Porosenko: Ucraina duce un nou razboi de independenta

Duminica, 24 August 2014, ora 22:27
4176 citiri
Porosenko: Ucraina duce un nou razboi de independenta
Foto: Kiev Post

Presedintele Ucrainei Petro Porosenko a prezidat duminica in Kiev parada militara de Ziua Independentei. Intitulat "Ucraina, iti juram credinta", evenimentul a marcat a 23-a aniversare a infiintarii statului Ucraina, dupa colapsul Uniunii Sovietice.

Adresandu-se publicului prezent, Porosenko a zis ca "niciodata in 23 de ani nu a existat o zi mai frumoasa ca cea de azi. Oamenii nu au sarbatorit-o niciodata atat de sincer cum o fac azi, cu steagul ucrainean in fiecare fereastra, la fiecare balcon. Si totul se intampla in ciuda vremurilor grele prin care trece tara", arata Kiev Post.

Porosenko a recunoscut ca evenimentele din ultimele luni s-au transformat intr-un adevarat razboi, desi acesta nu a fost declarat. Probabil, a spus el, "acesta va intra in istorie drept Razboiul Patriotic din 2014".

"Razboiul impotriva agresiunii straine. Pentru Ucraina, pentru vointa, demnitatea si gloria ei, pentru popor. Pentru independenta", a mai spus el.

Porosenko: Razboiul nu a fost alegerea Ucrainei. Ne-a fost impus din afara

Porosenko a multumit luptatorilor din est "pentru credinta de care dau dovada fata de juramantul lor, fata de serviciul lor in slujba Ucrainei, fata de apararea lor plina de sacrificii", si a spus ca se inclina in fata "fiecarei femei care a pierdut un sot sau un fiu, un nepot sau un frate".

"Inamicul nostru s-a pregatit din greu si de mult timp sa atace Ucraina. Si noi nu am fost pregatiti pentru o asa vicleana tradare", a adaugat el.

Porosenko a sustinut ca isi doreste pacea si implementarea unui plan pentru est pe care l-a enuntat deja in luna iunie, dar ca pasii spre pace nu pot fi facuti de o singura parte si nu cu costul suveranitatii, pierderii integritatii teritoriale si independentei Ucrainei.

Spunand ca de acum incolo Ucraina va trebui sa traiasca sub amenintarea unei interventii militare, Porosenko a declarat ca tara sa trebuie sa se pregateasca pentru noua realitate si a spus ca vor urma investitii de 3 miliarde de dolari in domeniul apararii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina Porosenko ziua independentei, #Ucraina Porosenko sarbatoare independenta, #Ucraina presedinte Porosenko independenta , #Ucraina