Porosenko: Peste 9.000 de soldati rusi se afla in Ucraina

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 22:45
3278 citiri
Porosenko: Peste 9.000 de soldati rusi se afla in Ucraina
Foto: lokalno.mk

Un numar de peste 9.000 de soldati rusi sunt desfasurati in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi, a declarat miercuri presedintele ucrainean Petro Porosenko, transmite AFP.

"Sunt peste 9.000 de soldati ai Federatiei Ruse pe teritoriul nostru, avand peste 500 tancuri, piese de artilerie grea si vehicule pentru transportul trupelor.

Promit ca va exista o situatie clara si stabila in Ucraina daca Rusia respecta acest punct (al acordurilor de la Minsk, din septembrie): inchiderea frontierei (ruso-ucrainene) si retragerea trupelor straine de pe teritoriul nostru. Solutia la conflict este foarte simpla: oprirea furnizarii de arme si munitii, retragerea trupelor si inchiderea frontierei. Este un plan de pace foarte simplu", a spus seful statului ucrainean, intr-o interventie in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia).

Agravarea situatiei din estul Ucrainei l-a determinat pe Petro Porosenko sa decida sa revina miercuri in tara.

In noaptea de marti spre miercuri, cinci civili au fost ucisi si alti 29 au fost raniti in cursul unor bombardamente in orasul Donetk, in estul Ucrainei, au anuntat miercuri autoritatile locale.

Luptele se intensifica iar in Ucraina: Sute de morti la Donetk in doar 24 de ore

Confruntarile armate s-au intensificat in ultimele 12 zile si armata ucraineana a anuntat marti seara ca trupele sale au fost atacate direct de trupe rusesti, in apropiere de Lugansk, o alta regiune separatista prorusa vecina cu Donetk.

Aceste acuzatii sunt o premiera de la semnarea acordurilor de la Minsk, in septembrie. Ministrii de externe ucrainean, rus, german si francez urmeaza sa se reuneasca miercuri seara la Berlin pentru "a impiedica o noua agravare a confruntarii militare si o noua escaladare politica intre Kiev si Moscova", potrivit ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#mii soldati rusi Ucraina, #soldati rusi Ucraina, #Porosenko rezolvare conflict Ucraina, #Porosenko plan pace , #Ucraina