernobil, intr-un mesaj prilejuit de marcarea a 29 de ani de la cea mai mare catastrofa nucleara din istorie.

"Avem incredere ca, impreuna cu tarile donatoare, vor construi o structura fiabila si sigura deasupra reactorului distrus, pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni, dar alte popoare de repetarea tragediei din 1986", a declarat seful statului ucrainean, potrivit EFE.

Porosenko a insistat ca, "in aceste vremuri dificile pe care le traieste in prezent Ucraina, sprijinul comunitatii internationale este deosebit de important pentru a depasi problemele de la Cernobil".

"Acum 29 de ani, pompieri ucraineni, pe deplin constienti de pericolul care-i pastea, au venit in apararea umanitatii", a spus Porosenko, care a depus o coroana de flori la monumentul eroilor de la Cernobil, ridicat in fata cladirii administrative a centralei nucleare.

Cernobil, o lume care s-a oprit in loc acum 29 de ani (Video)

Doi oameni au murit din cauza exploziei propriu-zise de la reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil si alte 29, in principal pompieri, pe parcursul a trei luni de la accident, din cauza expunerii la radiatii. Circa 600.000 de oameni care au participat la inlaturarea efectelor exploziei si la operatiunile de decontaminare au fost victime ale unor doze de radiatie nocive pentru sanatate, aminteste EFE.

Porosenko a inspectat duminica santierul lucrarilor de constructie a cupolei gigantice care va acoperi sarcofagul initial, construit imediat dupa accident, cu 400.000 de metri cubi de ciment si 7.000 de tone de structura metalica, menit sa acopere etans reactorul avariat si sa stopeze emisiile de material radioactiv.

"Aici, ucraineni, francezi, britanici, azeri si turci ne arata cum stiu sa munceasca", a declarat Porosenko in fata specialistilor care lucreaza la noul sarcofag, de 150 de metri lungime, 257 de metri latime si 108 metri inaltime si avand o greutate de 29.000 de tone.

Pentru a evita ca specialistii care lucreaza la noul sarcofag sa fie afectati de radiatii, structura gigantica ce se construieste pe un teren aflat in apropierea vechiului sarcofag va fi amplasata peste vechea structura cu ajutorul unui sistem de sine.

"Preocuparea pentru sanatatea si siguranta oamenilor este cea mai importanta", a spus Porosenko, care a subliniat ca, in ultimii ani, nicio persoana care ia parte la lucrarile de la Cernobil nu a fost expusa unei doze de radiatie superioara celei permise de normele sanitare.

Proiectul noului sarcofag, a carui valoare este estimata la 2,150 de miliarde de euro, este realizat de consortiul francez Novarka si este deja in intarziere din cauza problemelor de finantare. Predarea lucrarii a fost amanata pentru 2017, deci initial era prevazuta pentru anul acesta. Pentru a termina lucrarile mai este nevoie de 100 de milioane de euro, bani ce se asteapta sa fie stransi la o reuniune a donatorilor care va avea loc la sfarsitul lunii aprilie.

"Terminarea proiectului in 2017 este extrem de importanta nu doar pentru siguranta Ucrainei, ci si pentru siguranta intregii Europe", a declarat recent viceministrul ecologiei din Ucraina, Serghei Kurikin.

Citeste si:
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...