Porosenko si contracandidatul sau s-au jignit reciproc intr-o dezbatere pe stadion

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 08:29
4203 citiri
Porosenko si contracandidatul sau s-au jignit reciproc intr-o dezbatere pe stadion
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fata in fata pentru prima data, cei doi rivali in alegerile prezidentiale din Ucraina si-au adresat jigniri unul altuia vineri pe cel mai mare stadion al tarii, un cadru neobisnuit, dupa imaginea unei campanii din care actorul de comedie Volodimir Zelenski iese mare favorit.

Inaintea alegerilor de duminica, actorul de 41 de ani, novice in politica dar un showman de profesie, si presedintele la final de mandat Petro Porosenko, de 53 de ani, s-au infruntat in fata a mii de sustinatori adunati pe stadionul Olimpiski, relateaza AFP.

"Cum se face ca Ucraina, Ucraina, una dintre tarile cele mai sarace, este condusa de presedintele cel mai bogat din istoria sa?", l-a intrebat Volodimir Zelenski pe adversarul sau, fost om de afaceri care a facut avere din productia de dulciuri, care este acuzat ca ar fi obstructionat lupta impotriva coruptiei. "Cati bani va mai trebuie pentru a avea destui?", l-a mai intrebat Zelenski.

"Vedem o incompetenta totala", a replicat Petro Porosenko. "Suntem confruntati cu provocari care impun la un presedinte curaj si experienta internationala. Cum intentioneaza el sa ocupe functia de comandant sef?", a mai intrebat presedintele la final de mandat.

Organizata in ultimele ore ale campaniei oficiale, confruntarea constituie ultima sansa a presedintelui Porosenko de a incerca sa umple prapastia care-l separa de actorul de comedie, creditat cu peste 70% din voturi in ultimele sondaje.

Dupa ce si-a inmultit avertismentele privind riscurile presupuse de un salt in necunoscut, el incearca sa scoata in evidenta experienta sa politica, diplomatica si militara acumulata in fruntea unei tari confruntate cu cea mai grava criza de la obtinerea independentei, in 1991.

Sosirea sa la putere in 2014 in urma protestelor din Piata Maidan a fost urmata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si un razboi in Est cu separatistii sustinuti militar, potrivit Kievului si Occidentului, de Moscova, care respinge aceste acuzatii.

Lentoarea luptei anticoruptie si impasul in care se afla conflictul i-au exasperat pe alegatori. Si, fara nicio mare surpriza, Volodimir Zelenski pare sa fie pe punctul de a accede la presedintia acestei foste republici sovietice de 45 de milioane de locuitori, de la portile Uniunii Europene, noteaza AFP.

"Putin viseaza la un presedinte novice, slab, nepregatit. Cu cat presedintele ucrainean este mai slab, cu atat presedintele rus este mai puternic", a declarat Petro Porosenko in cadrul unui miting de vineri dupa-amiaza din Piata Maidan.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurari ca serviciile sale vor privi dezbaterea si ca o vor inregistra pentru Vladimir Putin. "Va avea poate timpul sa o priveasca in timpul weekendului".

Provocat de rivalul sau sa accepte o dezbatere, Volodimir Zelenski a suscitat un veritabil foileton privind modul de confruntare, punand conditiile ca aceasta sa aiba loc pe un stadion si ca cei doi participanti sa dea teste de depistare a alcoolului si a drogurilor.

Negociata intreaga saptamana, mizanscena a evoluat pana in ultimul moment: desi trebuiau sa stea pe doua scene distincte aflate la extremitatile stadionului, cei doi rivali s-au urcat in cele din urma pe acelasi podium si si-au strans mainile inainte de dezbatere.

Dincolo de promisiunea de a mentine directia pro-occidentala pe care a pornit tara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski ramane incerta, chiar daca el a incercat intre cele doua tururi de scrutin sa-si intareasca credibilitatea, inconjurandu-se de consilieri mai experimentati si intalnindu-se saptamana trecuta la Paris cu presedintele francez Emmanuel Macron.

Dupa ce si-a facut campanie in principal pe retelele sociale, actorul a mers joi seara la un talk-show televizat si a schitat primii pasi ai unei presedintii inimaginabile in urma cu cateva saptamani, prezentand echipa de care se va inconjura.

Daca Petro Porosenko este creditat de sustinatorii sai ca a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat si a evitat falimentul tarii sale, una dintre cele mai sarace din Europa, pe de alta parte niciun inalt responsabil nu a fost condamnat pentru coruptie si conflictul din Est pare in impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la inceputul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, insa luptele raman cotidiene si mai multe ore de negociere de joi nu le-au permis protagonistilor sa se puna de acord asupra unui armistitiu pe durata Pastelui ortodox, de pe 28 aprilie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri Ucraina, #dezbatere Petro Porosenko Volodimir Zelenski , #Ucraina
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1