Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 20:24
6643 citiri
Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia

Presedintele Ucrainei a anuntat, joi, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca noua lege a Educatiei va fi modificata tinandu-se cont de opiniile Comisiei de la Venetia.

Petro Porosenko a spus ca tara sa va respecta Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare si ca se vor face modificari in lege in urma concluziilor transmise de aceasta organizatie.

"Am cerut Ministerului Educatiei sa transmita aceasta prevedere Comisiei de la Venetia, pentru a fi examinata. Concluziile Comisiei vor permite eliminarea tuturor interpretarilor contradictorii. Sunt convins ca vom introduce in lege toate concluziile Comisiei de la Venetia", a promis Porosenko.

Totodata, presedintele ucrainean a deplans "excesiva politicizare a legii", arata Front News.

Amintim ca presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a promulgat o controversata lege a educatiei, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau inclusiv in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana.

Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

MAE a reactionat imediat, transmitand ca "regreta ca, in pofida tuturor demersurilor autoritatilor romane pe langa partea ucraineana, care au semnalat ca Legea educatiei in forma actuala diminueaza semnificativ drepturile persoanelor apartinand minoritatii romanesti, presedintele Ucrainei a promulgat actul normativ".

De asemenea, ministerul "solicita ferm autoritatilor ucrainene sa adopte toate masurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor apartinand minoritatii nationale romane de a invata in limba lor materna".

Potrivit diplomatilor romani, impactul modificarilor va fi unul negativ pentru educatia din tara vecina.

"MAE va continua demersurile, inclusiv pe langa organizatiile internationale cu atributii in domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale si Comisia de la Venetia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificari legislative in domeniul educatiei din Ucraina", se mai arata in comunicat.

Mai departe, ministerul a reamintit angajamentul Ucrainei "transmis constant partii romane in cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si de asigurare a faptului ca nivelul si calitatea invatamantului in limba romana nu vor fi afectate de noile norme".

In luna septembrie, presedintele Klaus Iohannis si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, ca urmare a adoptarii controversatei legi.

Citeste si Ucraina propune tarilor nemultumite negocieri privind controversata Lege a Educatiei

Citeste si:
Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la ruperea coaliției: ”În PSD nu există nicio nemulţumire”
Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la ruperea coaliției: ”În PSD nu există nicio nemulţumire”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 20 ianuarie, că țara are nevoie de actuala coaliție de guvernare. Liderul social-democrat a subliniat însă că trebuie înbunătățit...
AUR spune că a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Câte i-ar mai trebui pentru declanșarea procedurii
AUR spune că a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Câte i-ar mai trebui pentru declanșarea procedurii
Copreşedintele AUR George Simion a anunţat joi, 20 ianuarie, că formațiunea sa a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis în cele trei luni de când au...